Del

Hjælp dit barn ud på boligmarkedet med et forældrekøb

Forældrekøb og familielån. Der er flere måder at hjælpe sit barn ud på boligmarkedet. Og det behøver ikke være hverken dyrt eller besværligt.

Dit barn mangler en bolig. Ventelisterne til kollegier og ungdomsboliger virker endeløse, og et lille lejet kvistværelse koster en mindre formue. Men måske kan et forældrekøb være løsningen? Udgiften er typisk under 1.000 kr. om måneden for forældrene, som på den måde både kan hjælpe deres eget barn – og være med til at tage presset af ventelisterne for andre unge.

”I dag er det helt almindeligt at forældre hjælper deres børn ind på boligmarkedet, og mange af dem er helt almindelige lønmodtagere. For i modsætning til, hvad man måske skulle tro, behøver et forældrekøb ikke koste dyrt,” fortæller Per Enevoldsen, som er boligkonsulent i Danske Bank.

Forældrekøb behøver ikke koste dyrt
I dag bliver op mod halvdelen af alle små ejerlejligheder i storbyerne solgt som forældrekøb. Der er den mest brugte model, når forældre vil hjælpe deres barn til en bolig. Og selv om boligpriserne er steget i de seneste år, er et forældrekøb stadig inden for rækkevidde for rigtig mange familier. 

”Mange forældre tænker i første omgang, at udgiften ved et forældrekøb nærmest svarer til en ekstra husleje, men sådan er det langt fra. Ideen er jo netop, at mange forældre i dag har mulighed for at låne billigt i friværdien på deres egen bolig. Barnet betaler som lejer en væsentlig del af udgifterne til forældrekøbet. Men fordi barnet kan søge boligsikring, bliver udgifterne ikke så store - og ordningen bliver overkommelig for begge parter,” forklarer Per Enevoldsen.

Et forældrekøb kan skrues sammen på flere måder, men forældrenes udgift kan godt komme ned under 1.000 kr. om måneden for en toværelses lejlighed på 50 kvm i København, hvor kvadratmeterprisen er højest. Udgiften er noget lavere i Aarhus og Odense – og i Aalborg kan et forældrekøb nærmest være gratis for forældrene.

Tip: Se, hvad et forældrekøb kan koste i de fire største universitetsbyer

Tal med os før forældrekøbet

Du er altid velkommen til at tale med os og få hjælp til at vurdere, om forældrekøb er en god mulighed for jer.

Book et møde

- eller ring til os på 70 15 15 16 

Fire fif til et godt forældrekøb
Et forældrekøb behøver heller ikke være en indviklet affære, men Per Enevoldsen anbefaler alligevel alle familier at søge rådgivning, inden de handler. Der er navnlig fire forhold, som det er vigtigt at være opmærksom på:

  1. Skatten. Som forældre skal du betale skat af markedslejen på den bolig, du køber. Det kan du gøre på tre forskellige måder. En revisor kan nemt hjælpe med at vælge den rette model for jer og sørge for skatteregnskabet, hvis I ikke vil stå for det selv.
  2. Huslejen. Det er ikke helt ligegyldigt, hvordan I fastsætter lejen. Er den for lav, risikerer I, at skattemyndighederne opfatter det som en indirekte gave til barnet, som kan være skattepligtig. Er huslejen for høj, kan barnet ikke få boligsikring. Undersøg gerne, hvordan andre i området sætter lejen.
  3. Søskende. Hvis der er flere søskende i familien, er det en god ide på forhånd at lægge en plan, så børnene bliver ens behandlet. Lejligheden kan evt. gå i arv, efterhånden som børnene flytter hjemmefra.
  4. Salg af boligen. Nogle forældre går bevidst efter en bolig, som de selv ønsker at bo i på sigt, men de fleste sælger den igen efter nogle år – uden selv at have boet i den. Husk, at en evt. fortjeneste i så fald er skattepligtigt – og at det er et forhold, som skattemyndighederne er ret opmærksom på. En anden mulighed er naturligvis at leje boligen ud til anden side, når barnet flytter videre.

Hvis I overvejer at gøre et forældrekøb i familien, så start altid med et møde med en rådgiver i banken. Mulighederne kan være flere og bedre, end I tror – og hvis I kender dem på forhånd, er I meget bedre rustet til boligjagten, når barnet f.eks. får tilbudt en studieplads.

Overvej også et familielån
”Et alternativ til forældrekøbet kan være et såkaldt familielån, hvor barnet selv køber en bolig for penge lånt af forældrene. Sådan et lån kan gøres både rente- og afdragsfrit.” forklarer Per Enevoldsen.

Et familielån kommer oftest i spil, hvis det er en andelslejlighed, som familien har kig på. Andelsforeninger findes fortrinsvis i hovedstaden, hvor kampen om boligerne er størst. Men i de fleste andelsforeninger er det et krav, at det er ejeren selv, der bor i boligen – og så kan et familielån være den eneste mulighed.

”Det er ikke en model, vi ser så tit nu om dage. Andelsboligmarkedet er nemlig rødglødende, og det er for de fleste uhyre svært at komme i nærheden af en lejlighed i en god andelsforening. Men hvis man er heldig, så er familielånet altså en mulighed,” påpeger Per Enevoldsen.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.