Sådan kan du bo

Det er spændende at flytte hjemmefra. Men hvor skal du flytte hen? Eje, leje eller andel? Læs mere om mulighederne, inden du kaster dig ud på boligmarkedet.

 • 1.  Lejebolig

  Langt de fleste unge starter med at bo til leje, men en lejebolig kan være mange forskellige ting. Det kan være et værelse, du lejer – måske i et kollektiv eller i et bofælleskab. Det kan være et kollegieværelse. Det kan være en fremlejet bolig, som du kun kan blive i et år eller to. Eller det kan være en helt almindelig lejelejlighed.

  Fælles for lejeboliger er, at de tit kan være svære at få fat på. Så det kan være en god idé at blive skrevet op til en lejlighed i en boligforening, inden du flytter hjemmefra. Hvis du skal til at studere, kan du blive skrevet op til et kollegieværelse. Mange, som flytter hjemmefra, begynder med en midlertidig bolig, mens de leder efter en bedre løsning.

  Kontakt

  Ung Økonomi – vi er her for at gøre det nemt

  Som du kan se, behøver økonomi ikke være kedeligt, men ofte kræver det lidt sparring. Derfor har Danske Bank et helt hold af Ung rådgivere som kan sparre og svare på alle de spørgsmål, der har med Ung økonomi at gøre. Og du kan roligt spørge løs - du er ikke den første, der har haft brug for et godt råd.
  Book møde

  - eller ring til os på 45 130 100

  4020F9127DD50674
  Bliv klogere på alt det, vi kan hjælpe med i Ung Direkte (1:18)
 • 2.  Depositum

  Før du flytter ind i en lejebolig, skal du som regel betale et depositum – og måske også forudbetalt husleje. Det er udlejerens sikkerhed, hvis du enten ødelægger noget i boligen eller pludselig holder op med at betale husleje. Men beløbet er ofte højt – tre til seks måneders husleje – og du kan ikke være sikker på at få alle pengene igen. Du kan nemlig risikere at skulle betale, hvis du kommer til at ødelægge noget.


  Derfor er det også vigtigt at få lavet en liste over fejl og mangler ved boligen, når du flytter ind, så du ikke kommer til at betale for noget, du ikke selv har ødelagt. Listen skal underskrives af dig selv og udlejeren.

  Husk altid at tjekke private udlejere grundigt, inden du lægger et depositum. Der er ind i mellem svindlere, der udnytter unge på boligjagt – og så kan det være svært at få pengene retur. 

  Fakta

  Husk, når du flytter

  Du skal melde din flytning til folkeregistret, få din post eftersendt og måske vælge en ny læge. På borger.dk kan du se, hvordan du gør.
 • 3.  Lejekontrakt

  Hvis du vælger at bo til leje, så sørg altid for, at du får en lejekontrakt. Det gælder uanset, hvilken type lejebolig det drejer sig om – også hvis I bare er et par venner, der flytter sammen. Lejekontrakten beskriver bl.a., hvad huslejen er, hvor længe du kan blive boende, hvor lang tids opsigelse du har, hvis du vil flytte igen,  og hvem der skal stå for reparationen, hvis noget går i stykker.


  Hvis din udlejer er en privatperson, kan I evt. bruge en standardkontrakt. Det er en formular, som I bare kan udfylde, og som sikrer, at I får alle de vigtigste ting med.

  Tip: Når du lejer en bolig, kan du nogle gange få boligstøtte. Læs om boligstøtte her

 • 4.  Ejerbolig

  Der er ikke så mange unge, der har råd til at købe sin egen bolig. Men hvis du har muligheden, er det et fint valg – især hvis du regner med at blive boende i nogle år. Ellers bliver det for dyrt og besværligt at skulle købe og sælge.

  Vil du købe ny bolig?

  Prøv vores boligværktøj, hvor du kan søge boliger, der passer til dit budget. Eller book et møde med en rådgiver og få en snak om dine muligheder.

  Find bolig   Book møde
  Hvis du køber et hus, ejer du både huset og grunden. Du står selv for al vedligeholdelse. Hvis du køber en ejerlejlighed, bliver du medlem af husets ejerforening. Den beslutter f.eks., om det er tid til at skifte taget, men du står selv for at vedligeholde din egen lejlighed.
   
  Måske er du så heldig, at dine forældre vil købe en lejlighed til dig? Det kaldes et forældrekøb. Så er dine forældre ejere, mens du er lejer.
   

  Artikel: Læs mere om forældrekøb i Hjælp dit barn ud på boligmarkedet

  Tip: Overvej at få køberrådgivning, når du laver et forældrekøb

 • 5.  Andelsbolig

  Når du køber en andel, køber du retten til at bo i en bestemt bolig, og du bliver medlem af andelsforeningen. Din husleje består af afdragene på dit andelsboliglån og en boligafgift, som går til at betale af på andelsforeningens gæld og andre fællesudgifter. 


  Andelsforeningen bestemmer alt vedr. foreningens økonomi og drift. Om der f.eks. er råd til at få renoveret vaskekælderen. Mange andelsforeninger har også arbejdsdage, og der vil sandsynligvis være en forventning om, at du deltager i opgaverne.

  Nogle andelsforeninger har en dårlig økonomi, men det kan være svært at vurdere. Derfor skal du altid søge professionel rådgivning, hvis du vil købe en andel.   

  Kontakt

  Er andelsboligforeningen okay?

  Har du brug for et råd, før du slår til på en andelsbolig?

  Ring til Ung Direkte på 45 130 100

  Book et møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.