
Frank Øland er chefstrateg i Danske Bank.
Kort fortalt
- Fornuften ser gradvist ud til at sejre i Donald Trumps handelskrig, senest med den midlertidige aftale mellem USA og Kina.
- Vi forventer flere handelsaftaler i den kommende tid, hvilket kan understøtte aktierne yderligere.
- Det er dog en god idé at forberede porteføljen på forskellige scenarier.
- Især europæiske aktier ser interessante ud i øjeblikket.
ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.
TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her
Donald Trumps handelskrig mod resten af verden har været giftig for aktiemarkederne. Især forhøjelsen af tolden på kinesiske varer, hvor Kina satte hårdt mod hårdt, blev modtaget med bekymring af investorerne. De frygtede, at sund fornuft var blevet fuldstændig trumfet af ønsket om en ideologisk handelskrig.
I sidste ende nåede den amerikanske told på kinesiske varer op på 145 pct., mens kineserne svarede igen med 125 pct. Det var reelt at sammenligne med en handelsembargo.
Derfor var det også med stor glæde, at vi i starten af ugen modtog oplysningerne om en 90-dages aftale mellem USA og Kina, hvor toldsatserne nedsættes til hhv. 30 og 10 pct. Det er bedre, end vi og de finansielle markeder turde håbe på. Den nyeste survey blandt institutionelle investorer fra investeringsbanken Bank of America – Fund Manager Survey offentliggjort tirsdag i denne uge – viste, at investorerne i gennemsnit forventede en endelig toldsats på kinesiske varer på 37 pct. Næsten hver fjerde forventede en endelig toldsats omkring 60 pct.
Det ser ud til, at fornuften endelig er ved at sejre, og dermed er risikoen for recession i USA blevet reduceret markant. Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.
Er ikke tilbage ved start endnu
Hvor toldsatsen faktisk ender efter de 90 dage, ved vi ikke, men vi ser god mulighed for, at den kan komme endnu længere ned.
Aftalen kommer i forlængelse af en foreløbig aftale med Storbritannien, og selv om aftalen med briterne måske ikke var banebrydende, er de to aftaler trods alt et klart signal om, at USA nu laver aftaler, der kan bringe de prohibitivt høje toldsatser betydeligt ned igen. Det signal er utrolig vigtigt for investorer. Det ser ud til, at fornuften endelig er ved at sejre, og dermed er risikoen for recession i USA blevet reduceret markant.
Man må dog ikke tro, at vi nu er tilbage ved start. Den gennemsnitlige toldsats på varer, der importeres af USA, er stadig markant højere, end før handelskrigen brød ud. Efter aftalerne med Storbritannien og Kina er den gennemsnitlige toldsats på USA's import nedbragt fra ca. 25 pct. til ca. 15 pct. Det er stadig det højeste niveau siden 1940'erne. Før handelskrigen lå den gennemsnitlige toldsats omkring 2,5 pct. Vi forventer, at der kommer flere aftaler i den kommende tid, hvilket kan understøtte aktiemarkedet yderligere.
Nye aftaler kan løfte aktier yderligere
Som investorer står vi nu foran en periode, som kan blive svær at navigere i. Der vil sandsynligvis komme flere handelsaftaler, og hvis de forstærker indtrykket af, at toldsatserne hastigt er på vej ned igen, så vil det være positivt for aktiemarkedet. Samtidig står vi foran nogle måneder, hvor nøgletallene må forventes at svækkes som følge af handelskrigen. Vi har allerede set en markant nedgang i containerfragten fra Kina til USA, og bløde nøgletal som erhvervs- og forbrugertilliden i USA har lidt et knæk. De nuværende toldsatser kan skære omkring 0,5 pct af amerikansk BNP-vækst, mens toldsatserne, da de var højest, kunne skære omkring 1 pct. af BNP.
Det er vores forventning, at investorerne kan se igennem den midlertidige svækkelse i de amerikanske nøgletal og primært fokusere på, at der laves handelsaftaler. Det kan løfte aktiemarkedet og ikke mindst de mere konjunkturfølsomme cykliske aktier og selvfølgelig aktier i de selskaber, der er mest afhængige af global handel.
Forbered porteføljen på alle scenarier
Som investor er det vigtig at balancere den store usikkerhed om den fortsatte udvikling i handelskrigen og økonomien. Det kan du gøre ved at blande aktier, der klarer sig godt i forskellige scenarier:
- Cyklisk forbrug, IT og kommunikationsservice er de sektorer, der blev hårdest ramt af handelskrigen, og de kan klare sig godt, hvis der laves flere gode handelsaftaler.
