Kort fortalt
- En rentesænkning ligger ikke lige til højrebenet.
- Inflationstal kan få kæden til at hoppe af.
- Kongetallet skal ramme den rigtige balance
- ECB holder sig på sidelinjen – for nu
- Tynde markeder og regnskabssæson kan give bølgegang
ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.
TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her
En fantastisk sportssommer er i gang, men dine investeringer kan på flere områder sagtens hamle op med den mest spændende kamp eller etape. Spørgsmålet er, hvad du som investor skal holde øje med, mens du følger de afsluttende kampe ved EM i fodbold, Jonas Vingegaards jagt på et hattrick i Tour de France eller de danske medaljehåb til OL i Paris?
Her giver Danske Banks seniorstrateg Sofie Manja Eger Huus sine bud på de vigtigste temaer og begivenheder for de finansielle markeder hen over sommeren:
Arbejdsmarkedet skal nødig sakke så meget bagud som en sprinter på vej op ad Alpe D’Huez. Sofie Manja Eger Huus, seniorstrateg i Danske Bank.
1. En rentesænkning ligger ikke lige til højrebenet
Den amerikanske centralbank (Fed) holder ikke sommerferie i juli, men har sit næste rentemøde den sidste dag i måneden. En rentenedsættelse bliver det næppe til, da der fortsat er for meget inflationspres tilbage i den amerikanske økonomi. Men centralbankchef Jerome Powells ord vil dog stadig blive vejet på en guldvægt, da tidspunktet for den første amerikanske rentenedsættelse er noget af det, investorerne er allermest optaget af.
2. Inflationstal kan få kæden til at hoppe af
Nyheder om inflation har stor betydning for de finansielle markeder i øjeblikket. Den 11. juli er der ingen EM-kampe at se, mens Tour de France byder på en potentielt halvkedelig flad etape. Dagens største drama kan dermed ende med at blive nye data for, hvordan de amerikanske forbrugerpriser har udviklet sig i juni. I slutningen af juli kommer der yderligere inflationstal fra USA i form af de såkaldte PCE-inflationstal, som er det foretrukne inflationsmål for Fed.
Lavere inflationstal end ventet kan udløse jubel og aktiestigninger, da det øger sandsynligheden for snarlige rentenedsættelser fra Fed. En overraskende stigning i inflationen kan modsat sende et chok gennem de finansielle markeder, da det kan udskyde rentenedsættelserne.
3. Kongetallet skal ramme den rigtige balance
Et andet vigtigt tema for de finansielle markeder er det amerikanske jobmarked, hvor vi får det såkaldte kongetal (antallet af nye job skabt i USA) fredag i denne uge og igen fredag den 2. august. Den seneste jobrapport i juni var overraskende stærk med stor jobskabelse, men ledigheden kravlede dog også en tand i vejret. Generelt sender det amerikanske arbejdsmarked blandede signaler.
Det amerikanske arbejdsmarked bevæger sig på en knivsæg i investorernes øjne. Et lidt svagere arbejdsmarked tyder på et lavere lønpres, som er afgørende for Fed for at undgå en negativ pris-løn-spiral, hvor højere lønninger fører til højere priser, der presser lønningerne yderligere i vejret osv. Omvendt skal arbejdsmarkedet heller ikke sakke så meget bagud som en sprinter på vej op ad Alpe D’Huez.
VIDSTE DU, at du løbende kan spare op i fonde?
Med Danske Månedsinvestering i mobilbanken kan du hurtigt og enkelt oprette automatiske månedlige investeringer i et bredt udvalg af fonde med aktier eller obligationer. Kom i gang for helt ned til 350 kroner om måneden.
Når først du har oprettet aftalen, bliver det aftalte beløb automatisk investeret for dig hver måned i den eller de fonde, du har valgt. Læs mere om Danske Månedsinvestering her.
Du finder Danske Månedsinvestering i din mobilbank under Investeringer > Vælg investering.
4. ECB holder sig på sidelinjen – for nu
Den Europæiske Centralbank (ECB) holder deres rentemøde midt i juli. Det vil nok være at skyde over mål at forvente, at ECB kommer til at sænke renten endnu en gang efter rentenedsættelsen i juni. Tingene ser ud til at være ved at vende til det bedre for europæisk økonomi, hvilket også understøttes af, at de europæiske forbrugere har fået flere penge mellem hænderne på grund af en reallønsfremgang. Det betyder dog også, at prispresset i økonomien ikke er til at spøge med. Vi får tal for europæisk inflation i slutningen af juli.
Overordnet set ser inflationen imidlertid ud til at være mere under kontrol i Europa end i USA, og samtidig ser vi tegn på fremgang for fremstillingssektoren, som vægter tungt i europæisk økonomi. Da europæiske aktier yderligere er attraktivt prissat i forhold til fx amerikanske aktier, ser vi gode muligheder for, at europæiske aktier vil klare sig godt i den kommende tid.
LÆS OGSÅ: Udsigt til oprejsning for europæiske aktier
5. Tynde markeder og regnskabssæson kan give bølgegang
Sommeren vil være kendetegnet ved at være et ”tyndt” marked – dvs. med mindre handelsvolumen på både aktie- og obligationsmarkederne end normalt. I tynde markeder skal der ofte mindre til at sætte gang i større kursbevægelser end normalt. Det kan fx være, hvis selskaberne overrasker til den ene eller anden side i løbet af regnskabssæsonen, der starter i juli og fortsætter ind i august. Her vil der ikke mindst være fokus på, om de store teknologiselskaber fortsat kan være højdespringere, når det kommer til indtjeningsvæksten.
OG DET GODE RÅD: Smæk benene op og nyd de danske atleter …
Selv om dine investeringer i princippet aldrig holder fri, skader det næppe at lade dem få lidt fred, mens du ser sport. Så længe du har sørget for at tilpasse din portefølje til din investeringsprofil, kan det ende med at være en fordel ikke at følge minutiøst med fra sidelinjen. Hvis du tjekker din portefølje hele tiden, kan det være sværere for dig at holde fast i din langsigtede strategi, fordi det øger lysten til at handle i tide og utide.
Så smæk benene op, hep på Jonas Vingegaard og de danske atleter til OL og lad være med at bruge alt for meget energi på dine investeringer hen over sommeren.
Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetDISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.