Pension for begyndere og let øvede: Kom godt i gang med at spare op

Hvornår skal du begynde at spare op til din pension? Hvor meget skal du spare op? Og hvordan gør du egentlig? Find svarene her. Og se hvorfor den første krone, du investerer i din pension, er den vigtigste.

Det er de færreste nyuddannede, der kaster sig over pensionsspørgsmålet, straks de starter i deres første job. Og måske heller en god håndfuld år senere, selvom de måske betaler penge ind på en pensionsopsparing hver måned.

Det skyldes blandt andet, at pension i sagens natur er mindre interessant, når man er langt fra pensionsalderen. Og at pension ofte bliver opfattet som et kompliceret anliggende. 

Heldigvis er der dog én ting, der er fantastisk simpel, når vi taler om pension. Nemlig at jo tidligere, du går i gang med at spare op til den, jo bedre.

  • Du kan indbetale mindre af din månedsløn, end hvis du kommer sent i gang
  • Du får mere ud af dine penge, når pensionsopsparingen har flere år at vokse i.
  • Nogle af dine vigtigste forsikringer kan være knyttet til din pensionsopsparing. 

I denne basisguide om pensionsopsparing kan du hurtigt blive klogere på pension. Her får du blandt andet svar på:

  • Hvad er en pensionsopsparing?
  • Hvornår skal du begynde at spare op?
  • Bør du prioritere pensionsopsparing eller afbetaling af gæld?
  • Hvor meget skal du spare op til pension?
  • Hvordan får du overblik over dine pensionsopsparinger?
  • Hvilken pensionsordning skal du vælge?
  • Hvordan skal din pensionsopsparing investeres?
  • Hvilke forsikringer skal du have med i din pensionsordning?
  • Hvor tit bør du tjekke din pensionsopsparing?

… du kan selvfølgelig også bare spørge! 
Book et møde 

eller ring på 70 123 456

Hvad er en pensionsopsparing?
En pensionsopsparing er en lukket opsparing, som du indbetaler til gennem dit arbejdsliv. 

Der findes både offentlige pensioner (fx folkepensionen), arbejdsmarkedspensioner (som dine arbejdsgivere tegner for dig) og individuelle pensioner (som du selv tegner via din bank eller et pensionsselskab).

Typisk betaler du altså penge ind til mere end én form for pensionsopsparing. Og samlet set skal dine indbetalinger sikre, at du har råd til at leve, som du gerne vil, når du en dag stopper med at arbejde. 

Ved at knytte forsikringer til din pension kan du desuden sørge for, at du og dine nærmeste er godt dækket, hvis du bliver syg, dør eller mister evnen til at arbejde. 

Hvornår skal du begynde at spare op til din pension?
De fleste begynder at betale penge ind på en pensionsopsparing, når de er færdige med at uddanne sig og får deres første job.    

Det er en god ide at starte så tidligt som muligt med at spare op til din pension. For jo længere du venter, jo kortere tid har du at spare op i – og så skal du lægge mere til side hver måned for at ende med det beløb, du har brug for. 

Drømmer du om at stoppe med at arbejde et par år før folkepensionsalderen, skal du spare et betydeligt ekstrabeløb op. Her er det særligt vigtigt, at du ikke kommer for sent i gang – så læg en god plan, hvis du vil tidligt på pension. 


Den første krone er den vigtigste

Du kan se det sådan, at den første krone, du indbetaler til din pension, er den vigtigste:
Den første krone har meget længere tid til at forrente sig og blive til en håndfuld mønter, end den sidste, du indbetaler. Du får altså mere ud af dine penge, hvis du starter tidligt med at spare op. 

 

Pensionsopsparing – eller betale af på gæld?
Selv om det er en god ide at komme tidligt i gang med pensionsopsparingen, kan der være undtagelser. 

Hvis du fx har et eller flere dyre forbrugslån, så kan det være bedre for din økonomi, at du kommer af med gælden og får luft i økonomien, før du begynder at spare op. 

Banken kan hjælpe dig med at lægge en plan for, hvordan du bedst kommer af med din gæld og i gang med at spare op.  

Hvor meget skal du spare op til din pension?

Alle vil gerne spare nok op til pensionen – men hvad er nok? Hvor stor din pensionsopsparing skal være, kommer an på hvordan din samlede økonomi ser ud, og hvordan du vil leve, når du stopper med at arbejde. 

Her er et par grove tommelfingerregler for din opsparing: 

  • Tommelfingerregel 1: Hvis du indbetaler 10-20 procent af din løn gennem hele arbejdslivet, vil du typisk kunne fortsætte med at leve, som du hidtil har gjort, når du går på pension. 
  • Tommelfingerregel 2: Samlet set skal du spare så meget op, at du som pensionist kan få udbetalt 80 procent af din slutløn. Du behøver ikke 100 procent, for en del af dine faste udgifter falder bort, når du går på pension.

 

Hos Danica kan du tage en lyntest og se, hvor meget andre, der ligner dig, har sparet op til pension. 

I sidste ende er det dog dine individuelle behov og drømme, der afgør, hvor stor en pensionsopsparing du har brug for – og hvor mange procent af din løn, du bør indbetale. 

Til en start kan du selv regne på, hvor meget du kan sætte til side hver måned. Herefter kan banken hjælpe dig med at regne på dine muligheder og lægge en plan for din opsparing.     

