Kort fortalt

  • På en aktiesparekonto betaler du kun 17 pct. i skat af afkast.
  • Du kan både investere i aktier og aktiefonde.
  • 427.000 danskere har oprettet en aktiesparekonto.
  • Du kan indskyde op til 135.900 kr.
  • Det koster ikke noget at oprette kontoen.
  • Kom hurtigt i gang i mobilbanken.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her 

Har du en aktiesparekonto? Er svaret nej, så bør du læse med her. 

Stadig flere danskere opretter en aktiesparekonto – seneste tal fra Finans Danmark lyder på 427.000 danskere, og det er der en rigtig god grund til. Med en aktiesparekonto kan du nemlig investere din opsparing på attraktive skattevilkår. 

”På en aktiesparekonto betaler du kun 17 pct. i skat af dit afkast fra aktier og aktiefonde mod op til 42 pct. ved en normal investering af frie midler,” fortæller Natalia Setlak, som er seniorstrateg i Danske Bank.

Det koster ikke noget at oprette en aktiesparekonto, og som noget nyt kan du nu nemt selv oprette den inde i vores mobilbank. Det gør du under Investeringer > Vælg investering, og du kan komme i gang med få klik.

”Mange danskere har uforholdsmæssigt store beløb stående kontant i banken, og en aktiesparekonto kan gøre det ekstra attraktivt at investere opsparingen,” siger Natalia Setlak.

Selv har hun for længst oprettet en aktiesparekonto. Det vender vi tilbage til. 

Det er rigtig positivt, at stadig flere danskere får øjnene op for aktiesparekontoen. Natalia Setlak, seniorstrateg i Danske Bank.


Så meget må du indskyde på kontoen

Aktiesparekontoen blev indført i 2019 for at styrke aktiekulturen i Danmark. De seneste år er ordningen blevet stadig mere interessant i takt med, at beløbsgrænsen er blevet hævet. Aktuelt må du samlet indskyde op til 135.900 kroner på din aktiesparekonto, og næste år forventes grænsen hævet til 160.000 kroner. 

”Men stiger dine aktier eller aktiefonde i kurs, må værdien af investeringerne på din aktiesparekonto selvfølgelig godt overstige beløbsgrænsen,” understreger Natalia Setlak.

Det er ikke blot aktiesparekontoens beløbsgrænse, der er skudt i vejret, men også dens popularitet. I første halvår af 2024 blev der ifølge Finans Danmark sat ny halvårsrekord med 71.000 nyoprettede konti.

Den store interesse kommer ikke bag på Natalia Setlak.

”En aktiesparekonto er en gylden mulighed, hvis du vil investere din opsparing, og det er rigtig positivt, at stadig flere danskere får øjnene op for aktiesparekontoen,” siger hun.

Så let kan du oprette en aktiesparekonto

Du kan selv oprette en aktiesparekonto i din mobil- eller netbank i Danske Bank – den koster ikke noget at oprette, og det er hurtigt gjort. Bemærk, at du kun må have én aktiesparekonto i alt.

MOBILBANK
Du finder aktiesparekonto under Investeringer > Vælg investering.

NETBANK
1. Log ind på din Netbank.
2. Vælg Investering.
3. Vælg Aktiesparekonto.
4. Bekræft, at du ikke allerede har en aktiesparekonto.
5. Vælg til sidst, hvor meget du ønsker at overføre til kontoen. 

Du kan underskrive aftalen med det samme og straks komme i gang med at investere. 

Strategens egen investering – og hendes gode råd

Personligt investerer Natalia Setlak både via en aktiesparekonto og via almindelige depoter, og hun oprettede sin aktiesparekonto før de fleste – tilbage i 2020.

”Jeg har en meget lang tidshorisont på investeringerne på min aktiesparekonto og ser den derfor som det sted, hvor jeg påtager mig mest risiko. Derfor investerer jeg på min aktiesparekonto i en række enkeltaktier fra forskellige sektorer og regioner,” fortæller hun.

Som tommelfingerregel anbefaler hun dog de fleste private investorer at overveje en anden og mere simpel tilgang:

”Den nemmeste måde at opnå en god risikospredning er ved at investere i en eller flere aktiefonde. Så bliver dine investeringer automatisk spredt ud på en lang række forskellige aktier. En fond med fokus på globale aktier er som regel et meget godt udgangspunkt – det er altid et godt fundament i dine investeringer. Du kan også vælge at kombinere aktiefonde med enkeltaktier i udvalgte selskaber, som du gerne vil investere i,” siger Natalia Setlak.

Læs mere om aktiesparekontoen her: Få en lavere beskatning med en aktiesparekonto



Sådan fungerer skatten på en aktiesparekonto

På en aktiesparekonto betaler du 17 pct. i skat af dit afkast, mens du ved en normal investering i aktier for frie midler betaler 27 pct. i skat af aktieindkomst op til 61.000 kr. (2024-grænse) og 42 pct. af beløb over denne grænse (for ægtefæller er beløbsgrænsen i alt 122.000 kr.).

Det er dog ikke blot skattesatsen, der er anderledes for en aktiesparekonto, men også beskatningsformen:

  • VED EN NORMAL INVESTERING I AKTIER bliver du først beskattet, når du realiserer dine investeringer – dvs. når du sælger investeringerne med gevinst/tab.
  • PÅ EN AKTIESPAREKONTO bliver du lagerbeskattet, og det vil sige, at du årligt bliver beskattet af dine gevinster/tab, uanset om du har realiseret dem eller ej. Tab på dine investeringer kan fremføres til fradrag i gevinster på aktiesparekontoen i kommende år.
”Det kan måske lyde kompliceret, men det foregår helt automatisk. Hvert år sørger vi for, at du betaler skat af dit afkast ifølge reglerne,” fortæller Neel Frederikke Gronemann, , som er Danske Banks chef for skat på investeringer.

Du kan genindbetale skatten
Skatten bliver automatisk trukket på din konto. Vær i den forbindelse opmærksom på, om der opstår overtræk, der skal dækkes ind. Du har hvert år mulighed for at indbetale et beløb svarende til årets skat på din aktiesparekonto – også selv om du allerede er over aktiesparekontoens beløbsgrænse. På den måde kan du undgå, at skatten reducerer det beløb, du har investeret på attraktive skattevilkår på din aktiesparekonto.

”Har du fx haft en gevinst på 10.000 kr. på din aktiesparekonto i 2023, som du skal betale 17 pct. og dermed 1700 kr. i skat af i 2024, har du mulighed for at indskyde 1700 kr. på aktiesparekontoen i år – uanset om du ved årsskiftet var over grænsen på 135.900 kr. eller ej. Du skal blot sørge for, at indbetalingen sker i kalenderåret 2024,” siger Neel Frederikke Gronemann.



Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.