Mens skyerne samler sig over verdensøkonomien, står forårssolen højere og højere på himlen, og det kan lokke mange danskere med sommerhusdrømme ud af vinterhiet.

Lige nu er godt 6.500 af de i alt 235.000 sommerhuse i Danmark til salg – og det ser ud til, at appetitten på sommerhuse er tilbage hos køberne, skriver chefanalytiker i Realkredit Danmark, Nicolas Norby, i en ny analyse.

Her ser han nærmere på sommerhusmarkedet, som efter et par dramatiske år med både corona-nedlukninger og rentestigninger er på vej op i gear med både flere udbud og højere priser. Stigningerne er dog ikke jævnt fordelt, og særligt nordkysten af Sjælland topper med både høje stigninger og høje priser.

Kom TÆT PÅ bolig- og sommerhusmarkedet

Kig med på onsdag, når blandt andre Nicolas Norby giver dig en aktuel status på det danske boligmarked – inklusive sommerhusene.

Tilmeld dig her

Efter webinaret modtager alle tilmeldte en mail med link til optagelsen, så lad ikke tidspunktet stoppe dig, hvis du ikke kan se med på onsdag.

En ny generation er klar til sommerhus

Bag analysen ligger en undersøgelse, hvor Realkredit Danmark i samarbejde med YouGov har spurgt danskerne om deres sommerhusdrømme. Svarene viser, at sommerhusdrømmen lever i bedste velgående, især i de unge børnefamilier og især i hovedstadsområdet. 

For mange er der dog langt fra drøm til virkelighed, og økonomien er den største hindring for et sommerhuskøb. Hvis man er ny på boligmarkedet, kan det også være vanskeligt at presse et sommerhus ind i budgettet; især hvis drømmen er den sjællandske nordkyst eller tilsvarende dyre områder. 

Men Nicolas Norby peger i sin analyse på alternative områder med lavere priser: Der er nemlig stadig sommerhusområder, hvor gennemsnitsprisen på et 80 kvadratmeter sommerhus er under 1.5 millioner kroner – også i rimelig afstand til København, Århus, Aalborg og Odense.

Læs mere og se eksempler i analysen

Tre vigtige økonomiske faktorer i at indfri sommerhusdrømmen

Mens mange danskere altså fortsat drømmer om at eje et sommerhus, viser analysen også, at mange tøver med at gøre drømmen til virkelighed. For selvom mange boligejere efter flere år med værdistigninger har friværdi, som kan belånes og dermed være med til at finansiere sommerhusdrømmen, svarer 59 %, at de ikke har råd til et sommerhus, hvilket stiger til 68 % i hovedstadsområdet.

Nicolas Norby understreger da også, at sommerhuse på mange måder er luksusgoder, der kræver en solid økonomi både ved køb og til løbende vedligeholdelse. Her peger han på tre væsentlige faktorer at tage med i overvejelserne, når du kigger på sommerhus:

1: Økonomi

Hvis du overvejer at købe sommerhus, skal du stille dig selv tre spørgsmål: Hvor mange penge har jeg sparet op? Hvor meget af mit rådighedsbeløb vil jeg afsætte til sommerhuset? Og hvordan skal jeg finansiere den del, som jeg ikke har sparet op?

Når du køber sommerhus, skal altid selv lægge en kontant udbetaling på mindst 5 % af købesummen. Derudover kan du som udgangspunkt låne op til 75 procent af sommerhusets værdi med fx et realkreditlån og op til 20 % med et boliglån i banken. Husk, at du ud over udbetalingen også skal have penge til advokat, tinglysning og andre udgifter ved købet.

Læs mere om lån til sommerhus

2: Beliggenhed

Sommerhusets beliggenhed påvirker ofte prisen. Fx ligger den gennemsnitlige salgspris for et sommerhus på 80 kvadratmeter i Gribskov Kommune på over 3 millioner kroner, mens den i Guldborgsund er godt 1,5 millioner kroner. Men beliggenhed kan også være en faktor i form af omkostninger i både tid og transport, hvis du køber et sommerhus langt fra hjemmet og/eller offentlig transport.

3: Vedligeholdelse

De fleste sommerhuse kræver en form for vedligehold, som hurtigt bliver til en fast post i budgettet efter købet af sommerhuset – og som også kan kræve en del tid. I analysen angiver 33 % af de adspurgte da også besvær ved vedligeholdelse som en væsentlig hindring for sommerhusdrømmen.

Beregn selv: Hvad koster det at låne til sommerhus?

Drømmer du om sommerhus? Prøv vores beregner og se, hvad det koster at låne til køb af sommerhus og få tip til, hvad du skal tænke på, før du slår til.