680.000 kr. 

Så meget dykkede friværdien i enfamilieshus i snit, fra boligboblen bristede i 2007, til huspriserne ramte bunden i 2012. Selvsagt et alvorligt slag for økonomien hos mange almindelige boligejere. 

Men hvordan står det til med friværdierne i dag – ti år efter krisen? 

Det har Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen set nærmere på, og der er godt nyt til rigtig mange danske boligejere.  

København er tilbage på topniveau

Som de første i landet kan boligejere i hovedstaden glæde sig over, at deres friværdier nu er tilbage på samme niveau som i årene før krisen, fortæller Louise Aggerstrøm Hansen. 

Læs også: Det vil vi bruge vores friværdier til

”Også byer som Frederiksberg, Aalborg og Rødovre er tæt på at indhente det tabte, og generelt går det den rigtige vej med både boligpriser og friværdier de fleste steder i landet”, konstaterer hun.

De 5, der er tættest på toppen i 2007

  1. København +6 procent
  2. Frederiksberg -6 procent
  3. Aalborg -6 procent
  4. Rødovre -9 procent
  5. Gentofte -14 procent

Tallene viser friværdiernes ændring, siden boligpriserne lå højest i 2007. Friværdierne betegner her forskellen mellem gennemsnitsværdien for et enfamilieshus på 140 m2 minus den gennemsnitlige gæld i boligen. 

Der er dog stor forskel på, hvor tæt friværdierne i landets 98 kommuner er på at indhente det tabte, understreger Louise Aggerstrøm Hansen.

De fem, der er længst fra toppen i 2007 

94. Guldborgsund -65 procent
95. Ærø -66 procent 
96. Halsnæs -65 procent
97. Lolland -71 procent
98. Odsherred -72 procent

Tallene viser friværdiernes ændring, siden boligpriserne lå højest i 2007.

”Men nogle af de steder, hvor der er et stykke vej til toppen, rører friværdierne kraftigt på sig. Det gælder fx på Sjælland i byer som Ringsted, Sorø, Vordingborg og Faxe, hvor friværdierne er tredoblet siden bunden i 2012”, siger Louise Aggerstrøm Hansen. 

Læs også: Sådan udnytter du din friværdi  

For en gennemsnitlig parcelhusejer i Ringsted betyder det konkret, at friværdien er vokset med over 400.000 kr., og det giver alt andet lige flere muligheder og mere luft i økonomien. 

Tal med os, hvis du vil låne i din friværdi

Du kan se på din friværdi som en opsparing i din bolig, der giver dig muligheder. Overvejer du at låne i din bolig, hjælper vi gerne med at regne for dig og finde ud af, hvilket lån der er bedst for dig. 

Book et møde

- eller ring til os på 70 15 15 16

Så meget er friværdien steget i din kommune 

Her kan du se, hvordan det står til med parcelhusenes friværdier, der hvor du bor. Kommunerne står alfabetisk, og alle tal er gennemsnitlige og i kroner.