Mange mennesker opgiver på forhånd, når det handler om økonomi. Måske fordi det er kedeligt – eller bare svært at overskue. 

Det er synd og skam, for der kan være mange penge at spare, hvis du går til din økonomi med oprejst pande (og får lidt eksperthjælp, hvis det bliver for indviklet). 

Så grib chancen og lav et økonomisk nytårsforsæt for 2021! 

Vælg frit fra listen her – eller opfind dit helt eget:

1. Tjek hvad du kan spare på at lægge dit boliglån om

De seneste år er renterne faldet kraftigt på boliglån. Og mange har sikret sig et billigt boliglån – men langt fra alle. Boligen er ellers den største udgiftspost i de fleste familier. Så der kan være mange penge at spare, hvis du som boligejer forholder dig aktivt til dine lån. 

Hvis du ikke allerede har gjort det, så tjek om du kan lægge dit lån om og få en lavere rente og en lavere ydelse. Fastforrentede lån er stadig meget billige, så du kan også vælge at låse fast og sikre dig økonomisk stabilitet på længere sigt.

Tal bolig med os

Vi vil gerne regne på, om dit boliglån stadig er det bedste for dig – eller om det kan betale sig for dig at lægge lånet om. Lad os se på dine muligheder sammen. 
Book møde

2. Få styr på pensionen

En anden post, hvor der er mange penge på spil, er din pensionsopsparing. Mange har flere hundrede tusind kroner sparet op her,  så er det bestemt ikke lige meget, hvordan pengene bliver forvaltet, indbetalt og udbetalt. Der kan virkelig være penge at spare i det lange løb, hvis du vælger den rigtige type opsparing og investerer den fornuftigt.

Selvom det kan virke uoverskueligt – især hvis der er længe til, du skal på pension – så lad være med at udskyde opgaven for længe. Det kan koste dig dyrt i bl.a. gebyrer og tabt fortjeneste.

Læs også: Få en bedre økonomi med en pensionsplan

3. Tjek forskudsopgørelsen

En tredje faldgrube, som mange falder i, er ikke at have styr på skatten.

Måske har du i årets løb fået mere i løn, arvet en sum penge – eller fået en ny rente på dit boliglån. Når der sker den slags større ændringer i din økonomi, skal du også ændre din forskudsopgørelse. Ellers risikerer du at få et ordentligt skattesmæk.

Måske kan du også spare penge på at dobbelttjekke din årsopgørelse fra SKAT, når den lander til foråret. Jo mere kompliceret din økonomi er, des større er risikoen for, at der har sneget sig en fejl ind. Og 

4. Lær hvad ÅOP er

En klassisk økonomisk fælde er at låne penge uden at vide, hvad det koster. Løsningen er at lære forkortelsen ÅOP at kende. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og gør det muligt at sammenligne priserne på forskellige lån. Er ÅOP høj, er lånet dyrt – er ÅOP lav, er lånet billigt. Og alle, der tilbyder lån, skal oplyse lånenes ÅOP.

På nogle lån og afbetalingsordninger, kan ÅOP løbe op i en trecifret procentsats. Og på den måde kan din nye fladskærm eller rejsen til Italien blive en overordentligt dyr fornøjelse. Så hvis du skal låne penge i 2021, så husk at tjekke, hvad det koster – også selvom det står med småt.

Læs også: Dyr klatgæld? Sådan samler du flere små lån

5. Få en økonomisk buffer

En sidste økonomisk faldgrube er ikke at tage højde for uforudsete udgifter. Hvis dit økonomiske råderum i forvejen er begrænset, så kan en knækket tand eller en stjålen cykel måske være nok til at vælte læsset.

Derfor kan det ikke anbefales nok, at alle har en vis opsparing – og sørger for at have sine forsikringer i orden. Selvom det kan virke som en stor udgift, så kan udgiften til en a-kasse eller en rejseforsikring i sidste ende spare dig for en gevaldig økonomisk hovedpine. 

Det får du for indsatsen

Selvom økonomi måske ikke er dit yndlingsområde, kan det faktisk være en hel del nemmere at få omlagt et lån end at overholde et af de mere klassiske nytårsforsæt. Så er du en af dem, som har tendens til at forsømme din økonomi, så overvej at udfordre dig selv i år. Og husk, at du kan få hjælp i din bank, når du kaster dig ud i opgaverne.

Godt nytår – og held og lykke med dit økonomiske nytårsforsæt!

Hvad kan vi hjælpe dig med i år?

Er det tid til et pensionstjek? Eller vil du have et godt råd om boliglån? Vi vil gerne hjælpe, når du har spørgsmål om din økonomi. 
Book møde