Vores vigtigste budskaber

  • Der er ingen grund til at sælge sine investeringer i panik.
  • Vi ser fortsat et positivt afkastpotentiale i aktier i 2025.
  • Vi forventer lavere korte renter i løbet af 2025 og også lavere lange danske renter, selv om usikkerheden er blevet større.
  • Der er ingen vindere af en handelskrig, men vi forventer ingen katastrofescenarier.
  • Hold fokus på at adskille støj og substans, når bølgerne går højt.
  • Vi overvåger og tilpasser løbende investeringerne i vores kunders investeringsløsninger.

Vores panel af finansielle eksperter:



Den amerikanske præsident, Donald Trump, har indledt en decideret handelskrig mod tre af USA’s største handelspartnere – Canada, Mexico og Kina – og han truer også med told på varer fra andre dele af verden, herunder Europa og Danmark.

Canada og Kina har svaret igen med egne toldsatser, Mexico truer med det, og den eskalerende handelskrig fylder meget i medierne og giver masser af usikkerhed. Vi har derfor bedt en række af vores finansielle eksperter svare på nogle af de vigtigste spørgsmål om den aktuelle geopolitiske uro, og hvilken betydning den kan have for dig.

1. Hvorfor er Donald Trump så ivrig efter at indføre toldsatser?

Der er flere årsager til, at Trump indfører told på import af varer fra andre lande. Trump betragter blandt andet told som en måde at få penge i den amerikanske statskasse, og samtidig vil han gerne presse virksomheder til i højere grad at producere varer i USA og dermed skabe amerikanske arbejdspladser.

Derudover anvender han told som forhandlingstaktik til at opnå andre ting. Fx har han begrundet tolden på varer fra Canada og Mexico med, at de to lande ikke gør nok for at forhindre indsmugling af ulovlige stoffer og begrænse den illegale immigration til USA. Trusler om told kan også være et pressionsmiddel, der skal få andre lande til at indgå aftaler om at købe flere amerikanske produkter.

2. Hvad kan vi forvente af toldsatser i Danmark og Europa?

Trump har endnu ikke været konkret med hensyn til toldsatser på danske og europæiske varer. Han har dog truet med, at EU og dermed Danmark også kan forvente at blive pålagt mere told. Generelt har han varslet planer om at indføre told på varer fra de fleste af USA's handelspartnere fra 2. april i år. Vi har dog flere gange set Trumps frister blive udskudt. Senest udskød han i går (5. marts) tolden på en del varer fra Canada og Mexico yderligere knap en måned.

Vi ser ikke et katastrofescenarie for os med konsekvenser som fx store stigninger i arbejdsløsheden og inflationen.

3. Hvordan påvirker handelskrig global og dansk økonomi?

Hvis toldsatserne fjernes i løbet af få dage eller uger, vil påvirkningen af økonomien være begrænset, men hvis de fastholdes i flere måneder, vil de negative konsekvenser blive større.

Højere toldsatser vil betyde mindre samhandel mellem lande og højere priser i butikkerne for forbrugerne, som er dem, der i sidste ende skal betale tolden. Det kan dermed også give udfordringer med inflation, som igen gør det sværere for centralbanken i USA og andre lande at sætte renten ned. Alt i alt skader handelskrig den økonomiske vækst og beskæftigelsen, og der er kort sagt ingen vindere af en handelskrig – heller ikke USA.

Jo mere Danmark bliver inddraget i Donald Trumps handelskrig, desto større negativ effekt kan det potentielt også få på dansk økonomi. Det er dog vigtigt at understrege, at dansk økonomi er rigtig solid i øjeblikket og har noget at stå imod med. Vi ser ikke et katastrofescenarie for os med konsekvenser som fx store stigninger i arbejdsløsheden og inflationen.



Ser vi på renterne for de danske boligejere, forventer vi, at pilen peger nedad – ikke mindst for de korte renter. Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix.

4. Hvordan påvirker handelskrig renteudviklingen?

Helt generelt øger en toldkrig usikkerheden omkring renteudviklingen. Højere toldsatser kan sætte sig i højere priser, som igen kan smitte af på lønudviklingen. Det kan altså give anledning til højere inflation – og dermed også alt andet lige også give et tryk op på renterne, da centralbankernes pengepolitik påvirkes af inflationen. Omvendt kan en handelskrig betyde lavere økonomisk vækst og beskæftigelse, hvilket trækker i modsat retning for renterne.

