30f10e42-ca08-4826-ba2d-54065d74376c

Hvordan arbejder GEV med bæredygtighed?

GEV er et lokalt multiforsyningsselskab i Grindsted, hvor vores kerneydelser er inden for vand, varme, el og fibernet. Vi arbejder derfor med bæredygtighed på flere forskellige områder. Et jordnært eksempel er, at vi har sat gang i biodiversiteten på vores arealer. Det betyder, at naturen har fået lov at råde, så det hele bliver lidt mere vildt. Det ene af vores arealer, har vi f.eks. forvandlet til stiområder med forskellige planter og kvashegn. Tanken er, at det skal være et vindue for virksomhederne, så de kan få noget inspiration og se, hvad det her biodiversitet er for noget, og at man faktisk kan gøre det pænt og tilmed spare nogle penge ved driften.

Et andet eksempel er, at vi ude på en af vores varmecentraler har skiftet taget på bygningen, så det nu udgøres af solceller. For det første fordi taget trængte til at blive skiftet og så for at vise vores lokalsamfund, hvordan et solcelle-tag ser ud, og at det faktisk kan dække hele varmecentralens elforbrug.

Derudover er vi i gang med at installere to elpatroner og investere i mere akkumulering, så vi kan trække el, når det er billigt og grønt, og gemme det til når byen skal bruge varmt vand.

Sidste år kørt 93 procent af vores varmeproduktion fossilfrit. Det er vi stolte af, men vores ambitioner stopper ikke her, og vi skal væsentligt længere.

Hvad er GEVs grønne ambitioner?

Det ligger mig meget på sinde, at vi gør tingene anderledes og overleverer en verden, der er bedre til de næste generationer. Vi har derfor store ambitioner relateret til den grønne omstilling.

Vi stræber efter at blive en selvforsynende energiø i Grindsted, og om 10 år er ambitionen at være 100 procent fossilfri på alle områder. Det vil sige hele kæden ud til Hr og Fru Jensen.

Derudover forventer jeg, at verdenen vender sig mod Grindsted for at se nogle af de løsninger, vi har formået at skabe. Vi arbejder i øjeblikket på at udvikle en ny grøn teknologi, der skal sikre en bæredygtig oprensning af den forurening, vi har her i Grindsted. Lykkedes det, kan vi kombinere vedvarende elproduktion til en god pris med oprensning af forurening og muligvis endda restprodukter derfra, som kan bruges til billig fjernvarme.

Hvilken rolle spiller Danske Bank i jeres grønne omstilling?

Danske Bank spiller en væsentlig rolle i den grønne omstilling, fordi finansieringen er så altafgørende for at lykkedes med den. Hvis vi ikke har finansiering bagved, så har vi ingen aktiver at gå ud i jorden med. Adgang til finansiering har derfor spillet en afgørende rolle og så den viden, banken ligger inde med. Den gør, at vi har kunne sparre om vigtige emner, og som en del af bankes grønne netværk i Sydjylland, har vi kunne mødes med andre og få forskellige perspektiver og nuancer på den grønne omstilling.

Finansiering af jeres grønne omstilling?

Mange virksomheder er interesserede i at bidrage til den grønne omstilling. Men ofte kræver det investeringer at gribe de grønne muligheder.

Se hvordan I kan få hjælp til at finansiere den grønne omstilling i jeres virksomhed.

Læs mere om finansiering af bæredygtige projekter