Sparer du nok op til pension?

Book møde
og lad os regne på det

Har du allerede en eller flere pensionsopsparinger?
Måske ved du ikke på stående fod, om du allerede har en pensionsopsparing. Du kan også være i tvivl om, hvor meget du har sparet op – eller om du har pensionsopsparinger flere steder.
 
Det kan du hurtigt finde ud af hjemmesiden pensionsinfo.dk 

Her kan du logge ind med dit MitID og få et samlet overblik dine pensionsopsparinger og de tilhørende forsikringer.  

Stort set alle danske pengeinstitutter og pensionsselskaber leverer tal til Pensionsinfo.

Hvilken pensionsordning skal du vælge?
Den rigtige pension er den, der passer til dine behov og ønsker senere i livet. 

Er du langt fra pensionsalderen, kan det være svært at forudse, hvordan du gerne vil leve – og så er det sikkert rart at vide, at du kan tilpasse din opsparing hen ad vejen. 

Men jo før du begynder at tænke over, hvad du drømmer om, jo mere målrettet kan du spare op til det.   

Du kan overordnet set vælge mellem tre former for pensionsopsparinger: Aldersopsparing, Ratepension og Livsvarig pension. Når du vælger, handler det bl.a. om, hvordan du vil have dine penge udbetalt: 

 

Aldersopsparing

Med en Aldersopsparing får du pengene udbetalt på én gang eller i mindre portioner, når du går på pension. 

Læs om aldersopsparing

Ratepension

Med en Ratepension får du penge udbetalt hver måned i 10-30 år, når du går på pension

Læs om Ratepension

Livsvarig pension

Med en Livsvarig pension får du penge udbetalt resten af livet, når du går på pension

Læs om Livsvarig pension

 

Dine indbetalinger og udbetalinger beskattes ikke ens på de tre former for pension. Klik på vores  oversigt over opsparings- og forsikringsprodukter, som Danske Bank formidler for Danica Pension, hvis du vil have et overblik og dykke ned de forskellige opsparingers egenskaber.  

Husk i øvrigt, at din opsparing til livet som pensionist består af mere end din pensionsopsparing. Hvis du fx har sparet op i din bolig eller har andre værdier og opsparinger – så tæller det selvfølgelig også med.

Hvordan skal din pensionsopsparing investeres?
Din pensionsopsparing er måske dit livs største opsparing. Derfor bør du selvfølgelig interessere dig for, hvordan dine penge bliver investeret – og hvor stor en risiko du vil løbe.  

Nogle lader banken eller pensionsselskabet stå fuldt ud for investeringerne – andre vil gerne selv være med til at bestemme. Uanset hvad du vælger, skal du forholde dig til, om dine penge skal investeres med lav, middel eller høj risiko. 

Dit valg af risiko har stor betydning for, hvor meget du ender med at spare op. 

Når du vælger, skal du især tænke over 2 ting: 

  1. Hvor lang tid er der, til du skal på pension? 
  2. Hvordan har du det generelt med risiko? 

Vi anbefaler generelt, at du har en højere risiko, når du har lang tid til din pensionsalder, end når du snart skal stoppe med at arbejde. Og så skal du selvfølgelig have det godt i maven med den risiko, du vælger.

 

En høj risiko giver dig mulighed for at få et højere afkast og dermed en større opsparing, end du kan få med lav risiko. Men den høje risiko øger også sandsynligheden for, at du i perioder taber penge og dermed får en mindre opsparing. Din rådgiver kan hjælpe dig med at lægge en god plan.

Book et møde om pension

Hvilke forsikringer skal du have med i din pensionsordning? 

Din pensionsopsparing kommer dig til gode, når du bliver ældre. Men nok så vigtigt – du kan knytte forsikringer til din pensionsopsparing, som kan komme dig til gode gennem hele dit arbejdsliv. 

Forsikringerne dækker på forskellig vis dig og din familie, hvis der sker noget uventet: 

  • En dækning ved tab af erhvervsevne sikrer dig en fast andel af din tidligere indtægt, hvis du bliver syg eller ramt af en ulykke og derfor ikke kan arbejde. 
  • En dækning ved dødsfald sikrer din familie økonomisk, hvis du dør, før du forlader arbejdsmarkedet. 
  • En dækning ved kritisk sygdom giver økonomisk tryghed, hvis du bliver alvorligt syg.
  • En sundhedsforsikring giver hurtigere adgang til behandling ved skader og sygdom.

Læs også: Unge har også brug for forsikringer

Hvor tit skal du tjekke din pensionsopsparing?
Det er en god ide, at du løbende tjekker, om din pensionsopsparing stadig passer til dit liv, og de planer og drømme du har for fremtiden. Vi anbefaler, at du gør det én gang om året. 

Det er dog altid værd at tjekke din pension og de tilhørende forsikringer, hvis der sker større ændringer i dit liv. Det gælder fx, hvis du bliver gift, skilt, får barn, flytter eller får nyt job.  


Vil du vide, om du sparer nok op? Og om du er godt dækket, hvis uheldet er ude?

Lad os sammen se på, hvordan du får den bedst mulige økonomi – både nu og i  fremtiden. Som kunde hos os kan du altid få en uforpligtende snak om pension. 

Book møde
eller ring på 70 123 456

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.