Udnyt din friværdi

Du kan låne i din friværdi, hvis du ejer en ejerbolig eller andelsbolig. I guiden her fortæller vi om at låne i ejerboliger. 

 • 1. Hvad er friværdi?

  Friværdien i din bolig er forskellen mellem det, som boligen er værd, og den gæld, du har i boligen. Vil du finde din friværdi, skal du altså trække din gæld i boligen fra den forventede salgsværdi.

  Din friværdi vokser, når du afdrager på din boliggæld – og når din bolig stiger i værdi. Friværdi er altså penge, du allerede har, de er blot bundet i din bolig. Ved at låne i din friværdi kan du frigøre nogle af de penge, og låner du mindst 100.000 kr., er lån i friværdien ofte den billigste måde at låne på.

  Overvejer du at låne i din friværdi?

  Book et møde
  - eller ring på 70 15 15 16

 • 2. Hvad kan du bruge friværdi til?

  I princippet kan du låne til hvad som helst, hvis der er friværdi at tage af, og hvis din økonomi er solid nok. Herunder kan du se eksempler på, hvad andre bruger lån i friværdien til.

  Boligforbedringer
  Det er mest almindeligt at låne i friværdien til boligforbedringer som en tilbygning, et nyt tag, køkken, bad eller energiforbedringer eller forskellige reparationer, huset trænger til. Det kan give dig større glæde af din bolig i hverdagen – og i nogle tilfælde øge værdien af din bolig.

  313c6f0c-00090249-b99db14a

  Video: Hør Morten Kronholm Mathiasen fra byggesagkyndig.nu fortælle, hvilke skader på dit hus, du skal holde øje med (01:06 min).

  Bil
  Der er også mange, der låner til en bil, fordi renten på boliglånet typisk er lavere end på et billån. Dog skal du være opmærksom på lånets løbetid (læs mere om det i afsnit 5).

  Penge til forbrug i det daglige
  Du kan også bruge din friværdi til at få flere penge mellem hænderne i hverdagen, fx når du nærmer dig pensionen, eller hvis du vil have mere tid med børnene, mens de er små.  

  Børn
  Det er også en mulighed at låne til at sende børnene på efterskole for penge, du låner i din friværdi – eller finansiere et forældrekøb af en bolig til børnene, når de flytter hjemmefra.

  Rejs og fest
  Drømmer du om at rejse jorden rundt, invitere til bryllup eller holde en rund fødselsdag, som ingen glemmer, kan du også udnytte din friværdi til det.

  Produkt: Læs om FlexLife® og hvordan det kan bruges til at låne i friværdien 

  Hvad koster det at låne?

   

  Regn på lån til ejerbolig

  Beregn FlexLån® på rd.dk
  Beregn FlexLife® 
  Beregn Danske Bolig Fri


  Regn på lån til andelsbolig

  Beregn andelsboliglån

   

  Få hjælp til dine lånemuligheder af en rådgiver

  Book et møde

 • 3. Hvor meget friværdi skal der til for at låne?

  Din friværdi skal have en vis størrelse, for at du kan låne i den. Som udgangspunkt kan du låne op til 80 % af din ejerboligs værdi som realkreditlån. For fritidsboliger er det 75%.

  Det koster noget at optage et realkreditlån i din friværdi. Derfor skal du op og låne mindst 100.000 kroner for at realkreditlån kan betale sig for dig. Vil du låne mindre, kan det typisk bedre betale sig at vælge en anden type lån. Du kan læse mere om lån til bil og forbrug her.

  Så meget kan du låne i din friværdi

  Dine samlede realkreditlån må som udgangspunkt udgøre max 80 % af boligens værdi - 75 % for fritidshuse. 

  Har du lån i din bolig og ønsker at optage et nyt lån i din friværdi, ser regnestykket sådan ud: Dit eksisterende lån + dit nye lån i friværdien må max udgøre 80 % af, hvad din bolig er værd. 

  Book møde om friværdi   - eller ring på 70 15 15 16

 • 4. Kreditgodkendelse

  Du skal selvfølgelig have råd til at betale af på det nye lån. Så banken ser på din samlede økonomi, når du søger om et lån i friværdien. Det spiller bl.a. ind, om du har anden gæld, hvor høje dine indtægter og udgifter er, og om du ønsker fast eller variabel rente. En høj friværdi er altså ikke en garanti for, at du kan låne – men den er et vigtigt skridt på vejen.

 • 5. Hvor hurtigt skal jeg betale lånet tilbage?

  Når du låner i din friværdi, kan du betale lånet af i op til 30 år. Hvis du har luft i din økonomi og vil betale lånet hurtigere ud, kan du vælge et lån med kortere løbetid.

  I nogle tilfælde vil vi råde dig til, at vælge et lån med en kortere løbetid. Vil du fx købe en bil, er det en god ide at betale mindst lige så meget af på lånet, som bilen falder i værdi. Ellers risikerer du at stå tilbage med en restgæld, når du en dag skal sælge din bil.

Andre har også set