Del

Lommepenge på tværs af Norden

Langt de fleste forældre i de nordiske lande giver deres børn lommepenge. Hvad børnene skal gøre for at få lommepenge, og forældrenes motiv for at give lommepenge varierer dog fra land til land. Det viser en ny, stor undersøgelse om lommepenge, som Danske Bank har fået udført på tværs af de nordiske lande.

Op mod 8 ud af 10 forældre i Norden giver deres børn mellem 7-12 år lommepenge. Det mest brugte interval for samtlige nordiske lande er mellem 50-200 kroner om måneden. Det viser en større undersøgelse om lommepenge, som YouGov har foretaget for Danske Bank på tværs af de nordiske lande blandt mere end 3.500 forældre til børn i alderen 7-12 år.

”Vores undersøgelse viser, at langt de fleste forældre i alle nordiske lande giver deres børn lommepenge. Og det er en rigtig god ide, fordi det er et godt udgangspunkt for at tale med sit barn om økonomi og give en forståelse for pengenes værdi”, siger Dorte Eckhoff, chef for Corporate Responsibility i Danske Bank.

Så mange børn rydder op på værelset for at få lommepenge 

Norge: 75 procent 
Finland: 70 procent 
Sverige: 63 procent   
Danmark: 54 procent 
Kilde: YouGov-undersøgelse
Hvad skal børn gøre for lommepengene?
Der er stor forskel på, hvad børnene skal gøre for at få lommepenge på tværs af landene. Ifølge undersøgelsen får 75 procent af de norske børn for eksempel lommepenge for at rydde op på værelset. I Finland er det 70 procent og i Sverige 63 procent. Derimod gælder det kun 54 procent af de danske børn.
 
De danske børn får i højere grad lommepenge for at rydde af bordet – det gælder 60 procent mod knap 40 procent af de finske børn. Til gengæld får de svenske børn i langt højere grad lommepenge for at lave lektier. Det gælder halvdelen mod hvert fjerde barn i Danmark. 

Så mange børn får lommepenge for at lave lektier:  

Sverige: 53 procent 
Finland: 47 procent 
Norge: 40 procent 
Danmark: 25 procent 
Kilde: YouGov-undersøgelse

Hvorfor giver forældre lommepenge? 
Ifølge YouGov-undersøgelsen giver op mod 70 procent af de svenske forældre lommepenge for at gøre barnet økonomisk ansvarlig, mens forældre i Norge og Finland primært giver lommepenge for at lære barnet, at man skal arbejde for lommepengene. I Danmark er der en ligelig fordeling mellem de to årsager til at give lommepenge. 
Den vigtigste grund til at give lommepenge: 

”At gøre mit barn økonomisk ansvarlig”
Sverige: 66 procent 
Danmark: 48 procent 
Norge: 46 procent 
Finland: 45 procent 

”At lære mit barn at man skal arbejde for pengene” 
Norge: 61 procent 
Finland: 54 procent 
Danmark: 46 procent 
Sverige: 25 procent 
Kilde: YouGov-undersøgelse
Flest kontanter i Finland 
Og hvordan får børnene så lommepenge i de nordiske lande? Undersøgelsen viser, at de fleste forældre fortsat giver lommepenge i kontanter. Især i Finland, hvor det gælder 8 ud af 10 forældre. I Danmark gælder det ca. 70 procent af forældrene og tæt på 60 procent i Sverige og Norge. 

I takt med at kontanterne forsvinder ud af vores samfund, vil billedet nok i høj grad ændre sig de kommende år. For eksempel har Danske Bank lanceret en ny digital lommepengeløsning i alle nordiske markeder, der gør det nemt for både forældre og børn at holde styr på lommepengene digitalt. 
Så mange giver lommepenge i kontanter: 
Finland: 81 procent 
Danmark: 68 procent 
Norge: 62 procent 
Sverige: 57 procent  
Kilde: YouGov-undersøgelse
Danske Banks lommepenge-løsning i Danmark 

- Løsningen er målrettet børn mellem 8-14 år. 
- Barnet får en lommepengeapp, der giver overblik over barnets penge i banken. 
- Forældrene styrer lommepengene i mobilbanken og kan overføre penge til barnets konto samt få besked om barnets brug af lommepengene.
- Med til løsningen hører også et lommepengekort, der kan bruges i pengeautomater, til betaling i butikker eller på nettet, hvis forældrene gør det muligt.  
- Du bestiller lommepenge-løsningen i Danske Banks mobilbank, der kan downloades i App Store eller Google Play

Læs mere om Lommepengeløsningen

Har du brug for hjælp?

Book møde  - eller ring på 70 123 456

Andre har også læst


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.