Del

Undersøgelse: Derfor er der så få kvinder, der investerer

Mænd investerer oftere deres opsparing end kvinder. Når kvinder afstår fra at investere, er det ofte fordi, de ikke føler, at de har den nødvendige viden, viser en ny rapport fra Danske Bank. Men det er bare om at komme i gang – for investering er ikke så svært, som mange danskere tror, lyder det fra privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen.

Hver tredje dansker investerer – men mænd veksler oftere deres sparepenge til fx aktier og obligationer, end kvinder gør. Sådan lyder en af konklusionerne i undersøgelsen ”Danskernes Økonomiske Tryghed 2018”, hvor Danske Bank bl.a. har spurgt 5.000 danskere om deres forhold til at investere. 

 

Stort set lige mange mænd og kvinder svarer, at de afholder sig fra at investere, fordi de ikke har råd, eller fordi det er for risikabelt. Men hvor kun 15 procent af mændene synes, at investeringsmarkedet er svært at forstå, er der 27 procent af kvinderne, der har det sådan. 

Investering er ikke kun for jakkesættene

Fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen har udgivet en bog om investering for nybegyndere og laver kurser i investering for kvinder. Hun satte sig i sin tid ind i området, fordi hun var træt af, at hun ikke selv havde styr på sin økonomi. 

”Jeg havde altid svedige håndflader, når jeg åbnede min netbank, fordi jeg ikke havde kontrol over, hvad der gik ind og ud. Jeg havde konstant overtræk, og hvis jeg havde haft en opsparing, ville jeg aldrig have tænkt på at investere den,” fortæller Louise Fredbo-Nielsen og forklarer, at hun dengang var ret sikker på, at aktiehandel ”mest var noget for mænd med spidse sko og jakkesæt”. 

Men da Louise Fredbo-Nielsen besluttede sig for at blive klog på sin økonomi, begyndte hun samtidig at tale med andre kvinder om det, hun syntes var svært. Til sin overraskelse oplevede hun en stor interesse for at dele erfaringer og stille spørgsmål om komplicerede emner som pensionsopsparing, realkreditlån – og så altså investering.  

”Det er forfejlet at tale om, at kvinder er dårlige til økonomi. Prøv lige at tænke over, hvor skarpe kvinder gennem tiden har været til at strække husholdningsbudgetterne, så der blev råd til det hele,” siger hun. 

”Men det at investere i aktier kan være meget abstrakt – hvor starter man lige, og hvem skal man spørge om råd undervejs? Der oplever jeg, at det hjælper at finde et netværk med gode rollemodeller eller nogle veninder, som man kan blive klogere sammen med,” siger Louise Fredbo-Nielsen.   

Især kvinder bør investere

Næsten en million danskere har over 50.000 kr. stående på bankkontoen. Nogle sparer op til et bryllup eller en ny bil. Andre vil gerne have en buffer til uforudsete udgifter. Og så er der selvfølgelig dem, der ikke rigtig har lagt en plan for pengene på kontoen. 

”Det er fornuftigt at spare op, men man skal passe på, man ikke snyder sig selv. I en tid, hvor renterne er så lave, som de er nu, er det ikke altid en god forretning at have store beløb stående på en almindelig løn- eller opsparingskonto over længere tid,” siger Danske Banks privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen. 

Hun forklarer, at mange vil kunne få et højere afkast ved at investere, selv om der er en vis risiko – og så giver hun en vægtig grund til, at netop kvinder bør begynde at interessere sig for at få pengene til at arbejde for sig. 

”Kvinder tjener generelt mindre end mænd, vi går på barsel, vi er oftere på deltid, og vi har lavere pensionsopsparinger. Dermed er mange kvinders formuer også mindre end mændenes, og derfor er det vigtigt, at kvinderne forvalter deres formuer klogt og får det bedste ud af dem, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun understreger, at der er mange måder at investere på, og at man ikke behøver at forstå hele aktiemarkedet for at komme i gang. Fx findes der løsninger, hvor eksperter tager sig af selve investeringen for dig, og der findes investeringsapps, hvor man kan vælge små beløb og en lav risiko, hvis man er mest tryg ved det. 

”For begyndere føles investering nok mere uoverskueligt, end det egentlig er. Hvis man lige vil snuse til det, så kan man faktisk godt starte med at investere 100 kr. og se, hvad der sker,” siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Du kan læse meget mere om, hvordan vi danskere ser på vores privatøkonomi i rapporten Danskernes økonomiske tryghed 2018, som Danske Bank udgiver 8. juni. 

Tal med os om investering

Overvejer du at investere en del af din opsparing? Du er altid velkommen til at tage en snak med din rådgiver i banken, så du får overblik over dine muligheder. 

Book møde


Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.