Energirenovering - Mange kan have besparelser til gode

Lån til energiforbedringer

65 procent af Danske Banks boligkunder går med tanker om at energirenovere hjemmet, og hele 33 procent har slet ikke taget stilling til en eventuel energirenovering – blandt andet fordi det kan være svært at gennemskue, om en renovering kan betale sig økonomisk. En ny analyse fra Nationalbanken viser, at udgiften til at energirenovere ofte tjener sig ind over varmeregningen.

 

  • Potentiale for kontante besparelser på varmeregningen og højere ejendomsværdi.
  • Sundere indeklima.
  • Mindre CO2-udledning.

Afhængigt af det konkrete projekt og boligens energimærke kan der være mange fordele i at energirenovere. Ifølge en analyse fra Nationalbanken vil en energirenovering ofte tjene sig selv hjem i løbet af den årerække en familie bor i samme bolig – dvs. de akkumulerede besparelser i energiudgifter vil før eller siden dække udgiften til renoveringen inklusiv eventuelle finansieringsomkostninger. Analysen viser også, at omtrent halvdelen af de danske husejere har boet mindst 15 år i det samme hus.

Nationalbanken baserer oven i købet sin analyse på data fra 2014-2020, og energipriserne nåede i sommeren 2020 et mangeårigt lavpunkt. Først i 2021 startede energipriserne deres himmelflugt som følge af blandt andet en hurtig vækst i energi-efterspørgslen ovenpå coronakrisen kombineret med et lavt udbud af energi – særligt gas fra Rusland.

Nationalbankens analyse er altså samlet set godt nyt i en tid, hvor energipriserne mest har bevæget sig op og en lavere energiregning er i tilsvarende høj kurs. På trods af dette viser en undersøgelse blandt Danske Banks boligkunder i sommeren 2022, at 33 procent endnu ikke har taget stilling til, om energirenovering kunne være en god ide for dem.

Barrierer: Besværligt og dyrt?

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig, Cheføkonom i Realkredit Danmark, betyder det, at mange boligejere potentielt går glip af en økonomisk gevinst og muligheden for at bidrage til den grønne omstilling:

”Samlet set tyder vores tidligere undersøgelser på, at mange ser med lidt for positive øjne på egen bolig – det er mere naboens bolig, der trænger til lidt ekstra isolering. Det er i sidste ende ærgerligt for disse boligejere, som kan ende med at gå glip af en privatøkonomisk gevinst over tid og i ekstra bonus kunne yde et positivt bidrag til den grønne omstilling,” siger Christian Hilligsøe Heinig og fortsætter:


”Boligejerne udtrykte også, at de var i tvivl om, hvor de skulle starte henne, og at de manglede råd og sparring samt indsigt i både den mulige gevinst og omkostningerne ved energiforbedringer.”


Partnerskab og nyt lån skal gøre det nemmere og billigere

Derfor har Danske Bank både lanceret et samarbejde med Energihjem.dk i 2020, der skal hjælpe boligejerne fra tanke til handling, når de står over for en energirenovering, og vi har samtidig i foråret gjort det endnu mere attraktivt at låne til energiforbedringer.

På den måde håber vi, at kunne hjælpe danskerne bedre på vej i forhold til at komme i gang med at energirenovere boligen.

 

Book møde


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.