Sådan finder du ud af, hvad du er værd

Når eksamensbeviset eller svendebrevet er i hus, er det tid at komme ud på arbejdsmarkedet. Når det lykkes, kommer lønforhandlingen. Du vil ikke snyde dig selv, men heller ikke få arbejdsgiveren til at løbe skrigende væk. Her er 5 gode råd til at finde ud af, hvad du er værd.

 • 2.  Spørg tillidsmanden 

  Hvis du har et job på hånden, kan du også ringe til tillidsmanden, hvis der er sådan en på arbejdspladsen. Tillidsmandens opgave er bl.a. at hjælpe nyansatte som dig, så de er som regel ret hjælpsomme.

 • 3.  Tjek lønstatistikker

  Ofte vil din fagforening – hvis du altså har en – kunne hjælpe dig med lønstatistikker for nyuddannede og måske også inden for en specifik sektor. Vær opmærksom på, at det ikke altid er alle medlemmer, der indrapporterer til lønstatistikkerne. Så tag dem med et gran salt.
   
  Du kan også bruge lønberegneren hos Jobindex.

 • 5.  Husk, at branchen påvirker lønnen

  Det er ikke bare din jobfunktion og din erfaring, som påvirker lønnen – lønniveauet svinger også en del fra branche til branche. Typisk er lønningerne i det offentlige lavere end i det private erhvervsliv. Og zoomer man ind på den private sektor er lønningerne ofte lavere i industri- og håndværksvirksomheder end i f.eks.  forsikrings- og banksektoren. 

  Fakta

  Du får mere ud af jobbet end lønnen

  Det er svært at sætte tal på værdien af et godt arbejdsmiljø, en god chef, spændende arbejdsopgaver, frihed under ansvar, karrieremuligheder og chancen for at lære en hel masse. Men de ting er alfa og omega for din arbejdsglæde, og derfor værd at tage med, når du vurderer, om du samlet set får et godt udbytte af dit nye job.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.