
Natalia Setlak er seniorstrateg i Danske Bank.
Kort fortalt
- Kursfald i den størrelsesorden, vi oplever i øjeblikket, er usædvanlige.
- Aktiekurserne har altid rettet sig igen, men det varierer, hvor hurtigt det går.
- Som tommelfingerregel er tiden din ven som aktieinvestor, og det er også vores forventning denne gang.
- Politiske udmeldinger om toldsatser bliver helt afgørende for aktierne de kommende dage.
ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.
TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her
Aktiemarkederne har fået en turbulent start på 2025, og især amerikanske aktier har haft modvind, selv om hele verden de seneste dage har oplevet markante kursfald.
Ser vi på de amerikanske aktier, ramte de i fredags et kursfald på 17,8 pct. siden toppen i februar i år*, og dermed befinder vi os i en såkaldt korrektion, som betegner kursfald på mere end 10 pct. Samtidig nærmer vi os et bear-marked, som betegner kursfald på over 20 pct fra toppen.
De bedste dage på aktiemarkedet kommer oftest efter de dårligste, og ser vi en vending i udviklingen omkring toldsituationen, kan vi også få en kraftig vending på aktiemarkedet.Natalia Setlak, seniorstrateg i Danske Bank.
Her sætter Danske Banks seniorstrateg, Natalia Setlak, ord og tal på de historiske erfaringer med tilsvarende aktiefald:
Hvor sjældent det er med kursfald i den størrelsesorden, vi oplever i øjeblikket?
”Fald i den størrelsesorden er usædvanlige. Korrektioner forekommer med mellemrum, mens et bear-marked er mere sjældent.
Ser vi på de seneste 50 års udvikling for amerikanske aktier, har vi 9 gange haft korrektioner med kursfald på 10-20 pct. siden seneste kurstop. Her har aktierne i gennemsnit rettet sig efter ca. 7 måneder.
Ser vi på fald på 20-40 pct., er det sket 4 gange over de seneste 50 år. Her har aktierne i gennemsnit rettet sig efter lidt mere end halvandet år.
Som tommelfingerregel er tiden din ven som aktieinvestor, og det er også vores forventning denne gang, selv om det nogle gange kræver mere tålmodighed end andre,” fortæller Natalia Setlak.
Historiske kursfald i USA
Så hurtigt har de amerikanske aktiekurser historisk set rettet sig igen efter større kursfald de seneste 50 år, opgjort på antal dage i gennemsnit.
Kursfald | Antal gange | Tilbage i plus |
---|---|---|
5-10 pct. | 33 | 80 dage |
10-20 pct. | 9 | 212 dage |
20-40 pct. | 4 | 585 dage |
Over 40 pct. | 2 | 3.785 dage* |
Kilde: Macrobond, data for MSCI US (price return, local currency) for kursfald siden seneste kurstop. *Efter IT-boblen brast i år 2000, nåede aktiekurserne ikke at rette sig helt, før finanskrisen i 2008-2009 sendte kurserne ned igen. Derfor gik der samlet set 4738 dage, før aktierne i 2013 havde indhentet det tabte og nået en ny top. Medregnes værdien af udbytter, nåede investorer dog at indhente det tabte fra IT-boblen inden finanskrisen. Den anden periode med kursfald over 40 pct. var fra 1973 – her havde aktierne først indhentet det tabte og nået en ny top i 1980.
Hvad har historisk set udløst bear-markeder, og hvad skal der til for, at vi havner der nu?
”Bear-markeder er typisk noget, man ser i tilfælde af en økonomisk recession. Senest oplevede vi et bear-marked i 2022, da der var udbredt frygt for recession som følge af markante rentestigninger og meget høj inflation. Før det oplevede vi et bear-marked under det globale udbrud af Covid-19 i 2020.
Vi kan meget vel havne i et bear-marked i USA igen i dag eller de kommende dage, alt afhængig af udviklingen i toldkrigen. Politiske udmeldinger omkring toldsatser bliver helt afgørende for markedsretningen i de kommende dage. Håbet er, at Trump snart er villig til at sætte sig ned og forhandle de annoncerede toldsatser ned. Frygten er, at andre landes modsvar til Trumps toldsatser puster yderligere til ilden, så situationen eskalerer endnu mere. Men skulle vi få positive udmeldinger og indikationer om, at Trumps administration er villig til at forhandle, kan vi meget vel se en hurtig vending i stemningen på aktiemarkedet.”
Hvordan bør man som langsigtet investor forholde sig til den aktuelle markedsuro?
”Perioder med faldende aktiekurser er uundgåelige, men normalt retter markederne sig forholdsvis hurtigt, især hvis økonomien ikke går i recession – og det er fortsat ikke vores hovedscenarie, selv om risikoen er til stede. Som tommelfingerregel anbefaler vi investorer at holde fast i deres langsigtede investeringsstrategi og have is i maven. De bedste dage på aktiemarkedet kommer oftest efter de dårligste, og ser vi en vending i udviklingen omkring toldsituationen, kan vi som nævnt også få en kraftig vending på aktiemarkedet. Og så er det ikke så sjovt at have solgt alle sine aktier i panik og stå på sidelinjen.”

Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetFoto i toppen: Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix.
*Kilde: Macrobond. Alle afkastdata i artiklen for indekset MSCI US (price return, local currency). Historiske afkast for de seneste fem år: 07.04.2020-06.04.2021: 56.17%,07.04.2021-06.04.2022: 8.41%%, 07.04.2022-06.04.2023: -9.18%, 07.04.2023-06.04.2024: 27.40%, 07.04.2024-06.04.2025: -1.49%. Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast, og afkast kan også blive negative.
DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.