”Jeg mærker mest, at jeg er færdig udlært, når jeg kigger på min lønseddel. Jeg får næsten, hvad der svarer til det dobbelte i timen nu. Samtidig forventes det selvfølgelig også, at jeg tager mere ansvar og planlægger min tid selv, modsat da jeg var elev, hvor det meste var lagt i rammer for mig på forhånd. Jeg er blevet i samme virksomhed, men jeg er startet i en ny rådgivningscenter og er derfor stadig forholdsvis ny,” fortæller 21- årige Nicklas Lundsbak, der blev uddannet pladesmed i 2015.
Line Winther Nikolajsen blev uddannet psykolog 1. april i år, og startede samme dag på sit første fuldtidsjob som HR og proceskonsulent, hvor hun tidligere havde studiejob:
” Jeg har kun fået den ’rigtige løn’ et par gange, og jeg er vant til at få løn fra samme sted, fordi jeg også arbejdede her, mens jeg studerede. Men det giver jo mere luft i hverdagen med en højere løn, mulighed for at rejse på ferie og plads til mere sjov. Men jeg er faktisk ret bevidst om at få sparet op – og om ikke at sætte mit forbrug i vejret,” fortæller Line.
Om Line og Nicklas ...
Line Winther Nikolajsen, 28 årUddannet psykolog i april 2016
Arbejder hos Unik Human Resources i København
Nicklas Lundsbak, 21 år
Uddannet pladesmed i oktober 2015
Arbejder hos Peugeot
Flere penge, mere fornuft
Nicklas Lundsbak erkender, at han nu bruger flere penge på sig selv, fordi lønnen er bedre, men siger også, at han er begyndt at overveje, hvordan pengene skal bruges mere fornuftigt.
”Det første jeg har sat i værk er at spare mere op. Jeg har også lige skiftet bank i forbindelse med et billån, hvor jeg fik en rigtig god rådgivning og fik oprettet en aldersopsparing og en ulykkesforsikring. Min indbo- og bilforsikring har jeg stadig et andet sted, og så har jeg stadig en pensionsordning gennem mit arbejde. Men jeg har ikke sat mig vildt meget ind i, hvordan jeg faktisk er dækket. Det må jeg lige få gjort,” siger han eftertænksomt.
For Line Winther Nikolajsen står det endnu på to-do listen at få set mere på pension.
”Jeg har haft travlt de første måneder med at komme rigtig i gang, men jeg har det faktisk på listen. Jeg ved, at der er et pensionsselskab, som der indbetales til automatisk på mit arbejde. Jeg har ikke fået sat mig 100% ind i det, men planen er at få set på alt, hvad jeg har optjent af pension fra tidligere, og få det samlet, hvis det giver mening.”
Drømme og planer
Fælles for Nicklas Lundsbak og Line Winther Nikolajsen er, at den bedre løn giver anledning til at spare mere op, så de på sigt kan købe en ny bolig.
”Jeg bor stadig hjemme, så jeg vil bare gerne have mit eget sted. Det er her mit fokus ligger i den næste tid. Derfor sætter jeg det dobbelte til side af, hvad jeg gjorde før,” forklare han.
For Louise er der også en drøm om ny bolig, men det haster ikke, siger hun:
”Min kæreste og jeg bor til leje lige nu, men vi vil gerne købe et hus eller en ejerbolig på et tidspunkt, så min opsparing er primært til en udbetaling til det. Vi har dog også talt om, at det kunne være spændende at flytte til udlandet i en periode på et tidspunkt, hvis det altså karrieremæssigt giver mening for os begge. Min kæreste læser stadig, så vi har ikke så travlt med at blive bundet på den måde,” lyder det fra Line.
Hvordan mærker I ellers, at studielivet er overstået, og at I er færdiguddannede?
”Jeg kan mærke, jeg er mere selvstændig, men arbejdsopgaverne er ret meget de samme. Ellers tænker jeg, at det faktisk er en fordel, at jeg er et nyt sted, så jeg ikke stadig ses som ’lærlingen’. Det har jeg også hørt fra andre i mit fag, der er kommet et andet sted hen efter læretiden," fortæller Nicklas.
For Line har det været trygt at kunne fortsætte det samme sted, hvor hun var juniorkonsulent, mens hun studerede:
”Jeg kender stedet og kollegerne. Men jeg tænker måske mere over, hvordan jeg fremstår nu. Det er vigtigt for mig at fremstå professionelt. Derudover har jeg fået mere ansvar og en anden rolle, hvilket er kommet naturligt, fordi jeg er der fuldtid.”
Hun ser det som en fordel, at hun har målrettet sin profil på studiet - og uddyber, at hun også oplever det som en fordel, at hun gik mere målrettet efter en anden profil på studiet:
”På kandidatdelen tog jeg en drejning, og har bevidst målrettet mit studie mod det erhvervs- og organisations-psykologiske felt, frem for at blive klassisk psykolog i en praksis. Jeg tror, at den relevante erfaring, mens jeg læste, har medvirket til, at jeg kunne gå direkte i job. Hvilket jeg er rigtig glad for. Mange på min årgang leder nemlig stadig efter arbejde, og der er høj arbejdsløshed som nyuddannet,” slutter Line Winther Nikolajsen.
Artikel: Derfor skal du ikke planlægge din karriere for meget
Har du fået dit første job?
Der kan være meget at holde styr på, når du går fra studie til arbejdsliv. Ny løn, pension, forsikringer – og måske boligdrømme eller behov for en bil? Danske Banks særlige team for unge kunder sidder klar til at besvare dine spørgsmål og hjælpe dig godt på vej.Book møde
- eller ring til Ung Direkte på 45 130 100