Har du spørgsmål om boligkøb? Få personlig hjælp.

Bliv ringet op   Book et møde

Den ene uge skriver alle aviser om stigende boligpriser. Den næste om prisbobler, der sikkert snart brister. Det er ikke så underligt, hvis du er nervøs for at handle bolig på et ”forkert” tidspunkt. Men der findes ikke rigtige og forkerte tidspunkter, mener Christian Heinig, der er cheføkonom hos Realkredit Danmark. Vi har bedt ham forklare.

Hvornår er det fornuftigt at købe bolig?
Mit bedste råd er ganske enkelt: Køb boligen, hvis du har plads i økonomien og kan se dig selv i den mange år frem. Det lyder måske som en floskel, men rådet rummer et vigtigt budskab: Boliger giver først og fremmest værdi, fordi du får tag over hovedet og et sted, hvor familie og venner naturligt kan samles.

Hvordan undgår jeg at ramme en prisboble? 
Lad være med at se en bolig som et investeringsobjekt i økonomisk forstand. Hvis du vil investere, er der langt bedre alternativer. Det skal være dit boligbehov, der er i centrum. For hvis du venter på det rette tidspunkt, kan det i værste fald betyde, at du sætter dit liv på stand by i lang tid – uden garanti for, at købstidspunktet faktisk bliver bedre i fremtiden.

Hvilken årstid er det bedst at købe bolig?
Der er sæsonudsving på boligmarkedet, som bl.a. hænger sammen med, at boligerne fremstår bedre, når vejret er godt. I mange menneskers øjne er det også oplagt at flytte i forbindelse med sommerferien, hvor ungerne måske alligevel skal skifte fra børnehave til skole eller lignende. I hvert fald er antallet af bolighandler markant højere i sommerhalvåret. Der er også en tendens til, at boligpriserne ligger lidt højere om sommeren.  

Det kan være en god ide i at gå på boligjagt uden for højsæsonen. Der er godt nok lidt færre boliger at vælge mellem, men til gengæld er der mulighed for at handle til en lidt lavere pris og med mindre stress i form af andre købere, som kan melde sig på banen.

I praksis er det nok begrænset, hvor strategisk du kan være. Du ved aldrig, hvornår din drømmebolig rammer markedet – og er du allerede boligejer, går boligjagten som regel først for alvor igang, når den gamle bolig er solgt.