Kort fortalt
✔ Mange mennesker får for lidt ud af deres opsparing.✔ Ofte kan en investering få opsparingen til at vokse mere på sigt.
✔ Det rette valg afhænger dog af, hvornår du skal bruge pengene.
✔ Et par psykologiske faldgruber kan gøre valget sværere.
Skal jeg investere min opsparing eller lade pengene stå på min bankkonto?
Det er et klassisk dilemma for mange danskere, og de seneste års rentestigninger kan gøre beslutningen endnu mere kompleks.
Det ved Annette Vedersø alt om. Hun er senior investeringsrådgiver i Danske Bank og taler dagligt med kunder om, hvordan de får mest ud af deres opsparing.
”Psykologisk set kan mange mennesker godt lide tanken om at have kontanter i banken – især hvis de også får lidt renter af pengene, og det har de seneste års rentestigninger givet bedre muligheder for. På længere sigt får man dog typisk mere ud af sin opsparing ved at investere pengene, fordi det kan give et højere afkast,” siger hun.
Jo længere tid der går, før du skal bruge dine penge, jo bedre mening giver det at investere dem. Annette Vedersø, senior investeringsrådgiver i Danske Bank.
Annette Vedersø har omtrent 30 års erfaring med rådgivning om investering.
Hvad er afgørende for, om jeg bør investere min opsparing eller lade pengene stå i banken?
”Din tidshorisont er den vigtigste faktor. Jo længere tid der går, før du skal bruge dine penge, jo bedre mening giver det at investere dem. Hvis du modsat ved, at du skal bruge pengene inden for en overskuelig fremtid – fx til en ny bil eller en ombygning af boligen – så giver det god mening at lade dem stå på en opsparingskonto,” fortæller Annette Vedersø.
Efter Danske Bank justerede renterne, kan du nu få 3 pct. i rente på Danske Toprente, hvis du binder din opsparing 3 måneder. Mens du kan få mellem 1,25 og 2,00 pct. uden binding med Danske Indlån, hvis du har NemKonto i banken.
Læs om Danske Toprente her.
Hvor lang tidshorisont skal jeg have, før en investering giver mening?
”I vores investeringsløsninger anbefaler vi som tommelfingerregel en tidshorisont på mindst tre år. Problemet er dog, at mange mennesker undervurderer deres tidshorisont. De lader opsparingen stå på en bankkonto, fordi de mener, at de nok snart skal bruge pengene – men ender med at have pengene stående i årevis. I mellemtiden går de glip af afkastmulighederne ved en investering, der potentielt kunne få deres opsparing til at vokse mere. I værste fald står pengene til en meget lav rente, så købekraften af pengene gradvist bliver udhulet af inflationen,” siger Annette Vedersø.
LÆS OGSÅ: "Jo før du kommer i gang som ny investor, jo bedre for dig på sigt”
Vil du i gang med at investere, kan selv et mindre månedligt beløb over tid blive til en anseelig formue. Vores erfarne investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen giver sine bedste råd og konkrete anbefalinger til vordende investorer i artiklen her.Hvor risikabelt er det at investere min opsparing?
”Der er altid en risiko for tab, når man investerer sin opsparing – men du bestemmer selv niveauet af risiko i dine investeringer. Som tommelfingerregel følges risiko og afkast ad. Jo højere risiko, jo højere afkast kan du på længere sigt forvente at få. Til gengæld vil du også opleve større udsving i værdien af din investerede opsparing undervejs, og risikoen for tab er således også højere. Du kan vælge præcis det niveau af risiko, der passer til din risikovillighed og tidshorisonten for dine investeringer,” fortæller Annette Vedersø.
Overvejer du at investere din opsparing, kan du fx gøre det med June, der er en simpel, digital investeringsløsning, som gør det hurtigt og enkelt at komme i gang. Her får du en personlig anbefaling og kan investere din opsparing på en professionel måde og med en fordeling mellem aktier og obligationer, som passer til dig og din økonomi.
Læs om June her.
Obligationer er blevet mere attraktive
Efter de seneste års rentestigninger begynder danske obligationer også at byde på nogle attraktive afkastmuligheder.
”Fonde, der investerer i korte eller mellemlange danske obligationer, kan også være et godt alternativ til kontant opsparing, hvis det passer til din tidshorisont og risikoprofil,” siger Annette Vedersø.
LÆS OGSÅ: ”De store rentestigninger har fundamentalt ændret dine afkastmuligheder"
Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetDISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.