Kort fortalt

  • Donald Trumps præsidentskab skaber støj, men næppe fundamentale økonomiske ændringer.
  • Hold fokus på langsigtede tendenser som investor.
  • Historien viser, at Trumps politik ofte er mere retorik end handling.
  • Evaluér ikke desto mindre dine enkeltaktier nøje; tilpas dig dynamiske markedsforhold.

ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her 



Velkommen til fire år med Donald Trump, der vil være garant for masser af overskrifter og masser af frygt, men betyder det noget for dine investeringer? Hvornår er noget Trump, og hvornår der mere fundamentale kræfter på spil?

Det sætter jeg fokus på her. Samtidig håber jeg, at du – når du har læst denne klumme – har fået lidt af min hårdt optjente viden om, hvornår du virkelig skal passe på med dine investeringer, og hvornår noget blot er støj, som du ikke skal lade dig anfægte af.

Det kan virke underligt, at aktiemarkederne steg oven på Trumps valg og indsættelse, hans toldsatser og toldtrusler samt bizarre politiske udmeldinger om, hvordan andre lande bør være en del af USA, for det kan da ikke være godt. Helt rigtigt, men der er to ting, du skal vide:

Du bør zoome ud og ikke gå alt for meget op i den daglige støj, for over tid så retter det globale aktiemarked sig typisk, uanset hvem der er præsident.  Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Vi kender risikoen og spillereglerne fra sidst

For det første var investorer jo godt klar over, at der var overhængende risiko for markante udmeldinger fra Trump. Det er vi efterhånden vant til, og derfor indregnes dele af det i aktiekurserne i forvejen. Samtidig er det også velkendt, at investorer reagerer på rygter og formodninger og skiftende dagsordener i medierne, det er en væsentlig årsag til, at aktiemarkederne bevæger sig op og ned på daglig basis.

At aktiemarkederne ustandseligt bevæger sig op og ned er en af årsagerne til, at du ofte bør zoome ud og ikke gå alt for meget op i den daglige støj, for over tid så retter det globale aktiemarked sig typisk, uanset hvem der er præsident. Det skyldes, at de fundamentale økonomiske tendenser sjældent bliver markant påvirket af en præsidents ideer. 

Derudover foregår der i øvrigt også løbende en helt andet og måske endnu vigtigere dynamisk udvikling i fx det globale aktieindeks – nemlig i forhold til, hvem der er de stærkeste. Altså hvem der er vinderne, der nyder godt af aktuelle trends og timer, og hvem der mister terræn og gradvist fylder mindre i indekset. Her er det i min optik helt afgørende at have eksponering mod de selskaber, der drager fordel af de tendenser, som verden nu engang giver os. 

For det andet det er ikke første gang, vi tager en tur med Trump i manegen. Har vi lært noget af ham fra sidste gang, så er det, at hans udspil om fx toldsatser alene er udspil og sjældent ender med at blive helt så ekstreme, hvis de overhovedet bliver til noget. 

LÆS OGSÅ: Fred i Ukraine kan løfte europæiske aktier yderligere

På med arbejdstøjet, hvis enkeltaktier skuffer

Så med udgangspunkt i disse to punkter vil du høre mig og mine kollegaer sige, at du overordnet set bør holde fast i dine investeringer, hvis de passer til din investeringsprofil, og ikke lave om på din allokering på grund af en ny præsident. 

Bemærk dog ordet ”overordnet” i foregående sætning. Selv om jeg anbefaler, at du holder fast i din overordnede fordeling mellem aktier og obligationer, er det ikke ensbetydende med, at du ukritisk skal holde fast i hver enkelt aktieinvestering i din portefølje. 

Her skal du som altid udvise rettidig omhu. Har du tabsgivende aktier i din portefølje, som du alene holder fast i, fordi du ikke kan få dig selv til at realisere tabet, så er du nødt til at lægge din stolthed på hylden. Se på, hvorfor den falder. Er den faldet, fordi aktiemarkedet generelt er faldet, er der ingen grund til panik. Det er en del af det at være investeret. 

Men klarer den sig markant dårligere end markedet, så er det om at tage arbejdstøjet på. Er den faldet i samme omfang som tilsvarende aktier i samme sektor – dvs. sine såkaldte peers – er det sektoren, der har udfordringer. Så skal du vurdere, om du fortsat har tiltro til den pågældende sektor, og om du evt. har for stor eksponering mod sektoren.



VIDSTE DU, at du løbende kan spare op i fonde?

Med Danske Månedsinvestering i mobilbanken kan du hurtigt og enkelt oprette automatiske månedlige investeringer i et bredt udvalg af fonde med fx globale, europæiske eller amerikanske aktier. Kom i gang for helt ned til 350 kroner om måneden.

SÅDAN FUNGERER DET: Når først du har oprettet aftalen, bliver det aftalte beløb automatisk investeret for dig hver måned i den eller de fonde, du har valgt, og du slipper for at betale kurtage ved køb af fondene. Læs mere om Danske Månedsinvestering her

HVIS DET ER NOGET FOR DIG: Du finder Danske Månedsinvestering i din mobilbank under Investeringer > Vælg investering.

Verden er dynamisk – det skal din portefølje også være

Udvikler aktien sig derimod dårligere end sine peers, er der noget andet galt – så er det mere selskabsspecifikt. Oplever selskabet ny konkurrence, har konkurrenterne fået bedre produkter, eller er deres indtjening bedre, så skal alarmklokkerne begynde at ringe. Så er det, at jeg begynder en exitstrategi, hvor jeg i stedet investerer i andre aktier i samme sektor, hvis det er en sektor, jeg tror på – eller alternativt kigger mod andre sektorer. 

Det er en supersvær øvelse, men det er faktisk hvad det kræver at være en succesfuld investor med investeringer i enkeltaktier. Hvis du ikke gør dit fodarbejde grundigt, er du formentlig bedre tjent med at investere bredt i markedet via fx en indeksfond.

Præsidenter kommer og går, aktiemarkedet består, men verden er dynamisk, og det skal din portefølje også være. 



Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.