Dit barn mangler en bolig. Ventelisterne til kollegier og ungdomsboliger virker endeløse, og selv et lille kvistværelse kan koste en mindre formue at leje. Men måske kan et forældrekøb være løsningen? Udgiften er typisk under 1.000 kr. om måneden for forældrene.
”I dag er det meget almindeligt, at forældre hjælper deres børn ind på boligmarkedet, og mange af dem er helt almindelige lønmodtagere. For i modsætning til, hvad man måske skulle tro, behøver et forældrekøb ikke koste dyrt,” fortæller Per Enevoldsen, som er boligkonsulent i Danske Bank.
Vi vil gerne hjælpe med spørgsmål om boligkøb
Forældrekøb behøver ikke koste dyrt
I dag bliver knap halvdelen af de små ejerlejligheder i storbyerne solgt som forældrekøb. Det er den mest brugte model, når forældre vil hjælpe deres barn med at få et sted at bo. Og selv om boligpriserne er steget de seneste år, er et forældrekøb stadig inden for rækkevidde for mange familier.
”En del forældre tænker, at udgiften ved et forældrekøb må svare til en ekstra husleje. Men sådan er det langt fra. Mange forældre har i dag mulighed for at låne billigt i friværdien på deres egen bolig. Barnet betaler som lejer en væsentlig del af udgifterne til forældrekøbet. Men fordi barnet kan søge boligsikring, bliver udgifterne ikke så store – så ordningen er overkommelig for begge parter,” forklarer Per Enevoldsen.
Et forældrekøb kan skrues sammen på flere måder, men forældrenes udgift kan godt komme ned under 1.000 kr. om måneden for en toværelses lejlighed på 50 kvadratmeter i København. Udgiften er noget lavere i Aarhus og Odense – og i Aalborg kan et forældrekøb nærmest være gratis for forældrene.
Det koster et forældrekøb i 4 studiebyer
Priserne på ejerlejligheder er vidt forskellige i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Se hvad et forældrekøb koster i de fire store studiebyer.
Kilde: Realkredit Danmark, tal fra 2018
Et forældrekøb behøver ikke at være en indviklet affære. Per Enevoldsen anbefaler dog alle familier at søge rådgivning, når de overvejer et forældrekøb.
En god ide er at tage det hele én ting ad gangen – og et møde med en rådgiver i banken kan være et godt sted at starte.
"Mulighederne kan være flere og bedre, end I tror – og hvis I kender dem på forhånd, er I godt rustet til boligjagten, når barnet fx får tilbudt en studieplads," lyder hans råd.
Andelslejlighed? Overvej et familielån
Et alternativ til forældrekøbet kan være et såkaldt familielån, hvor barnet selv køber en bolig for penge lånt af forældrene. Sådan et lån kan gøres både rente- og afdragsfrit, forklarer Per Enevoldsen.
Et familielån kommer oftest i spil, hvis familien har kig på en andelslejlighed. I de fleste andelsforeninger er det nemlig et krav, at det er ejeren selv, der bor i boligen – og så kan et familielån være den eneste mulighed.
”Det er ikke en model, vi ser så tit nu om dage. Der er høj fart på andelsboligmarkedet, og det kan være svært at komme i nærheden af en lejlighed i en god andelsforening. Men hvis man er heldig, så er familielånet altså en mulighed,” påpeger Per Enevoldsen.
Hvad må din nye andelsbolig koste?
Lad os regne på, hvad du kan købe for.