Del

Flere kan låne billigere, end de tror

Boligpriserne er steget, og det samme er boligejernes friværdier, viser nye tal fra Realkredit Danmark. Hvis du har en høj friværdi i din bolig, så har du også mulighed for at låne på ekstremt gode vilkår. Se her hvordan.

810.000 kr.

Så meget friværdi har den gennemsnitlige boligejer i dag, viser nye tal fra Realkredit Danmark – og det er stigning på ca. 250.000 kr. siden 2012. Samtidigt er renterne stadig historisk lave.

"Så selv om friværdierne er ujævnt fordelt, har mange danskere i dag rigtig god mulighed for at føre deres drømme ud i livet. I hvert fald dem, som koster penge. For har du en høj friværdi, så kan du altså låne rigtig billigt", siger Christian Heinig, som er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Hvad drømmer vi om?
Drømme er der nok af – og en af de mest almindelige drømme i Danmark er at få mere fritid og flere rejseoplevelser. Det viser undersøgelsen Danskerne økonomiske tryghed 2017, som er lavet af YouGov for Danske Bank.

En anden almindelig drøm er at forbedre sin bolig – f.eks. med nyt køkken, bad eller forskellige former for energirenoveringer. Og det er altså drømme som disse, der er blevet betydeligt billigere at realisere for mange boligejere.

Hvad med lånelysten?
Alligevel har lånelysten i en årrække været ret lav i befolkningen, men lysten er langsomt ved at vende tilbage.

- Man skal selvfølgelig aldrig låne mere, end økonomien kan bære – heller ikke med de udsving, der kan komme. Men økonomien og friværdierne er nu der, hvor mange boligejere har gode lånemuligheder, som ligger helt inden for rammerne af sund fornuft, siger Christian Heinig.

Kend din friværdi
Langt fra alle boligejere kender den aktuelle værdi af deres bolig eller størrelsen af deres friværdi. Og hvis du ikke har planer om at låne eller omlægge lån, er det intet problem. 

Overvejer du at låne, er der flere muligheder for at få et indblik i, hvor meget friværdi du har. Eksempelvis kan man downloade Danske Banks gratis app SundayOwn . Her kan de fleste boligejere få et fornuftigt bud på, hvad deres bolig er værd. 
Men er du reelt interesseret i et lån, har du brug for en mere præcis beregning.
- Den kan du få lavet ved at kontakte din bank eller dit realkreditinstitut. De vurderer både din bolig og din samlede økonomi – og så ved du helt præcis, hvordan dine lånemuligheder er, fortæller Christian Heinig.

Tjek værdien af din bolig med SundayOwn

Få både fast og variabel rente
Husk, at det lån, du tager i din friværdi, ikke behøver at have den samme rente og løbetid, som hovedlånet.

- Faktisk kan det være en fordel at vælge en anden låntype. Så udnytter du både den lave rente, der er på et lån med variabel rente – og samtidigt får du en del af sikkerheden ved et lån med fast rente, siger Christian Heinig.

Han råder også til, at du sikrer dig, at løbetiden på dit tillægslån passer til det du bruger pengene til.

- Hvis du bruger af friværdien til at købe en bil, giver det f.eks. god mening at afdrage lånet over 5-10 år. På den måde sikrer du dig, at du ikke står tilbage med en gæld, når du sælger bilen igen, siger han.

Regn på hvad lånet koster hos Realkredit Danmark

Slip af med dyrere gæld
Sidst men ikke mindst er det også oplagt at udnytte friværdien, hvis du har dyrere boliglån i banken eller forbrugslån ved siden af.

- På den måde kan du bytte en højere rente ud med en lavere rente på realkreditlånet. Det vil over tid styrke din økonomi, fordi du betaler mindre i rente på din gæld, slutter Christian Heinig.

Spar penge på en god, gammel årgang

Overvejer du at låne i din friværdi?

Og vil du kende dine lånemuligheder, så download Danske Banks boliglåns-app SundayOwn

Hent app

– eller ring til Danske Banks boliglinje på 70 15 15 16

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.