7 forslag til et økonomisk nytårsforsæt

Har du valgt dine nytårsforsætter for 2022? Ellers kan du lade dig inspirere af disse 7 forslag til nytårsforsætter for din privatøkonomi. Måske kan du spare penge, booste din opsparing eller optimere din pensionsopsparing.

7 forslag til tjek af din økonomi

 • 1: Tjek din forskudsopgørelse

  Det er altid en god ide at tjekke sin forskudsopgørelse. Og i år er det en endnu bedre ide. Mange af Skattestyrelsens oplysninger er nemlig baseret på data fra coronatiden, hvor særlige forhold kan have gjort sig gældende – forhold du måske regner med vil ændre sig i 2022. 

  Måske har du ikke kørt nær så meget i bil eller offentlig transport under nedlukningen, som du plejer, eller måske har der været ændringer i din løn og øvrige indtægter.

  Når der sker større ændringer i din økonomi, skal du også ændre din forskudsopgørelse. Ellers risikerer du nemlig at betale for lidt eller for meget i skat.

 • 2: Brug én time på din pension

  Mange har flere hundrede tusind – hvis ikke millioner – kroner stående på deres pensionsopsparing. Så det er bestemt ikke uden betydning, hvordan dine penge bliver forvaltet, indbetalt og udbetalt.

  Vælger du den rigtige type opsparing og investerer den fornuftigt, kan der være mange penge at spare i det lange løb. Så lad være med at udskyde pensionstjekket for længe, selvom det kan virke uoverskueligt, hvis du først skal på pension om en hel del år. Det kan koste dig dyrt i bl.a. gebyrer og tabt fortjeneste.

  Tal med os om dine pensionsdrømme

  Book møde

 • 3: Tjek, om du har det rigtige boliglån

  Selvom renterne er begyndt at stige i løbet af 2021, så er de stadig lave, og det kan du muligvis udnytte. Måske har du stadig mulighed for at skifte dit realkreditlån ud med et andet lån, hvor du betaler en lavere rente. Eller måske kan du udnytte en højere rente til at skære noget af din restgæld.

  Hvis du har en variabel rente og er bekymret for, om renten vil stige mærkbart, kan du overveje at binde rentesatsen i længere tid ved  bl.a. at skifte til en fast rente.

  Har du realkreditlån gennem Danske Bank og Realkredit Danmark, kan du regne på en eventuel omlægning.

  Beregn her


 • 4: Giv dine faste udgifter et serviceeftersyn

  Det er nemt og praktisk, når alle betalinger og udgifter er tilmeldt betalingsservice og kører helt af sig selv. Men man kan godt miste lidt af overblikket over, hvor meget man betaler til hvem.

  Måske kan du spare penge på abonnementer eller andre udgifter, som ikke længere er aktuelle. Så brug lidt tid på at gennemgå om det hele er lige nødvendigt. 

 • 5: Forhold dig til din opsparing

  Hvorfor sparer du op, hvad sparer du op til? Og gør du det i så fald på den bedste måde? Mange sparer op uden at forholde sig til aktivt til, hvordan man gør det bedst. 

  Hvis der er mere end 3 år, til du skal bruge pengene, så kan det være værd at overveje at investere pengene frem for at have dem stående på en konto. Blandt løsningsmulighederne er en aktiesparekonto eller vores investerings-app June.

  Læs mere om aktiesparekontoen

 • 6: Spar lidt (mere) op hver måned

  Hvis dit økonomiske råderum i forvejen er begrænset, kan en knækket tand eller en stjålen cykel måske være nok til at vælte læsset. Derfor anbefaler vi at tage højde for den slags uforudsete udgifter ved løbende at spare op. Det behøver ikke være store beløb, selv lidt er med tiden med til at give en buffer, hvis uheldet skulle være ude. 
  Derudover anbefaler vi, at du har dine forsikringer i orden. Det kan virke som en stor udgift, men en rejseforsikring eller et medlemskab af en a-kasse kan i sidste ende spare dig for en gevaldig økonomisk hovedpine.

  Læs også Få gode råd til at få gang i opsparingen

 • 7: Tag stilling til, om du vil blive i efterlønsordningen

  Er du medlem af efterlønsordningen? Så ved du måske, at du har mulighed for at træde ud af den i første halvår af 2022 og få tilbagebetalt de efterlønsbidrag, du allerede har betalt. Det sker på følgende måde:

  • De efterlønsbidrag, du har betalt frem til 10. oktober 2020, bliver udbetalt skattefrit.
  • Efterlønsbidrag fra efter den 10. oktober 2020 bliver pålagt en afgift på 30 pct., inden de tilbagebetales.

  Det er en individuel vurdering, om det kan betale sig eller ej. Som tommelfingerregel kan man sige, at du bør overveje at blive i ordningen, hvis du forventer at have en forholdsvis lille privat pensionsordning, når du når efterlønsalderen. Har du til gengæld en stor pensionsordning til den tid, kan du typisk også få en større gevinst ved at forlade ordningen. Skillelinjen ligger ca. omkring de 2,5 millioner kroner i opsparing – og lidt mere for de ældre generationer.

Skal vi hjælpe dig i mål med dit nytårsforsæt?

Vores rådgivere hjælper gerne, hvis du vil give dine lån et eftersyn, eller hvis du overvejer at investere den af din opsparing.
Book møde

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.