Inden du siger ja til et nyt job, vil du sikkert gerne vide, hvad du egentlig får i løn. Men lønnen er så meget mere end de penge, der tikker ind på kontoen i slutningen af hver måned. Derfor er det også vigtigt, at du interesserer dig for din lønpakke, når du forhandler din løn. Så frem med kontrakten og lommeregneren.

Hvad får du i pension?
”Der er en kæmpe forskel på, om du får 10 eller 5 % i pension af din arbejdsplads – eller måske ingenting. Tæl det med, også selv om du først kan bruge pengene om mange år,” lyder opfordringen fra chefkonsulent i Djøf, Niels Mosegaard.

Kan du afspadsere overarbejde?
Kan du afspadsere overarbejde i det gamle job, men ikke i det nye? Så prøv at regne ud, hvad fem timers overarbejde om ugen egentlig betyder for, hvad du får i timen. Ofte er det ret meget, din løn går ’ned’, når man regner det ud på denne måde.

ProduktNyt job = ny bil? Vi kan hjælpe dig med finansieringen

Vidste du, at …

- Enlige mænd tjener mindre end mænd, der bor sammen med en partner
 
- Hørsholm er den kommune, hvor indbyggerne tjener mest i gennemsnit

- Indbyggerne i Brøndby Kommune tjener mindre end dem, der arbejder i kommunen.

Danmarks Statistik har sat fokus på danskernes indkomster i publikationen Befolkningens Løn 

Ekstra fridage eller ferieuger?
Har du seks ugers ferie i det gamle job, men kun fem i det nye? Og hvad med omsorgsdage, feriefridage og lignende? Hver ekstra fridag svarer til 0,45 % af din lønsum ifølge Niels Mosegaard. Det vil sige, at hvis du f.eks. tjener 400.000 kr. om året, så svarer fem ekstra fridage til en ekstra indtægt på 9.000 kr. 

Hvad får du i ferietillæg?
Ferietillægget bliver udbetalt som en glædelig ekstrasum – typisk i april eller maj. Ifølge ferieloven skal alle, som får løn under ferie, have udbetalt mindst 1 % i ferietillæg, men nogle overenskomster kan give dig ret til mere. 

”Alt ud over den ene %, skal også regnes med i din løn,” siger chefkonsulenten.

Husk: Penge er ikke alt

Fleksibilitet, en dygtig chef, et godt arbejdsklima, spændende arbejdsopgaver og udviklingsmuligheder er meget værd, selv om man ikke kan sætte tal på. 

”Det er under alle omstændigheder værd at tage med i regnestykket og det samlede billede!”, lyder det fra Djøfs chefkonsulent Niels Mosegaard.

Hvad får du, hvis du går på barsel
Her kan forskellen være ekstrem. Så hvis du planlægger at få børn før eller siden, er det bestemt værd at lægge mærke til.

”Nogle steder kan man få fuld løn i et halvt år. Men andre arbejdspladser nøjes med funktionærlovens mindstekrav. For barslende kvinder er det halv løn i fire uger før og 14 uger efter fødslen, og derefter barselsdagpenge, som er på 17-18.000 kroner om måneden – og på nogle arbejdspladser er det barselsdagpenge, som gælder fra dag et,” siger Niels Mosegaard.

Hvad betyder forskellen i praksis?

”Hvis du har en løn på 40.000 kroner om måneden og er berettiget til fuld løn i 6 måneder, vil det betyde en lønnedgang under barsel på ca. 135.000 kr.  i perioden. Det er mange penge for de fleste familier, siger Niels Mosegaard.”

Barnets første og anden sygedag
Det er guld værd ikke at skulle bruge sine sparsomme feriedage på at passe syge børn. Den præcise værdi af betalt fravær, når børnene er syge, kommer naturligvis an på, hvor ofte de små skranter.

De fleste overenskomster giver ret til fravær på barnets første sygedag, men nogle steder omfatter reglerne også anden sygedag. Andre steder har man slet ikke ret til at holde fri med løn. 

Hvad koster en firmabil?

En firmabil kan både være et helt nødvendigt arbejdsredskab – og i øvrigt et dejligt personalegode. Men der skal betales skat af den.
Bliv klogere på reglerne hos Nordania

Har du betalt frokostpause?
Den betalte frokostpause er standard på offentlige arbejdspladser, men du kan også finde den hos en del private virksomheder – og den vejer godt til i lønpakken. Hvis du har en 37 timers arbejdsuge, vil sådan en lækkerbisken ifølge Niels Mosegaard have en værdi på 6,8 % af lønsummen.

Alle mulige personalegoder
Har du personalegoder i det gamle job, som sparer dig for penge i det daglige? Niels Mosegaard siger:  ”Det kan f.eks. være avisabonnement, billigere forsikringer, betalt mobil eller internet, pc du kan bruge privat, frokost, gratis parkering, billig leje af sommerhus, jubilæumsgratiale,  sundhedsforsikring. Alt det, du sparer eller får, skal også tælles med i din nuværende løn.”

Vidste du, at …

Personalegoder ofte er er skattepligtige. Det afhænger dog af, hvilke goder der er tale om – og hvad værdien af dem er.
Læs de præcise regler på Skat.dk

Hvad med resultatløn og bonus?
Kunne du få bonus i dit gamle job, men ikke i dit nye – eller omvendt? Så skal det naturligvis med i vurderingen af din samlede lønpakke. Men husk: Du er aldrig garanteret en bonus. Så nærlæs altid kontraktvilkårene inden du regner en mulig bonus med. 

”Man kan jo ikke bruge en måske-løn til at låne penge i banken eller til at lægge sit budget ud fra,” pointerer Niels Mosegaard.