- De mere defensive aktier i sektorer som forsyning, stabilt forbrug og sundhed kan til gengæld klare sig relativt godt, hvis økonomien svækkes. Sundhed har dog sin egen dynamik i øjeblikket og afhænger i høj grad af, hvad der kommer til at ske med medicinpriserne i USA, efter Trumps udspil om, at de skal sænkes markant.
- Man kan også balancere usikkerheden ved at tilføje obligationer og alternative investeringer til porteføljen.
Økonomien udgør en risiko
Den forhøjede risiko har medvirket til, at mange professionelle investorer har været tilbageholdende med at øge deres eksponering. De er først nu ved at øge deres aktiebeholdninger, og det kan være med til at løfte markedet yderligere.
En risiko er dog, at amerikansk økonomi i den kommende tid viser sig hårdere ramt end forventet. Især hvis der kommer dårligt nyt fra det ellers så robuste amerikanske arbejdsmarked, vil investorerne reagere med bekymring, da en nedgang på jobmarkedet kan blive selvforstærkende. Stiger recessionsrisikoen, kan det sende aktierne betydeligt ned. Et svækket arbejdsmarked kan dog få den amerikanske centralbank til at sænke renten hurtigere end ventet, hvilket potentielt kan afbøde noget af faldet.
LÆS OGSÅ: Nu kan du investere i fond med håndplukkede nordiske aktier
Valutatab på amerikanske aktier
Dollaren er faldet markant i forbindelse med handelskrigen, og mens vi på det amerikanske aktiemarked stort set har slettet tabene år til dato, er dollaren stadig faldet med mere end 6 pct. i år. Det har givet valutatab for danske investorer i amerikanske aktier.
Det er ikke vores forventning, at dollaren genvinder det tabte. USA er blevet mindre åbent, og vækstudsigterne er ikke så gode, som de har været. Hvis den amerikanske centralbank får mulighed for at sænke renterne mere end forventet, kan det svække dollaren yderligere.
Kombinationen af lavere inflationspres som følge af lavere told og en svækkelse af væksten kan muligvis give plads til, at den amerikanske centralbank kan sænke renten ad flere omgange i 2. halvår. I Europa er inflationspresset væk, og markedet har fuldt indregnet, at ECB endnu en gang sætter renten ned i juni. Vi forventer yderligere to rentenedsættelser i 2. halvår. Rentenedsættelserne er med til at understøtte væksten.
Vi er mest positive på Europa
Selv om den seneste udvikling især er positiv for amerikansk økonomi, så fastholder vi en overvægt i europæiske aktier, mens vi fastholder amerikanske aktier på neutral vægt.
Kommer der en fornuftig handelsaftale mellem EU og USA, vil det være positivt for begge parter. Derudover nyder Europa godt af lavere energipriser samt udsigt til betydelige investeringer i forsvar og infrastruktur. En eventuel fredsaftale mellem Rusland og Ukraine vil alt andet lige også være mest positiv for Europa. Endelig vurderer vi, at europæiske aktier stadig er værdiansat mere attraktivt end amerikanske.
Hvis du vil investere i europæiske aktier
Du kan fx investere i europæiske aktier via fonden Danske Invest Europa*, som er en aktivt forvaltet aktiefond, hvor porteføljeforvalterne løbende håndplukker de europæiske aktier, de ser det bedste afkastpotentiale i. Foretrækker du en indeksfond, der blot følger det europæiske aktiemarked, kan du fx investere i fonden Danske Invest Europa Indeks*.
Du kan investere i fondene i netbanken og mobilbanken – herunder i Danske Månedsinvestering og via en aktiesparekonto, hvor du til og med den 30. juni 2025 kan investere i fonden uden at betale kurtage.

Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetFoto i toppen: Martial Trezzini/AFP/Ritzau Scanpix.
*Fondenes fulde navne er Investeringsforeningen Danske Invest Europa, klasse DKK d og Investeringsforeningen Danske Invest Europa Indeks, klasse DKK d.
DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondenes bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes på følgende links (under Dokumenter):
Danske Invest Europa, klasse DKK d
Danske Invest Europa Indeks, klasse DKK d
Beslutningen om at investere i fondene bør træffes under hensyntagen til alle fondenes miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet. Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.