Kort fortalt
- Forsvar kan blive en megatrend på linje med kunstig intelligens og fedme.
- Husk, at der også er taberaktier inden for megatrends – nye vindere kommer til, mens trenden består.
- Det er derfor vigtigt med den rigtige tilgang til investeringer i forsvarsaktier.
SE FORSLAG til en konket aktiefond i bunden af artiklen.
ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.
TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her
For blot få år siden var investeringer i våbenproducenter et betydeligt moralsk dilemma for rigtig mange investorer. Var det forkert og uetisk? Våbenaktier kaldte man dem. Det er en krig siden. Krigen i Ukraine. I dag er begrebet forsvarsaktier ved at vinde bredt indpas i stedet, selvom de fleste forsvarsvirksomheders produkter også kan anvendes offensivt.
Krigen i Ukraine og tiltagende tvivl om amerikanernes fortsatte opbakning til NATO og europæisk sikkerhed har ændret perspektivet på våben. Vores statsminister, Mette Frederiksen, siger ”køb, køb, køb.” Jeg mærker også tydeligt den ændrede holdning i min løbende dialog med investeringskunder.
Både kunstig intelligens og fedme er megatrends, der vil give betydelige indtægter fremover og fremtidige aktievindere, og det forventer jeg også inden for forsvar. Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrageg i Danske Bank.
Selv statsministeren har bakket op
Jeg er komfortabel med at kalde dem forsvarsaktier, hvis det gør det lettere at engagere sig i dette alvorlige emne. Vores statsminister understregede sidste forår, at investorer bør tage en positiv tilgang til forsvarsaktier, da vi har brug for alle ressourcer til at styrke vores forsvar. Det offentlige kan ikke alene tilføre tilstrækkelig kapital.
Uden sikkerhedspres synes investering i forsvar unødvendig. Men når truslerne opstår, indser vi, hvor hullerne er og deres omfang. Donald Trumps præsidentskab har i høj grad skærpet vores sikkerhedsopfattelse og bekymring for, at krigen i Ukraine på sigt kan sprede sig yderligere på kontinentet.
EU’s har leveret meget markante udmeldinger om styrkelse af europæisk forsvar, og senest har tyskerne vedtaget en historisk ændring af finanspolitikken for at booste landets våbeninvesteringer via betydelig optagelse af gæld.
”Hvis du vil have fred, skal du forberede dig på krig,” som et klassisk latinsk ordsprog siger.
Minder om AI og fedme
Det siger derfor også sig selv, at forsvarsaktier har haft medvind – eller sentiment, som man siger på investorsprog. Spørgsmålet er naturligvis, om der er hold i det, og om det kan blive ved?
Er det i bund og grund meget anderledes end det, vi oplevede under AI- og fedmeaktiernes optur? Det tænker jeg faktisk ikke. Både kunstig intelligens (AI) og fedme er megatrends, der vil give betydelige indtægter fremover og fremtidige aktievindere, og det forventer jeg også inden for forsvar. Jeg ser militær oprustning som en megatrend, der kan få langsigtet indflydelse på økonomier og industrier.
Men husk, at selv inden for de stærkeste megatrends er der stop-and-go perioder på aktiemarkederne. Ingen trends udvikler sig i en lige linje, der vil altid være udsving og perioder med tilbagefald undervejs.
Også megatrends har tabere
Helt afgørende med megatrends er dog, at du kan skelne mellem megatrenden og enkeltaktierne. Her er min pointe, at en megatrend kan have forskellige vindere over tid, i takt med at trenden udvikler sig, og verden ændres.
Et godt eksempel er det teknologiske gennembrud med mobiltelefoner, som også har været en klassisk megatrend. Finske Nokia og svenske Ericsson var blandt de første med mobiltelefoner – de var kæmpe selskaber, men de missede de nye smartphones, der kunne noget helt andet, og blev kørt ud på et sidespor.
Det samme vil ske inden for alle megatrends. Nye vindere kommer til, men megatrenden består, og det forventer jeg også for forsvarsmegatrenden.
Den rigtige tilgang til forsvarsaktier
Investering i forsvar er en megatrend, men også forsvarsbehov ændrer sig – og samtidig er forsvar et vidt begreb. Det omfatter fx også digitalt forsvar samt beskyttelse af vital infrastruktur som fx kabler og rørledninger til energi og kommunikation, som udgør en vigtig del af fundamentet for vores samfund.
Jeg ser ikke bobler i forsvarstemaet generelt, men bobler kan opstå i enkeltaktier, hvor forventninger til selskabers fremtidige indtjening kan blive urealistiske.
Hvis du vil investere i forsvarsaktier, er det derfor vigtigt at overveje hvorfor. Er det, fordi du har analyseret udvalgte enkeltaktier, som du ser et stort potentiale i? Eller er det, fordi du tror på temaet generelt? Er det sidste tilfældet, vil en bred fond med fokus på forsvar i min optik være bedst. Og fokuserer du på enkeltaktier, så undgå investorfælden: Det, der tidligere var godt, er ikke nødvendigvis godt fremover. Det kan være skuffende at investere i forsvarsaktier og ende med et selskab, der ikke følger med udviklingen.
Hvis du vil investere i forsvarsaktier
Vil du have en bred eksponering mod forsvarsaktier, kan du fx investere i fonden Maj Invest UCITS ETF Defence & Cybersecurity, der investerer i selskaber inden for forsvar og it-sikkerhed. Fonden har fokus på selskaber i NATO-området, og der er mindst 25 og ofte mellem 30 og 40 selskaber i porteføljen. Du kan investere i fondene i netbanken og mobilbanken.

Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetDISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. De kan findes på dansk på linkene herunder:
Prospekt
Dokument med central information
Investeringsforeningen Maj Invest kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.