Gå til hovedindhold

Flere kan låne billigere, end de tror

Boligejernes friværdier vokser støt, viser tal fra Realkredit Danmark. Hvis du har en høj friværdi i din bolig, kan du også have mulighed for at låne på ekstremt gode vilkår. 

915.000 kr.
Så meget friværdi har en boligejer gennemsnitligt i dag, viser de seneste tal fra Realkredit Danmark – og det er stigning på ca. 350.000 kr. siden 2012. Samtidigt er renterne stadig historisk lave.

"Så selv om friværdierne er ujævnt fordelt, har mange danskere i dag rigtig god mulighed for at føre deres drømme ud i livet. I hvert fald de drømme, som koster penge. For har du en høj friværdi, så kan du altså låne rigtig billigt", siger Christian Heinig, som er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Tal bolig med os - Book et møde

Hvad drømmer vi om?
Drømme er der nok af – og en af de mest almindelige drømme i Danmark er at få mere fritid og flere rejseoplevelser. Det kan man læse i undersøgelsen Danskerne økonomiske tryghed 2018, som YouGov har lavet for Danske Bank.

En anden almindelig drøm er at forbedre sin bolig – fx med et nyt køkken, bad eller forskellige former for energirenoveringer. Og det er altså drømme som disse, der er blevet betydeligt billigere at realisere for mange boligejere.

Mange kan låne og bevare en fornuftig friværdi
L
ysten til at låne i boligens friværdien har i en årrække været ret lav i befolkningen, men den er langsomt ved at vende tilbage.

"Man skal selvfølgelig aldrig låne mere, end økonomien kan bære – heller ikke med de udsving, der kan komme. Men økonomien og friværdierne er nu der, hvor mange boligejere har gode lånemuligheder, som ligger helt inden for rammerne af sund fornuft," siger Christian Heinig.

Kend din friværdi
Langt fra alle boligejere kender den aktuelle værdi af deres bolig eller størrelsen af deres friværdi. Og hvis du ikke har planer om at låne eller omlægge lån, er det intet problem. 

Måske holder du øje med, hvad naboerne sælger for, og det kan ofte give et lille fingerpeg om din boligs værdi. Men hvis du vil vide, hvor meget du kan låne i din friværdi, har du naturligvis brug for en mere præcis beregning.

"Den kan du få lavet ved at kontakte din bank eller dit realkreditinstitut. De vurderer både din bolig og din samlede økonomi – og så ved du helt præcis, hvordan dine lånemuligheder er," fortæller Christian Heinig.

Få både fast og variabel rente
Det lån, du tager i din friværdi, behøver ikke at have den samme rente og løbetid, som hovedlånet.

"Faktisk kan det være en fordel at vælge en anden låntype. Så udnytter du både den lave rente, der er på et lån med variabel rente – og samtidigt får du en del af sikkerheden ved et lån med fast rente," siger Christian Heinig.

Han råder også til, at du sikrer dig, at løbetiden på dit tillægslån passer til det, du bruger pengene til.

"Hvis du bruger noget af din friværdi til at købe en bil, giver det fx god mening at afdrage lånet over 5-10 år. Så sikrer du dig, at du ikke står tilbage med en gæld, når du sælger bilen igen, siger han.

Regn på, hvad det koster at låne hos Realkredit Danmark

Slip af med dyrere gæld
Sidst men ikke mindst er det også oplagt at udnytte friværdien, hvis du har dyrere boliglån i banken eller forbrugslån ved siden af.

"På den måde kan du bytte en højere rente ud med den lave rente på realkreditlånet. Det vil over tid styrke din økonomi, fordi du betaler mindre i rente på din gæld," slutter Christian Heinig.

Tal med os, hvis du vil låne i din friværdi

Du kan se på din friværdi som en opsparing i din bolig, der giver dig muligheder. Overvejer du at låne i din bolig, hjælper vi gerne med at regne for dig og finde ud af, hvilket lån der er bedst for dig. 

Book møde
- eller ring på 70 15 15 16

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.