Chefstrateg Frank Øland.


Kort fortalt

  • Aktiemarkederne har reageret positivt på våbenhvilen mellem Israel og Iran.
  • Trods konfliktens potentielle betydning for oliepriserne ændrer den ikke vores positive syn på aktier.
  • På sigt kan det være markedspositivt, hvis den militære trussel fra Iran bliver fjernet.
  • Vi anbefaler fortsat investorer at overvægte aktier og undervægte obligationer.

ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her 

Tingene udvikler sig hastigt i Mellemøsten i disse uger og dage. Foregående weekend indledte Israel et angreb på Iran for at bremse deres udvikling af atomvåben, mens iranerne svarede igen med missiler mod Israel. Natten til søndag angreb USA tre iranske atomanlæg og trådte dermed aktivt ind i konflikten mellem Israel og Iran. Og senest har Donald Trump så – natten til tirsdag – annonceret en våbenhvile mellem parterne. 

På de finansielle markeder er nyheden om våbenhvilen blevet positivt modtaget med stigende aktiekurser og faldende oliepriser. 

”Det er selvfølgelig aldrig til at sige, om våbenhviler holder, og der kom hurtigt forlydender om brud på våbenhvilen, men Donald Trumps store personlige involvering kan øge sandsynligheden for, at situationen ikke eskalerer yderligere. Det her er Trumps store udenrigspolitiske øjeblik, og både israelerne og iranerne vil formentlig tænke sig om en ekstra gang, før de for alvor trodser ham,” fortæller Danske Banks chefstrateg, Frank Øland.

På sigt kan det faktisk være markedspositivt, hvis den militære trussel fra Iran bliver fjernet, og vi har da også set det israelske aktiemarked og ikke mindst israelske forsikringsselskaber stige i forbindelse med angrebene på Iran.  Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.

Under hele konflikten har vi i Danske Bank fastholdt vores positive syn på aktier. Vi forventede ikke, at konflikten ville eskalere, og at andre lande ville gå ind og støtte Iran. Trods de dramatiske overskrifter i medierne har reaktionen på aktiemarkederne da også været yderst afdæmpede i løbet af konflikten.

”På sigt kan det faktisk være markedspositivt, hvis den militære trussel fra Iran bliver fjernet, og vi har da også set det israelske aktiemarked og ikke mindst israelske forsikringsselskaber stige i forbindelse med angrebene på Iran. Selv om det lyder kynisk, er det en risiko for Israel, som er ved at blive fjernet,” siger Frank Øland.

Hvad er den største markedsrisiko ved konflikten?
”Lige nu er vores hovedscenarie, at vi har lagt det værste bag os. Men blusser konflikten op igen, er den største risiko, at det rammer olieproduktionen i Iran, samt at Iran kan prøve at blokere Hormuzstrædet, hvor en betydelig del af verdens samlede olieforbrug dagligt passerer gennem. Det er altså især via olie, at der kan komme en negativ markedsreaktion. Men en blokade af Hormuzstrædet vil også få store negative konsekvenser for Kina, der uformelt støtter Iran, og samtidig er de negative konsekvenser for USA ikke så store som tidligere, da USA i dag selv har en stor olieproduktion. Selv om en egentlig blokade derfor er mindre sandsynlig, kan forstyrrelser af skibstrafikken ikke udelukkes.”

Betyder konflikten mellem Israel og Iran noget for jeres overordnede investeringsanbefalinger i øjeblikket?
"Nej, konflikten mellem Israel og Iran har som nævnt ikke ændret vores positive syn på aktier. Trods stigende oliepriser og fortsat usikkerhed om Donald Trumps handelspolitik hviler global økonomi fortsat på et godt fundament, og vi ser fortsat et fornuftigt afkastpotentiale i aktier – og i øvrigt et bedre afkastpotentiale end i obligationer. Derfor anbefaler vi aktuelt investorer at have en lidt større andel af aktier i deres portefølje, end de forventer at have på længere sigt, og modsat en lidt mindre andel af obligationer. I øjeblikket ser vi det bedste afkastpotentiale i europæiske aktier.

Når det er sagt, er der dog ingen tvivl om, at der er mange risikofaktorer i spil i øjeblikket, som fortsat kan give perioder med usikkerhed og udsving i den kommende tid. Er man særlig bekymret for den geopolitiske risiko, så kan man overveje at investere i energisektoren og forsvar.”

LÆS OGSÅ: Danske Invest-fond med europæiske aktier kåret som ”Bedst i test”



Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

Foto i toppen: Jimin Kim/Zuma/Ritzau Scanpix.

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Prognoserne i dette materiale er ikke en pålidelig indikator for den fremtidige udvikling, som kan være negativ.