Barnets første to år
Dit barn vokser, og det gør dine udgifter sikkert også. Vi har samlet seks ting, du skal tænke på, hvis du vil have overblik over jeres økonomi i de første år som familie.
-
1. Børne- og ungeydelse
Når du har fået barn, kan du få børne- og ungeydelse. Ydelsen afhænger af, hvor gammelt barnet er, og hvor stor familiens indtægt er. Du kan finde satserne på skm.dk.
Beløbet er skattefrit og bliver automatisk sat ind på begge forælders NemKonto fire gange årligt; den 20. januar, 20. april, 20. juli og 20. oktober.
Når du bor med dit barns anden forælder, og I har fælles forældremyndighed, skal børne- og ungeydelsen deles lige mellem jer.
I får udbetalt en halvdel hver til jeres egen NemKonto. Har I samme NemKonto, bliver begge halvdele udbetalt til den samme konto.
Det er ikke muligt at ændre på, at I får udbetalt en halvdel hver, når I bor sammen.
Du kan læse mere om reglerne på borger.dk
-
2. Udstyr
Mens dit barn vokser op, vil du sikkert få brug for mere udstyr – eller i hvert fald noget andet end det, du brugte det første år. En lidt større seng er måske nødvendig, den første cykel kan komme på tale, eller måske får du behov for en klapvogn i stedet for barnevognen.
I takt med at barnet bliver ældre, kan de løbende udgifter til f.eks. el, vand, varme og mad også ændre sig. Du kan derfor med fordel tage et kritisk blik på familiens budget en gang om året.
-
3. Forsikringer
Som forælder til et lille nyt familiemedlem står du pludselig med et helt andet ansvar, og økonomisk tryghed bliver endnu vigtigere end før. Derfor er det vigtigt at danne sig et godt overblik over familiens forsikringer og finde ud af, om du og din familie er sikret godt nok. Ellers kan du risikere at havne i en økonomisk uoverkommelig situation.
En livsforsikring og en forsikring mod tabt erhvervsevne er svære at undvære. De skal være med til at sikre din familie økonomisk, hvis I kommer ud for en alvorlig krise - f.eks. hvis den ene forælder dør eller mister evnen til at arbejde. Den ændrede livssituation kan betyde ændrede forsikringsbehov. Det er derfor en god idé at tjekke, om jeres nuværende forsikringer skal justeres, når familien vokser. Vær også opmærksom på, at det er forældrenes ansvar, at børn er dækket af ulykkesforsikring i daginstitution og skole, når barnet fylder to år.
Læs mere: Barn på vej? Her er familiens tre vigtigste forsikringer
-
4. Ferie
Danskerne elsker at holde ferie, og ifølge Danmarks Statistik, bruger par med børn i 2015 gennemsnitligt 1.398 kr. om måneden på ferier (eksklusiv forbrug på ferien af f.eks. mad).
Gennemsnitstallet siger selvfølgelig ikke noget om, hvordan dit feriebudget vil udvikle sig, men for mange ændrer ferieformen sig, når der er kommet småfolk til. For nogle bliver et sommerhus den store drøm. For andre er det måske en charterferie eller det helt store verdenseventyr, der lokker. Uanset hvad, kan en smule forberedelse og økonomisk planlægning gøre det lettere at komme på den ferie, I ønsker jer.
Spare op til ferie?
Er du typen, der sparer op til ferie, eller vil du hellere låne pengene? Tal med os, hvis du vil høre mere om dine muligheder.
Book møde -
5. Barnets første fest
I 2015 brugte en gennemsnitlig småbørnsfamilie 7.503 kr. på barnedåb eller navngivningsfest for et nyt barn. Det fremgår af en undersøgelse, som YouGov har lavet for Penge- og Pensionspanelet. For langt de fleste vil det være en udgift, man ikke bare lige trækker ud af det daglige budget.
Der er selvfølgelig mange måder at fejre det nye barn på, og måske vil jeres fest ligge i et helt andet prisleje. Men uanset hvad kan det en god idé at gøre sig nogle tanker på forhånd og tage stilling til, om der er brug for en opsparing et eller lån, når du skal holde barnets første fest. -
6. Barnets økonomiske fremtid
Små fingre og hyggelig babypludren. Lige nu er der længe til, at dit barn skal flytte hjemmefra, studere eller have kørekort. Men giv det lige en tanke alligevel. Jo før du går i gang med at spare op, jo flere penge kan du nå at samle sammen til alt det, der bliver brug for, når barnet nærmer sig voksenalderen.
Et kørekort kan f.eks. let løbe op i 8-10.000 kr. alt efter, hvor i landet man tager det og hvor mange køretimer, man har brug for. Det svarer i store træk til to måneders SU, hvis man går på en videregående uddannelse og er flyttet hjemmefra.
Opsparing
En børneopsparing kan være en stor hjælp, når dit barn, barnebarn eller oldebarn skal flytte hjemmefra, studere eller tage kørekort.
Læs mere