Et bryllup er både en herlig her-og-nu-begivenhed og et startskud til et liv i fællesskab – også for brudeparrets økonomier. Og selvom det ikke lyder voldsomt romantisk, er det en god ide at tale scenarier som død og skilsmisse igennem som en del af bryllupsplanlægningen. Det fortæller Danske Banks chefanalytiker Louise Aggerstrøm Hansen, der også er i gang med at planlægge sit eget bryllup.

”Det kan føles paradoksalt at tale om skrækscenarierne, men fordi man netop gør det, mens kærligheden blomstrer, behøver det faktisk ikke at være så uromantisk endda. Man vil jo netop det her sammen på den bedst tænkelige måde,” siger hun.

Økonomi binder par sammen på godt og ondt

Og en ny undersøgelse understreger da også fornuften i at tage snakken og træffe beslutningerne på forhånd. I undersøgelsen, som YouGov har lavet for Danske Bank, svarer 18 procent af de adspurgte (altså godt hver femte), at det ville være et økonomisk problem for dem, hvis de og deres samboende partner gik fra hinanden.

9 procent går så langt som til at svare, at økonomiske overvejelser helt ville afholde dem fra at forlade deres partner.

”Det viser først og fremmest, at det er meget nemmere at få økonomien til at hænge sammen med to indkomster end med en. Men det kan måske også indikere, at der er parforhold derude, hvor økonomien er fordelt ulige, eller at de økonomiske foranstaltninger måske ikke er kommet på plads i rette tid,” vurderer Louise Aggerstrøm Hansen.

Her får du hendes 4 gode råd til at få økonomien på plads i ægteskabet i god tid:

1: Tag snakken i god tid

Når man gifter sig, får man automatisk formuefællesskab. Det betyder, at I i tilfælde af en senere skilsmisse skal dele de formuer, I hver især har taget med ind i ægteskabet - typisk med undtagelse af jeres pensioner. Og her kan der være flere årsager til at tale det hele godt igennem på forhånd.

”Mit råd er at tage snakken i god tid og få kortlagt alle de aktiver, I hver især bringer ind i ægteskabet – for nu at bruge et meget lidt romantisk udtryk. Overvej så, hvor meget der skal være fælles og dermed skal deles ved en eventuel skilsmisse, og hvor meget I vil holde ude af det. Har du fx arvet et sommerhus fra din mormor, så bliver det altså også delt ved en skilsmisse,” siger Louise Aggerstrøm Hansen og tilføjer:

”Hvis man har klare aftaler fra starten, vil man måske også have færre konflikter om økonomi - både hvis man en dag går fra hinanden, og når man løbende diskuterer sin økonomi.

2: Vælg en model for jeres fællesøkonomi

Der findes flere måder at indrette fælles økonomi på. Fra total fællesøkonomi i den ene ende af skalaen til helt adskilte økonomier i den anden. Og har I ikke allerede jeres på plads, er brylluppet en god anledning til at få det.

”Langt de fleste overvejelser og prioriteter i jeres liv og parforhold har også økonomiske implikationer – det gælder fx børn, bolig, ferie og job. Så kom hele vejen rundt, når I diskuterer, hvordan økonomien skal indrettes, og hvordan I bedst får familielivet til at gå op. Hvis det ender med at koste den ene af jer på karrieren, bør I måske tage højde for det, når I indretter fællesøkonomien,” siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun understreger desuden, at der hverken findes rigtige eller forkerte modeller for fællesøkonomi – så længe I vælger én, der fungerer for jer begge to. I kan fx have en fælles konto til jeres fælles udgifter, som I så begge bidrager til – eksempelvis ved at sætte det samme beløb ind hver måned eller ved at lægge jer fast på en fast procentdel af jeres månedslønninger, som I begge bidrager med.

Læs mere:
Fællesøkonomi – 4 måder at skære kagen på

3: Lav en ægtepagt

’Ægtepagt’ er endnu et ord fra den lidt uromantiske afdeling. Men hvis I allerede er i gang med at tage snakken fra råd nummer 1, så kan I også overveje en ægtepagt. Den fastlægger nemlig, hvordan jeres formue og ejendele skal fordeles ved en eventuel skilsmisse.

”Det kan være en god løsning at oprette en ægtepagt, hvis den ene part fx bringer en større formue med ind i ægteskabet og gerne vil holde fast i den fordeling ved en eventuel skilsmisse. Eller hvis den ene af jer har arvet noget værdifuldt eller noget med høj affektionsværdi,” siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Men ægtepagten kan også bruges til at sikre hinanden den anden vej: ”Der er en del parforhold, hvor kvinden har haft væsentlig mere barsel end manden, og måske har hun også valgt at arbejde på deltid i en periode. Derfor har hun en mindre pensionsopsparing end mandens, og den får hun ikke del i, hvis de bliver skilt – men det kan man så sørge for med en ægtepagt,” siger chefanalytikeren.

4: Overvej et testamente

Endelig er der testamentet, der som bekendt ikke handler om skilsmisse. Det handler derimod om at sikre hinanden, hvis den ene part går bort. Har I ikke et testamente, vil arven efter den afdøde blive fordelt efter arveloven.

”Det klassiske eksempel er, at arveloven gør, at dine børn arver din del af boligen, når du dør, hvilket kan tvinge din efterladte ægtefælle til at sælge jeres bolig, fordi han eller hun ikke har råd til at blive boende alene,” fortæller Louise Aggerstrøm Hansen.

Med et testamente kan du derimod sikre den efterladte noget økonomisk stabilitet gennem fx livsforsikring eller pension.

5 situationer, hvor du bør overveje et testamente

Måske har du andre ønsker til, hvordan din arv skal fordeles, end arveloven bestemmer. Her er fem situationer, hvor der er god grund til at overveje, om du skal oprette et testamente.

Få overblikket her