Sådan kombinerer du SU, job og lån

Hvis du er studerende og bor ude, så består din økonomi groft sagt af tre brikker: SU, SU-lån og studiejob. Se her, hvordan du kan lægge puslespillet, så du undgår for meget studiegæld eller  at skulle betale SU’en tilbage.

 • 1.  SU

  Du får højst sandsynlig SU, hvis du er studerende i Danmark. SU’ens størrelse kan bl.a. afhænge af din alder, dine forældres indkomst, om du er flyttet hjemmefra, og hvor du er i dit uddannelsesforløb. Hvis du har spørgsmål om din SU, kan du få svar på SU-kontoret på dit uddannelsessted. Du kan læse mere, og søge om at få SU, på SU.dk.
  Kontakt

  Ung Økonomi – vi er her for at gøre det nemt

  Som du kan se, behøver økonomi ikke være kedeligt, men ofte kræver det lidt sparring. Derfor har Danske Bank et helt hold af Ung rådgivere som kan sparre og svare på alle de spørgsmål, der har med Ung økonomi at gøre. Og du kan roligt spørge løs - du er ikke den første, der har haft brug for et godt råd.
  Book møde

  - eller ring til os på 45 130 100

  4020F9127DD50674
  Bliv klogere på alt det, vi kan hjælpe med i Ung Direkte (1:18)
 • 2.  SU-lån

  Du kan ansøge om at få SU-lån i de måneder, hvor du får SU. Du skal ikke betale skat af penge, du låner, men du skal naturligvis betale dem tilbage igen – med renter. Derfor er det en god ide kun at tage SU-lån, hvis du rent faktisk har brug for de ekstra penge.
  Hvis du tager studielån lige fra starten, kan det være svært at holde op igen, fordi du indretter din økonomi på de ekstra penge. Så hvis du gerne vil undgå en stor studiegæld, er det et godt trick at vente til senere i studieforløbet. 


  Et SU-lån er til gengæld et rigtig godt og billigt lån, så det er ikke nogen dårlig løsning, hvis du har brug for at låne for at gennemføre dit studie. 

  Læs mere om SU-lån her.

  Fakta

  Så meget kan du få i SU og SU-lån

  SU: 6.397 kr. om måneden før skat, hvis du er flyttet hjemmefra og læser på en videregående uddannelse.

  SU-lån: 3.273 kr. om måneden. Du betaler ikke skat af SU-lån.
  Beløbene er for 2022. Kilde: su.dk

  Fakta

  Når SU-lånet skal betales tilbage…

  Tilbagebetalingen begynder i januar ét år efter, at du er færdig med din uddannelse. Afdragene og antallet af år, du skal afdrage i, afhænger af lånets størrelse. Hvis lånet er rigtig stort, skal du afdrage mere end 2.000 kr. om måneden i 15 år. Du kan læse mere i Uddannelsesministeriets pjece, som hedder Tænk før du låner.
 • 3.  Studiejob

  Cirka seks ud af ti studerende arbejder i fritiden. Lønnen fra et studiejob er et rigtig godt supplement til SU’en, men hvis du tjener for meget, mens du får SU, skal du betale SU tilbage. Det gælder også dit evt. SU-lån. Derfor er det super vigtigt, at du løbende holder øje med, hvor meget du tjener.

  Beløbet som du må tjene kan ændre sig, og vi henviser derfor til su.dk, hvor du altid kan se de helt opdaterede satser. Beløbet er anderledes i måneder, hvor du fravælger SU eller er i lønnet praktik.

  Beregn dit fribeløb her.

  Fakta

  Hvis du har tjent for meget!

  Så har du tre muligheder: Du kan vælge din SU fra sidst på året. Du kan betale din SU og evt. SU-lånet tilbage.  Eller du kan vælge at indbetale de ekstra penge på en pensionsopsparing. Så tæller de nemlig ikke med i SU-regnskabet.

  Det er nemt at oprette en pensionsopsparing.
  Ring til Ung Direkte på 45 130 100 – eller skriv til os

  Book møde

 • 4.  Praktik

  Husk at undersøge, om du kan få SU og SU-lån, hvis du får løn under din praktik. Din praktikløn tæller også med i dit fribeløb, som dog er større de måneder, hvor du er i praktik. Der er til gengæld gode muligheder for at få SU, hvis praktikken er ulønnet og samtidig meritgivende i forhold til din uddannelse.

  Det er godt at undersøge forholdene grundigt på forhånd, for tit kan det være svært at få tid til andet arbejde under praktikken.
  Fakta

  Rig eller fattig på SU?

  52 % af de studerende mener,
  at deres økonomi er god eller meget god
  33 % mener, at deres økonomi hverken er god eller dårlig
  13 % mener, at økonomien er dårlig eller meget dårlig
  3 % ved ikke, hvordan de skal vurdere deres økonomi

  Kilde: Yougov-undersøgelse lavet for Danske Bank i 2014.

 • 5.  Hvis økonomien ramler

  En SU-økonomi behøver ikke være dårlig. Men den er ofte skrøbelig og kan ramle, hvis der f.eks. kommer en stor, uventet regning. Kontakt en bankrådgiver, hvis du står uden penge eller ikke kan betale dine regninger – meget gerne så snart problemerne opstår. Rådgiveren kan hjælpe dig med at få overblik over situationen og kan mange gange foreslå løsninger, som du ikke selv er opmærksom på.

  Budgetguide: Sådan får du råd til en kop kaffe… eller en ferie.
  Studerende i Danske Bank

  Bliv kunde for 0 kr.
  Se, hvad vi tilbyder dig

  Er du studerende under 32 år? Så bliv kunde i Danske Bank for 0 kr. – og få rådgivning, kort, konti og de bedste digitale løsninger.

  Se hvad vi kan tilbyde
  – eller ring til os på 45 130 100

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.