5 gode råd til førstegangskøbere

Når du er på udkig efter din første bolig, er der meget at forstå og mange beslutninger at træffe. Nogle skal du træffe med hjernen, andre med hjertet. Vi bad et par, der har været det hele igennem, om at komme med 5 gode råd til at finde den helt rigtige bolig.

Få personlig hjælp

Du er velkommen til at tale med os, hvis du vil vide,
hvor meget du kan låne til boligkøb.

Book møde

Sådan finder I den rigtige bolig for jer

 • 1. Hav styr på jeres prioriteter, før I begynder

  Der vil altid være boliger, som ser perfekte ud, men desværre er lige akkurat uden for din økonomiske rækkevidde. Det gælder, uanset om dit budget hedder 2 eller 10 millioner. Derfor er det naturligt, at de fleste boligkøb ender med at indeholde en form for kompromis – og det er en god ide at overveje dem på forhånd.

  Er I et par, så lav en liste hver med jeres 3 vigtigste prioriteter, som I kan sammenligne og diskutere.

  Da Terese og Jakob købte deres første bolig sammen, så deres lister sådan ud:

   

  PrioritetTereseJakob
  1Plads til osPlads til os
  2Tæt på naturenPlads til venner på besøg
  3Natur på ejendommenTæt på arbejde

   

  Og hvorfor så lave sådan en liste? Terese forklarer: ”Vi blev hurtigt enige om det perfekte, men det fandtes ikke. Og når vi ikke er helt enige i prioriteterne, så er det godt at have samtalen og forstå hinanden. Skal vi have en stor grund eller bo tæt på arbejdet?”

  Prøv en boligsøgning, hvor pengene passer
  Med vores boligværktøj kan I nemt matche jeres økonomi med alle de boliger, der er til salg. Så kan I se, hvad det vil koste jer at købe og bo i hver enkelt bolig.  

  Find boliger, der passer til jeres budget

 • 2. Evaluer de boliger, I ser

  Var det huset på Lindevej eller det på Pilevej, der havde den fine udestue? Og havde det billige hus ved skolen skråloft på førstesalen? Eller var det ovre i det røde hus ovre på Kærvangen? Og hvor stort var det nu, det var?

  Det er en god ide at have et system til at huske og sammenligne de boliger, I kigger på. Og få det gerne på plads fra starten, for detaljerne flyder hurtigt sammen, når man har set på et par forskellige boliger.

  På de fleste boligsider - inklusive vores boligværktøj -  kan du gemme interessante boliger som favoritter, hvis du har en profil. Men tit kan man have brug for lidt mere. En notesbog eller et Excel-ark kan være rigeligt, men du kan også gå skridtet videre og bruge en app som f.eks. Evernote. Her har du også mulighed for at vedhæfte salgsopstillinger, andre vigtige dokumenter eller dine egne fotos fra fremvisningerne.

  Uanset din valgte metode er pointen, at du kan notere hårde fakta som f.eks. kvadratmeter, pris, adresse og mæglers mobilnummer. Men sørg også for at notere andre fordele og ulemper og små detaljer, I lægger mærke til – gerne relateret til jeres prioriteter fra råd nummer 1.

 • 3. Husk, at det kan være jeres næste hjem, I besøger

  Blå futter på fødderne og en guidet rundvisning af ejendomsmægleren. Det kan hurtigt føles som et showroom eller et museumsbesøg, når man træder ind i andre menneskers hjem.

  Men det er vigtigt at huske på, at det lige præcis er et hjem. Og muligvis dit næste af slagsen. Gør derfor en indsats for også at opleve det sådan.

  Tag jakken af, når I kommer indenfor. Sig nej tak til overtræksskoene, og tag i stedet jeres sko af i entreen. Sådan som man gør. Kig ud af vinduerne. Sæt dig i møblerne, og kig så ud af vinduerne igen. Hvordan er udsigten?

  Pointen er, at du skal forestille dig, at du bor der. Hvordan ville dit liv blive i det hus, du besøger?

 • 4. Gør huskiggeri sjovt

  Når man besøger bolig nummer 10, begynder det at slide lidt på overskuddet hos de fleste. Så sørg for at bevare optimismen og humøret.

  Jakob havde det f.eks. sjovt med vejnavne: ”Vi kiggede for eksempel på et hus, der lå på Birkebækvej. Det er et godt navn. Birkebækvej.”

  Den slags små fjollede ting har måske ikke værdi for andre. Men hvis det kan give jer en slags personlig herlighedsværdi i den dagligdag, I potentielt får i boligen, er det da værd at tage med.

 • 5. Læs alle rapporter

  Dette råd er lige så vigtigt, som det er halvkedeligt: Sørg for at læse alle rapporter og vigtige dokumenter igennem for hver bolig, I seriøst overvejer at byde på. Tilstandsrapporten, BBR-meddelelsen, Energimærkningen og så videre. Alt, hvad I kan finde.

  Det er surt at finde ubehagelige (og dyre) overraskelser i sit nye hjem, fordi man ikke orkede at læse rapporterne. 

  Når I har besluttet jer for, hvilken bolig I vil købe, er det en rigtig god idé at alliere sig med en advokat eller køberrådgiver, der kan gennemgå tingene med jer.

 • 6. Bonustip til børnefamilier

  Er I på udkig efter en bolig i et børnevenligt område? Så brug trampolintesten til hurtigt at undersøge, om der bor mange andre børn i det kvarter, I har kig på.

  Trampolintesten - sådan gør I
  Gå på Google Maps eller Google Earth og zoom ind på det område, hvor du kigger på bolig. Led efter trampoliner i haverne, så har du svar på, hvor mange børn, der mindst bor i området.

Hvor dyr en bolig har du råd til at købe?

Et budget er det rigtige sted at starte din boligjagt. Få hjælp af vores boligværktøj og se alle de boliger, du har råd til. Det tager et halvt minut.

Find boliger, der passer til dit budget

 • Få hjælp til at lægge dit eget budget.
 • Se alle de boliger, du har råd til.
 • Søg købsgodkendelse.
 • Slå til straks, når du falder for en bolig.
 • Få personlig hjælp, når du har brug for det.

Prøv en boligsøgning, hvor pengene passer

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.