"At stå med en restskat kan være en uventet byrde, og det kan være decideret ubehageligt at få et negativt resultat af årsopgørelsen, hvis man ikke havde forventet det,” siger privatøkonomisk rådgiver Mette Ahnfeldt Grinsted og giver sine to vigtigste anbefalinger i denne henseende:

”For det første anbefaler vi altid, at du har en opsparing at bruge som en slags buffer til den her type uventede udgifter. Og for det andet er det en god ide løbende at følge med og justere i din økonomi, hvis der er behov for det – og helst allerede inden forskudsopgørelsen bliver forvandlet til en årsopgørelse,” siger hun.

Typiske årsager til restskat

Hvis din årsopgørelse viser, at du skal betale restskat, og du er i tvivl om årsagen, peger Mette Ahnfeldt Grinsted her på syv typiske årsager:

  1. Lavere renteudgifter: Har du omlagt dit boliglån eller solgt din bolig, kan dine renteudgifter være lavere end forventet.

  2. Køb af ejerbolig: Har du købt ejerbolig i løbet af året, kan ejendomsværdiskatten mangle på din forskudsopgørelse.

  3. Ejendomsskatter er nu på årsopgørelsen: Tidligere har du betalt grundskyld til kommunen, men med de nye regler opkræver skat både din grundskyld og ejendomsværdiskat over forskuds- og årsopgørelsen.

  4. Lavere beskæftigelsesfradrag: Hvis du er stoppet med at arbejde, er gået på deltid eller har haft mindre indkomst af andre årsager (fx i forbindelse med studie eller barsel), kan årsagen ligge her. SU, dagpenge og pension giver nemlig ikke beskæftigelsesfradrag.

  5. Dobbelt brug af hovedkort: Hvis du har brugt dit hovedkort flere steder, kan du også have benyttet dit personfradrag flere gange end berettiget.

  6. Pensionsindbetaling: Hvis du har indbetalt mindre til private pensionsopsparinger end der var angivet på din forskudsopgørelse, påvirker det også din restskat.

  7. Manglende fradrag: Husk at tilføje fradrag som kørselsfradrag, servicefradrag eller rejseudgifter, hvis de mangler i din årsopgørelse.

Skab en økonomisk buffer

En økonomisk buffer giver tryghed i økonomien til uforudsete hændelser og uventede udgifter som fx restskat. Vi anbefaler som udgangspunkt en buffer på 2-3 måneders nettoløn.

Book et møde med en rådgiver

Husk, at du altid har mulighed for at booke et møde med en af Danske Banks rådgivere.

Book et møde nu