ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her 


1. Recessionsfrygt kan stikke hovedet frem
En blød landing for global økonomi er fortsat vores hovedscenarie, men de økonomiske nøgletal er begyndt at overraske mere negativt end positivt. Derfor er der øget risiko for, at den bløde landing bliver en hård landing i form af en recession, og at recessionsfrygten i perioder vil stikke hovedet frem og skabe bølgegang på de finansielle markeder.

Det er dog forventeligt, at de økonomiske data er lidt svagere. En blød landing er netop et scenarie med lavere inflation og vækst – men ikke så lav vækst, at det fører til en stor stigning i arbejdsløsheden. Og i vores øjne er udviklingen fortsat i overensstemmelse med en blød landing. 

Vi ser en række potentielle udfordringer for aktier, der giver anledning til, at vi for nylig har justeret vores anbefalede fordeling mellem aktier og obligationer. Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank

2. Det er tid til lidt lavere risiko
I den kommende tid ser vi en række potentielle udfordringer for aktier, der giver anledning til, at vi for nylig har justeret vores anbefalede fordeling mellem aktier og obligationer:

VI SÆNKER AKTIER TIL NEUTRAL VÆGT: Vi anbefaler nu investorer at have neutral vægt i aktier, efter vi gennem længere tid har anbefalet en overvægt. Neutral vægt vil sige, at vi nu anbefaler investorer at have samme andel af aktier i deres porteføljer, som de forventer at have på lang sigt. Hidtil har vi anbefalet en lidt højere andel af aktier.

VI LØFTER OBLIGATIONER TIL NEUTRAL VÆGT: Tilsvarende anbefaler vi nu også neutral vægt i obligationer, efter vi i en længere periode har anbefalet investorer at undervægte obligationer.

Med udsigt til lavere økonomisk vækst forventer vi, at det fremover bliver sværere for selskaberne at overraske til den positive side med deres indtjening. Dertil er globale aktier absolut ikke billige i øjeblikket.

LÆS OGSÅ: En gylden mulighed hvis du vil investere din opsparing


Der er en klar forventning om, at centralbankchef Jerome Powell vil annoncere en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank i september. Foto: Haiyun Jiang/New York Times/Ritzau Scanpix.

3. Centralbankerne har kurs mod rentesænkninger
Der er fortsat områder i økonomien, hvor der er lidt for højt prispres, men overordnet set er inflationen på vej ned mod centralbankernes inflationsmålsætning omkring 2 pct. Den amerikanske centralbank forventes at sænke renten her i september og Den Europæiske Centralbank leverede deres første rentenedsættelse i juni.

ANBEFALING: Mens vi forventer lavere pengepolitiske renter, forventer vi, at de lange renter skal stige lidt på 6-12 måneders sigt efter sommerens markante rentefald. Derfor anbefaler vi en mere forsigtig tilgang til obligationer med lang løbetid, som vil falde i kurs i tilfælde af stigende lange renter, og anbefaler i stedet korte og mellemlange obligationer. 

4. Europæiske aktier kan overraske positivt
Den europæiske fremstillingssektor er desværre endnu ikke kommet op i gear, som vi havde forventet, og de økonomiske nøgletal fra Europa har overrasket negativt. Det gavner som udgangspunkt ikke det europæiske aktiemarked, som har en betydelig andel af cykliske aktier – dvs. aktier i selskaber, som er forholdsvis afhængige af de økonomiske konjunkturer.

Til gengæld er forventningerne til europæisk økonomi presset så langt ned, at selv små positive overraskelser kan blive en drivkraft for europæiske aktier. De lave forventninger understreges også af, at europæiske aktier i øjeblikket er historisk billige i forhold til amerikanske aktier (målt på P/E). 

Alt i alt er Europa dermed fortsat den region, hvor vi ser det bedste afkastpotentiale fra aktier. 

Emerging markets er aktuelt den region, hvor vi ser det dårligste afkastpotentiale fra aktier. Modsat ser vi inden for obligationer det bedste afkastpotentiale i emerging markets-obligationer. Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.

5. Vi har et splittet syn på emerging markets
Data fra Kina tegner et ret svagt billede af økonomien med få tegn på bedring i privatforbruget og den kinesiske ejendomssektor. Dertil kommer de geopolitiske risici og en fortsat handelskrig med USA, som risikerer at eskalere, hvis Donald Trump vinder præsidentvalget til november.

Inden for emerging markets-aktier vejer Kina tungt, og derfor er emerging markets aktuelt den region, hvor vi ser det dårligste afkastpotentiale fra aktier. Modsat er emerging markets-obligationer den type obligationer, hvor vi i øjeblikket ser det bedste afkastpotentiale. En investering i emerging markets-obligationer giver en meget lavere eksponering mod Kina og tilbyder en attraktiv rente.

mand der sidder med sin bærbar computer

VIDSTE DU, at du løbende kan spare op i fonde med fx danske, europæiske eller globale aktier?

Med Danske Månedsinvestering i mobilbanken kan du hurtigt og enkelt oprette automatiske månedlige investeringer i et bredt udvalg af fonde – fx fonde med danske, europæiske eller globale aktier. Kom i gang for helt ned til 350 kroner om måneden.

Når først du har oprettet aftalen, bliver det aftalte beløb automatisk investeret for dig hver måned i den eller de fonde, du har valgt – og du betaler ingen kurtage ved køb. Læs mere om Danske Månedsinvestering her

Du finder Danske Månedsinvestering i din mobilbank under Investeringer > Vælg investering.

