Del

Dårlig betaler? Maiken fandt vejen ud

Hvad ville du gøre, hvis din konto var tom og livet kvitterede med en økonomisk lussing, der sendte dig i RKI? Maiken Jeppesen slog koldt vand i blodet, greb telefonen og ringede til banken.

Et tandlægebesøg fik større økonomiske konsekvenser for Maiken Jeppesen, 25, end hun umiddelbart havde regnet med. For ikke nok med at hun var utilfreds med behandlingen – hun ragede også uklar med tandlægen om den relativt store regning. 

”Jeg fik ødelagt en tand og ville derfor ikke betale den regning, tandlægen gav mig – eller i hvert fald ikke det fulde beløb. Det blev der så en sag ud af med advokater og det hele, som endte med, at jeg blev registreret som dårlig betaler i RKI”, fortæller Maiken.

Hvad er RKI-registeret?

Experian RKI er Danmarks største register over dårlige betalere. Er du først registreret dér, kan det være svært at få kredit og kort, at indgå købsaftaler med f.eks. forretninger, mobilselskaber og håndværkere og at optage lån.

Svært at få kredit med RKI
Som næsten nyuddannet lægesekretær er hun endnu ikke i job, og hun har før haft brug for kortvarige, mindre overtræk for at få den daglige økonomi til at hænge sammen. Hun var dog også klar over, at RKI-sagen satte tingene i et nyt lys. 

”Der har været perioder, hvor økonomien var stram. Engang var jeg tæt på at blive smidt ud af min bolig, fordi jeg ikke kunne betale husleje, så jeg har før været i kontakt med min bank og fået hjælp. Da jeg stod og manglede penge, var det derfor helt naturligt at spørge banken til råds”, siger hun.

En rådgiver fra Danske Bank Ung Direkte kiggede på Maikens økonomi, og på trods af registreringen i RKI var rådgiveren forstående over for Maikens situation. Bankrådgiveren lagde bl.a. vægt på, at Maiken tidligere har holdt aftalerne med banken. Sammen blev de enige om, at en mindre kassekredit kunne give den nødvendige luft i økonomien.

Sådan kommer du ud af RKI

Der er tre måder, du kan blive slettet fra registret over dårlige betalere:

1. Du kan betale den gæld, som er årsag til, at du er registreret.
2. Du kan lave en ny aftale om betaling med den virksomhed, du skylder penge. Så vil de måske gå med til at få dig slettet. Men de har ikke pligt til det.
3. Du kan vente fem år. Så bliver du slettet automatisk, men din gæld forsvinder ikke.

Overblik og nye muligheder
”Bankrådgiveren var utroligt god til at lytte til mig og forstå den situation, jeg stod i. Faktisk sagde hun, at hun også havde prøvet at sidde lidt hårdt i det, så jeg var ret tryg ved, at hun vidste, hvad jeg talte om”, fortæller Maiken, der sammen med rådgiveren fik overblik over situationen. 

”Rådgiveren hjalp mig med at lægge et budget, så jeg bl.a. kunne se, hvad jeg selv kunne skrue på af udgifter. Siden da er jeg flyttet til en billigere bolig, for kassekreditten kan holde mig oven vande, men det kræver lidt mere end det at få min økonomi på ret køl”, lyder det fra Maiken Jeppesen.

Har du spørgsmål om økonomi?

Så tal med Ung Direkte, som er Danske Banks særlige team af unge rådgivere til unge kunder.
Vi kan svare på alle dine spørgsmål om økonomi, når du fx skal flytte hjemmefra eller igang med at studere.

Book møde

– eller ring til os på 45 130 100

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.