Bundlinjen er altså, at både den økonomiske og finansielle usikkerhed er stigende for tiden, og her skal man selv mærke efter som boligejer eller boligkøber, om det trækker i retning af en højere appetit på større rentesikkerhed i ens privatøkonomi. Som altid er de vigtigste parametre for valg af realkreditlån ens tidshorisont i boligen, ens risikoappetit samt ens økonomiske robusthed. Samlet set ændrer handelskrigen og den generelt store geopolitiske usikkerhed ikke på vores låneanbefalinger – det er som altid en individuel afvejning af førnævnte forhold.

5. Hvad forventer I af renteudviklingen i den kommende tid?

Aktuelt er det vores forventning, at de korte renter skal fortsætte med at falde i takt med, at Nationalbanken fortsætter med at nedsætte renten synkront med Den Europæiske Centralbank (ECB). Konkret forventer vi, at den pengepolitiske rente i ECB vil ende året i 1,5 pct. mod 2,5 pct. (pr. 6. marts).

Usikkerheder er der dog mange af – ikke mindst fra den politiske side, hvor Europa står foran en betydelig oprustning af sit forsvar. Investorerne har på det seneste taget bestik af de nye toner fra særligt Tyskland og sendt de lange danske renter betydeligt op i tandem med de tyske. Det handler i høj grad om, at det finanspolitisk forsigtige Tyskland nu ser ud til for alvor at have lagt sparepolitikken bag sig – og hvis vi ser ind i en periode med større låntagning og øget statsgæld, presser det renterne op. Vores prognose tilsiger dog lavere lange danske renter i løbet af 2025, men vi medgiver, at udsigterne er blevet betydeligt mere usikre på grund af det finanspolitiske skifte i Europa.

Rent faktisk har udsvingene på aktiemarkederne hidtil været rimelig beherskede i forhold til, hvor meget Donald Trumps politik har fyldt i overskrifterne.

6. Skal jeg være bekymret for mine investeringer og sælge dem?

Det er naturligt, at de mange overskrifter giver uro i maven, men det helt korte svar er nej – du skal ikke sælge dine investeringer i panik. Det er ikke usædvanligt, at der er perioder med kursudsving på de finansielle markeder, og rent faktisk har udsvingene hidtil været rimelig beherskede i forhold til, hvor meget Donald Trumps politik har fyldt i overskrifterne. Som altid skal du dog sørge for, at dine investeringer passer til din risikovillighed og tidshorisont.

Der er ingen tvivl om, at handelskrig grundlæggende er dårligt for aktiemarkedet, og at det i den kommende tid kan give flere bump på vejen – ikke mindst hvis handelskrigen eskalerer yderligere. Vi følger situationen dag for dag, men foreløbig ser vi stadig et fornuftigt, positivt afkastpotentiale i aktier i 2025. Den amerikanske økonomi er fortsat forholdsvis solid, og både i USA og Europa nyder vi godt af lav arbejdsløshed, der er med til at holde gang i forbruget. Derudover forventer vi især i Europa (og Danmark) en række rentenedsættelser fra centralbanken i år, hvilket også vil bidrage til at understøtte økonomien.



I vores investeringsløsninger justerer vi løbende sammensætningen af investeringer i forhold til udviklingen i global økonomi, herunder også udviklingen i handelskrigen.

7. Hvordan håndterer I handelskrigen i jeres investeringsløsninger?

I vores investeringsløsninger som fx Danske Porteføljepleje, Flexinvest Fri og Puljeinvest overvåger vores investeringsspecialister dagligt den geopolitiske udvikling og justerer løbende sammensætningen af investeringer i forhold til, hvor de ser det bedste afkastpotentiale. Blandt andet justerer de løbende balancen mellem aktier og obligationer. Investeringsspecialisterne har især skarpt fokus på, hvad den geopolitiske udvikling betyder for den økonomisk vækst, inflation, renter og virksomhedernes indtjening, hvilket i sidste ende er afgørende for udviklingen for aktier og obligationer.

8. Hvad holder I særligt øje med, som kan påvirke mig som kunde?

Generelt har vi meget fokus på at adskille støj og substans, når bølgerne går højt. Selv om politiske udmeldinger kan give meget støj, kan den reelle betydning for den økonomiske vækst, de finansielle markeder og renteudviklingen sagtens være yderst begrænset, og her er det vigtigt at skille tingene ad. Tag fx usikkerheden om Grønlands fremtid. Den fylder rigtig meget i de danske medier i øjeblikket, men har ingen betydning for hverken danske, europæiske eller amerikanske virksomheders indtjening og dermed aktiekurserne, ligesom det heller ikke har nogen betydning for renteudviklingen.

Det er derfor en af de vigtigste opgaver for vores mange økonomer, strateger og analytikere – at afkode betydningen af den løbende strøm af begivenheder ude i verden og på den baggrund også vurdere de mest sandsynlige fremtidsscenarier.



Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

Foto: Roberto Schmidt/AFP/Ritzau Scanpix.

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.