6. Dyre amerikanske aktier har en interessant egenskab 
Amerikanske aktier er højt prissat i øjeblikket, og den amerikanske økonomi har de seneste måneder vist svaghedstegn. Vi forventer ikke, at positive makrooverraskelser vil være så stor en drivkraft bag amerikanske aktier, som de har været tidligere. Det er blandt årsagerne til, at vi aktuelt er mere positive på Europa.

Amerikanske aktier har dog en anden egenskab, som man ikke skal underkende: Historisk set har amerikanske aktier ofte klaret sig bedre end andre regioner under globale recessioner. Det er en attraktiv egenskab, hvis økonomien udvikler sig værre end ventet, selv om der selvfølgelig ingen garanti er for, at dette mønster vil gentage sig i fremtiden.  


Selvom Kamala Harris formentlig er de fleste danskeres foretrukne kandidat, kan aktiemarkedet meget vel reagere mere positivt på en valgsejr til Trump end til Harris, da Trump typisk går meget op i, hvordan erhvervslivet og aktiemarkedet udvikler sig. Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix.

7. Det amerikanske valg vil fylde meget 
Til november skal amerikanerne vælge mellem Donald Trump og Kamala Harris, og selv om de to kandidater er vidt forskellige, har de også fællestræk. De lader begge til at have et betydeligt fokus på at få virksomheders produktion hjem til USA samt at have en hård tilgang til Kina. 

En sejr til Trump vil formentlig føre til en hårdere handelskrig med Kina, hvilket kan medføre højere inflation. Trump kan også begrænse immigrationen i en sådan grad, at det både kan medføre lavere økonomisk vækst og højere lønpres på det amerikanske arbejdsmarked, som har nydt godt af stor indvandring. Omvendt kan en sejr til Harris føre til højere virksomhedsskatter og mere regulering. 

Aktiemarkedet kan meget vel reagere mere positivt på en valgsejr til Trump end til Harris, da Trump typisk går meget op i, hvordan erhvervslivet og aktiemarkedet udvikler sig. 

8. Casen med japanske aktier er blevet mindre stærk
Før sommerferien anbefalede vi en lidt mere forsigtig tilgang til japanske aktier, efter vi gennem et års tid havde anbefalet investorer at overvægte japanske aktier i deres porteføljer. Årsagerne var, at det økonomiske opsving i Japan så ud til at miste pusten, værdiansættelserne var steget, og flere investorer var begyndt at tage gevinsten hjem.

Vi ser dog fortsat et fornuftigt afkastpotentiale i Japan. De japanske selskaber er generelt blevet mere aktionærvenlige, og der er gennemført reformer, der har til formål at øge selskabernes produktivitet og løfte indtjeningsvæksten. Dertil kommer, at den japanske yen ofte betragtes som en ”sikker havn” og bliver styrket i perioder med usikkerhed på de globale markeder – og det kan potentielt give valutamedvind for danske investorer i japanske aktier, hvis global økonomi udvikler sig værre end ventet. 

9. Svagere makrodata kræver en mere balanceret tilgang
Hvis frygten for recession bliver et dominerende tema på aktiemarkederne fremadrettet, forventes de defensive sektorer som stabilt forbrug, forsyning og sundhed at klare sig bedst, og derfor anbefaler vi en mere balanceret tilgang til sektorer end tidligere. Vi har dog forsat et lille ”cyklisk tilt” med en overvægt i industrisektoren, idet en blød landing er vores hovedscenarie. Derudover ser vi fortsat kommunikationsservice som en sektor med potentiale, da indtjeningsmomentum er stærkt.

Generelt anbefaler vi kvalitet som investeringsstil. Kvalitetsaktier er aktier i virksomheder, der er kendetegnet ved en stabil indtjeningsvækst og en lav gæld, og de klarer sig typisk relativt godt i perioder med markedsuro. 

10. Risikospredning er alfa og omega
Risikospredning er nøglen til at reducere udsving og undgå unødig risiko. Det er altid vigtigt, når man investerer – men ekstra vigtigt, hvis vi får større usikkerhed og udsving på markederne. Først og fremmest handler risikospredning om spredning mellem aktier og obligationer, men derudover kan alternative investeringer som fx hedgefonde, private equity og private credit (se boks nedenfor) bidrage til at øge risikospredningen i din portefølje. Vores erfaring er, at alternative investeringer yderligere kan løfte dit risikojusterede afkast – altså det afkast du får i forhold til din risiko. 

Bemærk dog, at alternative investeringer ikke er velegnede for alle investorer, og investorer skal typisk opfylde særlige krav for at få adgang til investeringer i alternativer – herunder i forhold til minimumsbeløb.

Tre klassiske typer alternative investeringer

> Hedgefonde er fonde med videre rammer for deres investeringer end traditionelle aktie- og obligationsfonde – blandt andet i forhold til at geare investeringer og bruge finansielle instrumenter som optioner og futures til at investere i faldende kurser på aktier, obligationer mv. 

> Private equity er investeringer i unoterede selskaber. For private equity-fonde, der investerer i unoterede selskaber, består strategien typisk i at udvikle og øge værdien af selskaberne til senere børsnotering eller salg til en strategisk eller finansiel investor. 

> Private credit er finansiering til virksomheder og forbrugere, som ikke er udstedt og handlet på noterede markeder. Det omfatter mange forskellige lånetyper, og deres afkast og risiko afhænger blandt andet af, hvor lånene fx er placeret i virksomheders kapitalstruktur, og hvad der er af sikkerhed for lånene. 

mail ikon

Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

Foto i toppen: Vincent Alban/Reuters/Ritzau Scanpix.

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.