
Sofie Manja Eger Huus er seniorstrateg i Danske Bank.
Kort fortalt
- Trods de nye udmeldinger om toldsatser fra USA er usikkerheden ikke forsvundet.
- Det kan ligne en ”klassisk Trump”: at chokere først og forhandle bagefter.
- Både aktiekurser og renter er faldet, mens markederne venter på andre landes modsvar.
- Vi anbefaler investorer at have en afventende tilgang.
- For aktive investorer kan der potentielt være købsmuligheder.
ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.
TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her
I aftes valgte den amerikanske præsident, Donald Trump, på sin selvudnævnte ”befrielsesdag” at svinge den helt store toldhammer med gengældelsestold på alle lande på minimum 10 pct. og højere told på vigtige handelspartnere som blandt andre EU, Kina og Japan.
Vi har bedt Danske Banks seniorstrateg Sofie Manja Eger Huus give sin vurdering af de nye toldsatser.
Forhåbningen blandt investorerne er trods alt stadig, at det skal ses som et forhandlingsudspil. Ellers ville reaktionen på aktiemarkederne have været endnu mere markant. Sofie Manja Eger Huus, seniorstrateg i Danske Bank.
Hvordan har de finansielle markeder reageret på udmeldingen om told?
”Investorerne havde op til pressemødet positioneret sig til en lille toldpakke, men det fik de ikke. Aktierne faldt markant i eftermarkedet – især i USA – og de lange renter faldt ligeledes, da investorerne søgte mod en sikker havn. Dollaren faldt også, formentlig drevet af en bekymring for lavere vækst og måske recession i USA. En stor og omfattende toldpakke øger ligeledes inflationsrisikoen og gør det sværere for den amerikanske centralbank at sænke renten, hvilket lægger et yderligere pres på aktierne.
Aktiemarkedet vil også blive presset, efterhånden som der kommer modsvar fra andre lande. Det er givet, at der vil komme modsvar fra EU og Kina, men vi vil sikkert også se gengældelse fra en række andre lande,” fortæller Sofie Manja Eger Huus.
Hvordan fortolker I den seneste eskalering af handelskrigen?
”Det var ikke, hvad vi håbede på. Trump ser begyndelsen på en gylden periode for USA med økonomisk uafhængighed efter at have været udnyttet af resten af verden, mens vi ser en handelskrig, der øger risikoen for en amerikansk recession, og som hæver priserne og presser virksomhedernes indtjeningsmuligheder.
Samtidig er usikkerheden ikke forsvundet. I går fik vi måske nok detaljerne, men der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål for investorerne. Hvad vil modsvaret fra USA’s handelspartnere være? Hvad kommer det til at betyde for økonomien og inflationen? Trækker han noget af det tilbage igen? Den fortsatte usikkerhed gør det svært for forbrugere og virksomheder at planlægge. Men det ligner også en ”klassisk Trump”: han foretrækker at chokere først ved at smide en bombe og så forhandle bagefter. Det er værd at bemærke, at annonceringen og implementeringen ikke følges ad i det her tilfælde og det efterlader en mulighed for forhandling.”
Hvordan skal man forholde sig som investor?
”Aktiemarkedet har reageret ved at sende aktierne kraftigt ned, men forhåbningen blandt investorerne er trods alt stadig, at det skal ses som et forhandlingsudspil. Ellers ville reaktionen på aktiemarkederne have været endnu mere markant.
Mange investorer vil formentlig fastholde en forsigtig tilgang, mens vi venter på, hvad der kommer af modsvar fra andre lande, og indtil vi har mere klarhed over, hvad der kan forhandles om. De mest aktive investorer kan gå på jagt efter aktier, der måske rammes unødigt hårdt, men ellers anbefaler vi en god portion is i maven. Vi er fortsat positive på europæiske aktier, herunder særligt industri, finans og forsvarsaktier, og vi forventer, at EU vil være i stand til at forhandle gengældelsestolden ned.
Vi er fortsat forsigtige med at investere i emerging markets-aktier og ikke mindst Kina, som rammes hårdt med en told på 34 pct. og har en dårligere forhandlingsposition end EU. De 34 pct. ser vel at mærke ud til at være udover de toldsatser, der var på kinesiske varer i forvejen – herunder 2 gange 10 pct. tidligere i år.”
De nye toldsatser fra USA
- Gengældelsestolden bliver med en basissats på 10 pct., men mange lande kommer til at blive pålagt en del højere told. Fx Kina: 34 pct., EU: 20 pct., Japan: 24 pct., Indien: 26 pct.
- Basistolden på 10 procent træder i kraft 5. april mens de højere individuelle toldsatser træder i kraft 9. april.
- Indtil videre er medicinalvarer, kobber, halvledere og træartikler undtaget, men de vil sandsynligvis blive ramt senere med en specifik toldsats. Mexico og Canada ser ligeledes ud til at være undtaget indtil videre udover de toldsatser, Trump tidligere har varslet på de to lande.
- Tolden på 25 pct. på biler er trådt i kraft.

Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetFoto i toppen: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix.
DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.