Del

Nytårsforsæt: Tjek økonomien og spar penge

Klumme: Slankekure, fitness og mindre tid på smartphonen. Det er typiske nytårsforsætter, som er svære at holde. Så hvad med at prøve et økonomisk nytårsforsæt år? Her er fem gode muligheder, som kræver en lille indsats, men som virkelig kan betale sig.

Mange mennesker opgiver på forhånd, når det handler om økonomi. Måske fordi det er kedeligt – eller bare svært at overskue. Det er synd og skam, for der kan være rigtig mange penge at spare, hvis du går til din økonomi med oprejst pande – og evt. søger professionel hjælp, hvis det bliver for indviklet.

Så grib chancen og lav et økonomisk nytårsforsæt for 2019. Du kan vælge frit fra listen her – eller opfinde dit helt eget.

1. Omlæg dit boliglån

De seneste år er renterne faldet kraftigt på boliglån, men der er stadig folk, der ikke har udnyttet muligheden for at sikre sig et billigt boliglån. Boligen er ellers den absolut største udgiftspost i de fleste familier – og der kan være mange penge at spare, hvis du som boligejer forholder sig aktivt til dine lån.

Undersøg, om du kan omlægge dit lån – hvis du altså ikke allerede har gjort det. Resultatet kan blive en lavere ydelse eller en mindre restgæld. Fastforrentede lån er stadig meget billige, så en mulighed er også at få renten låst fast, så du sikrer dig økonomisk stabilitet på længere sigt.

Tal bolig med os

Vi vil altid gerne regne på, om dit boliglån stadig er det bedste for dig – eller om det kan betale sig for dig at lægge lånet om. Lad os se på dine muligheder sammen. 
Book møde

2. Få styr på pensionen

En anden post, hvor der er mange penge på spil, er din pensionsopsparing. Mange har flere hundrede tusind kroner på pensionsopsparingen, og så er det bestemt ikke lige meget, hvordan pengene bliver forvaltet, indbetalt og udbetalt. Der kan virkelig være mange penge at spare i det lange løb, hvis du vælger den rigtige type opsparing og investerer den fornuftigt.

Selvom det kan virke uoverskueligt – især hvis der er mange år til du skal på pension – så lad være med at udskyde opgaven for længe. Det kan koste dig rigtig mange penge i bl.a. gebyrer og tabt fortjeneste.

3. Tjek forskudsopgørelsen

En tredje faldgrube, som mange falder i, er ikke at have styr på skatten.

Måske har du i årets løb har fået lønforhøjelse, måske har du arvet en sum penge – eller måske har renten på dit boliglån ændret sig. Når der sker den slags større ændringer i din økonomi, skal du også ændre din forskudsopgørelse. Ellers risikerer du at få et ordentligt skattesmæk.

Måske kan du også have gevinst af at dobbelttjekke din årsopgørelse fra SKAT, når den lander til foråret. Jo mere kompliceret din økonomi er, des større er risikoen for, at der har sneget sig en fejl ind. Og det er jo surt at betale mere, end du egentlig skal.

4. Lær hvad ÅOP er

En klassisk økonomisk fælde er at låne penge uden at vide, hvad det koster. Løsningen er at lære forkortelse ÅOP at kende. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og gør det muligt at sammenligne priserne på forskellige lån. Er ÅOP høj, er lånet dyrt – er ÅOP lav, er lånet billigt. Og alle, der tilbyder lån, har pligt til at oplyse lånenes ÅOP.

For nogle hurtige lån og afbetalingsordninger, kan ÅOP godt løbe op i en trecifret procentsats. Og på den måde kan din nye fladskærm eller drømmerejsen til Australien blive en rigtig dyr fornøjelse. Så hvis du skal låne penge i 2019, så husk at tjekke, hvad det koster – også selvom det står med småt.

5. Få en økonomisk buffer

En sidste økonomisk faldgrube er ikke at tage højde for uforudsete udgifter. Hvis dit økonomiske råderum i forvejen er begrænset, så kan en knækket tand eller en stjålen cykel måske være nok til at vælte læsset.

Derfor kan det ikke anbefales nok, at alle har en vis opsparing – og sørger for at have sine forsikringer i orden. Selvom det kan virke som en stor udgift, så kan udgiften til en a-kasse eller en rejseforsikring i sidste ende spare dig for en gevaldig økonomisk hovedpine. 

Det får du for indsatsen

Selvom økonomi måske ikke er dit yndlingsområde, så kan det faktisk være en hel del nemmere at få omlagt et lån end at overholde et af de mere klassiske nytårsforsæt. Så er du en af dem, som har tendens til at forsømme din økonomi, så overvej at udfordre dig selv i år. Og husk, at du kan få hjælp i din bank, når du kaster dig ud i opgaverne.

Godt nytår – og held og lykke med dit økonomiske nytårsforsæt!

Hvad kan vi hjælpe dig med i år?

Er det tid til et pensionstjek? Eller vil du have et godt råd om boliglån? Vi vil gerne hjælpe, når du har spørgsmål om din økonomi. 
Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.