Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.


Globaliseringen er ikke, hvad den har været. Tiden med øget globalisering bliver i stadig højere grad afløst af hjemflagning af produktion, hvor vestlige virksomheder placerer deres fabrikker i eller tættere på deres hjemmemarkeder. Mange amerikanske virksomheder er fx i fuld gang med at flytte produktion hjem til USA, ligesom de også gør sig mindre afhængige af Kina ved at flytte produktion til andre lande som Indien og Mexico. 

Blandt de væsentligste årsager til deglobalisering er handelskrig med Kina samt flaskehalse som følge af Covid-19, klimaændringer og krig, der blandt andet har ført til angreb på fragtskibe i Suez-kanalen og lavere vandstand i Panama-kanalen. Og det nytter som bekendt ikke noget at have et godt produkt og masser af købevillige kunder, hvis du ikke kan få dit produkt frem til kunderne. 

Uanset om Donald Trump eller Kamala Harris bliver ny præsident i USA, forventer jeg en fortsat hjemflagning af produktion ... og det vil i så fald understøtte investeringstemaet automation & robotter. Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Samtidig er der stigende fokus på ikke at blive fanget i afhængighed af lande, der kan bruge deres produktion af afgørende varer til at presse dig politisk. Det gælder fx forsyningen af semiconductors (mikrochips), som er en uundværlig komponent i et hav af produkter – herunder også inden for militærindustrien. Her kan det både økonomisk og sikkerhedspolitisk være dybt problematisk at være for afhængig af fremmede magter.

USA er en af frontløberne

Derfor ser vi også, at flere lande fokuserer på at give statstilskud til produktion i mere hjemlige rammer med USA som en af de absolutte frontløbere. Det giver ikke blot nye jobs, når fabrikker skal bygges, men selvfølgelig også når de efterfølgende skal drives. 

Og tilskuddene fra staten bakkes op af virksomhederne, der i USA har skruet gevaldigt op for investeringerne i hjemlige produktionsfaciliteter. Ifølge seneste data fra Federal Reserve Bank of St. Louis lå de samlede annualiserede konstruktionsomkostninger inden for fremstillingsindustrien på 237 mia. USD i juli 2024. Til sammenligning lå det tilsvarende tal på 128 mia. USD i juli 2022 – og 82 mia. USD i juli 2019.

LÆS OGSÅ: En gylden mulighed hvis du vil investere din opsparing

Her kommer robotterne ind i billedet

Tendensen med flytning og hjemflagning af produktion vil alt andet lige få negativ effekt på væksten i de lande, der tidligere har været vores foretrukne produktionslande.

Til gengæld kan andre ”nye venner” nyde godt af tendensen, ligesom det giver nye muligheder for vestlige økonomier – og i den sammenhæng falder den rivende udvikling ingen for teknologi på et tørt sted. For i sin tid var der jo gode grunde til at placere produktionen i lande som Kina med billigere arbejdskraft som den væsentligste. 

Og her kommer robotterne så ind i billedet. I takt med at hjemflagning af produktion gør verden mindre, er det afgørende at arbejde smartere, ikke hårdere. Der skal kompenseres for dyrere arbejdskraft med smartere fabrikker, og en robot koster groft sagt det samme i USA og Kina.

En industriel robot ved 2024 World Robot Conference i Beijing. Foto: Cfoto/SIPA/Ritzau Scanpix.


Vi befinder os i en ny industriel revolution

Investeringstemaet automation & robotter udgør en del af den såkaldte 4. industrielle revolution, som buldrer afsted i øjeblikket:
Første industrielle revolution (ca. 1760-1840): Kendetegnet ved overgangen fra håndværk til maskiner og fabrikker, især med introduktionen af dampkraft og mekanisering af tekstilproduktionen. Den begyndte i Storbritannien og spredte sig til andre dele af verden.

Anden industrielle revolution (ca. 1870-1914): Også kendt som den teknologiske revolution med massive fremskridt i stålproduktion, elektricitet og kemisk industri. Opfindelser som telefonen, den elektriske pære og benzindrevne forbrændingsmotorer blev udviklet.

Tredje industrielle revolution (ca. 1970'erne - nu): Ofte omtalt som den digitale revolution med udviklingen af computere, internettet og IT. Automatisering af produktionsprocesser via computerstyrede systemer blev også mere udbredt.

Fjerde industrielle revolution (begyndte i det 21. århundrede): Denne aktuelle fase er centreret omkring yderligere digitalisering og anvendelsen af avancerede teknologier som kunstig intelligens (AI), Internet of Things (IoT) og robotteknologi, der kan transformere industrier, økonomier og samfund.

Et tema vi har stort fokus på

Uanset om Donald Trump eller Kamala Harris bliver ny præsident i USA, forventer jeg en fortsat hjemflagning af produktion – ikke mindst med god støtte fra politikere, der ønsker at gøre samfundet mindre sårbart over for politiske luner i fjerne lande. Det vil i så fald understøtte fortsatte investeringer i nye smarte fabrikker og dermed investeringstemaet automation & robotter, som vi har meget fokus på i Danske Bank. Temaet kan få yderligere medvind af aldrende befolkninger, som i mange lande vil gøre arbejdsstyrken mindre i de kommende årtier. 

Automation & robotter udgør en del af den såkaldt fjerde industrielle revolution (se boks ovenfor) og er et investeringstema med et stort vækstpotentiale, som i de kommende år kan blive en solid drivkraft for en række selskaber inden for IT og industri.



En god fond, hvis du vil investere i automation og robotter

Overvejer du at investere i aktier inden for temaet automation og robotter, kan du blandt andet gøre det via en aktiefond. Så er du sikret en god spredning i dine investeringer. Det kan fx være iShares Automation & Robotics UCITS ETF, som er en ETF, der investerer meget bredt i aktier inden for automation og robotter. Du kan investere i fonden i netbanken og mobilbanken.



Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

Foto i toppen: Abaca/Ritzau Scanpix.

DISCLAIMER: Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og central investorinformation, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet er tilgængeligt på engelsk og central investorinformation og information om klagehåndtering (investorrettigheder) er tilgængeligt på dansk og kan findes på linkene herunder, hvor du også finder information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber på engelsk:
Prospekt
Central investorinformation
Information om klagehåndtering
Bæredygtighedsrelaterede egenskaber
Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og sociale karakteristika eller bæredygtige investeringsmål som beskrevet i prospektet. BlackRock kan beslutte at opsige aftalen, som er indgået med henblik på markedsføring af fonden.