De nye vejrtendenser med stigende mængder af vand fra alle sider rammer både de danske boliger – og boligmarkedet. En YouGov-undersøgelse, som Realkredit Danmark og Danske Bank har fået lavet, viser, at 62 procent af boligejerne forventer, at salgbarheden og boligens værdi vil blive endnu mere negativt påvirket i fremtiden, hvis den er udsat for klimarisici. Det kommer ikke bag på Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark:

”Vi kan ikke komme udenom, at det mere ekstreme vejr fylder mere og mere på boligmarkedet. Og konsekvensen – både i forhold til økonomi og gener – kan være ganske markant, hvis man køber en bolig, der siden viser sig at blive løbende eksponeret over for indtrængende vand”

Christian Hilligsøe Heinig
Cheføkonom i Realkredit Danmark

Et dige på to meter var ikke nok

Ekstremt vejr er netop, hvad Jørgen Fode fra Kolding mærkede, da en hundredårs-hændelse i oktober 2023 ramte hans villa på Strandvejen. Voldsomme regnskyl pressede vandet i Kolding Fjord ind mod kysten og sendte 40 cm vand ind i hele husets underetage – trods et gulvniveau på 1,47 meter over dagligt vande. ”Jeg havde lavet et beskyttende dige i to meters højde, men bølgerne slog ind over. Og grundvandet steg også på grund af en brist i et dige et andet sted ved kysten, så vandet kunne heller ikke løbe ned i jorden. Vi måtte bare vente på, at vandet forsvandt og få det hele tørret op og reetableret. Det kostede cirka en million kroner”, fortæller Jørgen Fode.
Stormfloden i oktober 2023 gav ifølge naturstyrelsen.dk skader på mere end 1.900 danske ejendomme – en af dem var Jørgen Fodes hus ved Kolding Fjord.

 

Her er vandet på vej tilbage i naturen – efterfølgende tog det 12 måneder og cirka en million kroner, før underetagen af Jørgen Fodes hus var beboeligt igen.


Lige nu er der ikke noget, Jørgen kan gøre for at sikre huset, som er fra 2017, mod eventuelle kommende oversvømmelser. Så hans opfordring til andre er at tænke sig rigtig godt om, inden man bygger på grunde, der kan blive udfordret af uønsket vand.

Sådan tjekker du i første omgang din boligs potentielle udfordringer

Næsten 8 ud af 10 boligejere svarer i Realkredit Danmarks undersøgelse, at de ”i høj grad” eller ”meget høj grad” vil afholde sig fra at købe en bolig, der er udsat for vandskader relateret til det vådere og voldsommere vejr. Men hvordan finder man ud af, om ens bolig potentielt har et problem, og hvad skal man være opmærksom på, hvis man er i markedet for at købe hus eller sommerhus?

”Der findes i dag mange offentligt tilgængelige informationer, som giver indblik i de risici, der kan være. For eksempel hjemmesiden dingeo.dk, hvor man blandt andet kan se, hvor højt en bolig ligger over havets overflade, hvor højt grundvandet står, og hvor stor risiko der er for oversvømmelse”, fortæller cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Stil de kritiske spørgsmål til sælger – og få en ekspert til at tjekke boligen

Han opfordrer også til at stille de kritiske spørgsmål til en sælger om boligen og dens historik, da sælger har en forpligtelse til at svare ærligt på spørgsmålene i forbindelse med en handel. Det kan være et faresignal, hvis boligen ligger på en skråning, tæt på vand, eller området måske har været oversvømmet før. Her kan man se på, om boligen har dræn, tilstrækkelig kloakering – og høre om tidligere erfaringer med boligen.

”Men man skal passe på med selv at konkludere noget om, hvad der skal til for at klimatilpasse boligen. Søg rådgivning hos en virksomhed, der har eksperter inden for klimatilpasning af boligen – og tal også med forsikringsselskabet. For det kan være – eller blive - dyrt at forsikre en bolig, der gentagne gang bliver beskadiget af vejrfænomener. Og en bolig, der ikke kan forsikres, bliver også vanskelig at sælge”, forklarer Christian Hilligsøe Heinig. 

Her er problemerne størst …

I analysen konstateres det, at vi mere hyppigt oplever stormfloder herhjemme. Og ifølge Kystdirektoratets seneste opdatering i 2024 er der udpeget endnu flere nye områder på Danmarkskortet, som er i risiko for oversvømmelse. Du kan se et kort over, hvor problemerne er størst, og læse analysen her: Klima og Boligejere

Fem spørgsmål, du kan stille, inden du køber en bolig*

  1. Spørg sælger, om hele eller dele af boligen har været oversvømmet eller haft vandskader. Det er især vigtigt, hvis boligen har en kælder.
  2. Ligger boligen højt eller lavt? Er der hældning mod huset, så vandet samler sig tæt på boligen? Er der afløb i kælderen, der kan give problemer med tilbageløb i kloakken? Ligger boligen lige ved et sø- eller vandløb, der kan løbe over sine bredder?
  3. Spørg kommunen, om der er nogen kendte sårbarheder i området, og hvad der eventuelt ligger af planer for at klimatilpasse i nabolaget.
  4. Kontakt de nærmeste naboer eller grundejerforeningen og hør dem, om de har været plaget af oversvømmelser i området efter skybrud eller længerevarende kraftig regn.
  5. Spørg forsyningsselskabet til råds, da de har stor indsigt i områdets kloakker og eventuelle planer for kloakseparering i området.

*) Kilde: boliga.dk

Lån med lav rente til klimatilpasning af boligen

Du kan finansiere klimatilpasningen med et boliglån i Danske Bank fra pt. 2,79 procent om året. Kontakt din egen bankrådgiver, book et møde, eller læs mere om mulighederne.

Gå til energiforbedringer

 

Grønt håndværkerfradrag på 8.600 kroner i 2025

Christian Hilligsøe Heinig peger ligeledes på, at man også bør forholde sig til, hvad man selv kan gøre for at klimatilpasse boligen – og hvilke risici man ikke har indflydelse på. Det budskab gælder både for dem, der er på jagt efter en ny bolig, men også eksisterende boligejere.

Og her er der godt nyt for boligejerne i 2025. Fra næste år indføres der nemlig et nyt grønt håndværkerfradrag, så boligejere kan spare penge på at klimatilpasse eller energiforbedre boligen. Med det nye grønne håndværkerfradrag får boligejerne fradragsret for lønudgifter op til 8.600 kr. til grøn istandsættelse af hjemmet eller fritidsboligen.