Overordnet set handler forsikring om at dække dig selv og dine ting. Det gælder både, hvis du selv kommer ud for en skade, og hvis du er skyld i, at andre kommer ud for en skade.
Princippet i forsikringer er enkelt og bygger på en fællesskabstanke:
- Du betaler lidt til en fælleskasse – uden at være sikker på at få noget igen.
- Til gengæld har du mulighed for at få erstatning fra fælleskassen, hvis uheldet er ude.
Dit forsikringsbehov afhænger selvfølgelig af, hvem du er, og hvordan du lever. Men de fleste kan have brug for de tre forsikringer, du kan læse om her.
Indboforsikring
En indboforsikring kan dække dit indbo ved f.eks. tyveri, vandskader eller brand.
”Jeg plejer at sige, at indbo er alt det, der falder ud, hvis du forestiller dig, at du tager taget af din bolig og vender den på hovedet”, siger Nicolai Villesen Christensen, som er rådgiver i Dansk Banks særlige team for unge kunder, Ung Direkte.
Indboforsikringen kan også dække de ting, du har med dig på farten, f.eks. når du er i skole eller på arbejde, eller hvis du er ude at rejse. Men den kan også dække, hvis du kommer til at skade andre eller andres ting. Og det er mindst lige så vigtigt.
”Forestil dig, at du tager din jakke på, mens du går på gaden, og kommer til at ramme en cyklist, der falder og får kraniebrud. Det lyder måske voldsomt, men en uheldig bevægelse vil kunne gøre dig ansvarlig, og det kan hurtigt blive dyrt.”
Erstatningsansvaret i sådanne tilfælde kan løbe op i adskillige hundredetusinde kroner. Penge, som langt de færreste unge mennesker er i stand til at trække ud af dagligdagens budget eller skaffe på kort sigt.
Ulykkesforsikring
En ulykkesforsikring sikrer dig, hvis du kommer til skade ved en ulykke. Den dækker typisk, hvis du får varige skader efter en ulykke – men kun nogle tandskader.
Kommer du ud for en ulykke på dit arbejde, har din arbejdsgiver en lovpligtig ulykkesforsikring, som kan dække skaden. Det gælder også på studiejobs.
Men hvis du studerer, skal du selv sørge for at være dækket, hvis du kommer til skade på uddannelsen. Eneste undtagelse er, hvis du er ude i tvungen praktik i forbindelse med din uddannelse. Så går arbejdsgiverens forsikring ind og dækker dig.
”Unge har ofte en stram økonomi og tænker måske, at de ikke har råd til at forsikre sig mod noget, som ikke sker for ret mange - f.eks. ulykker. Der plejer jeg at sige, at de ikke har råd til at lade være. Og kniber det med pengene, må man hellere spare på noget andet end forsikringer. For er man først kommet ud for et uheld, kan det i værste fald betyde økonomiske problemer i mange år frem,” siger Nicolai.
Fakta
• Mere end hver 3. ung har ingen indboforsikring
• Næsten 60 % af unge, der bor på kollegium, har ingen indboforsikring
• 45 % af alle unge har ingen ulykkesforsikring
Kilde: Forsikring & Pension
Produkt: Tryg har gode forsikringer til unge
Rejseforsikring
Uanset om du er til surferferie i Australien, skiferie i Norge eller bare er på vej ud i verden på egen hånd, har du brug for en rejseforsikring.
Forsikringen skal passe til rejsemålet, rejsens varighed og det, som du skal på turen – f.eks. hvis du er væk meget længe eller har planer om at dyrke ekstremsport.
”Jeg har haft kunder, der var langt væk fra Danmark og ikke kunne komme hjem, fordi de manglede en rejseforsikring. Vi har løst problemet ved at etablere et lån til dem. Men det er absolut ikke sjovt at være langt væk hjemmefra, måske syg eller uheldsramt, og så samtidig stå ansigt til ansigt med en stor og ærgerlig gæld".
"Så hellere have forsikringerne i orden,” siger Nicolai og tilføjer, at unge ofte kan finde forsikringer til fornuftige priser.
”Er du studerende, kan du få en særlig studierejseforsikring, der dækker både studierejser og almindelige rejser. Den dækker også, hvis du arbejder undervejs – f.eks. hvis du tager fritidsjob ved siden af dit studie i udlandet, og kommer til skade på arbejdet,” siger han.
Nicolai anbefaler i det hele taget kraftig, at du tager stilling, om du har de nødvendige forsikringer. Og helst inden uheldet er ude.
Ordforklaring til forsikringssprog
Forsikringsbranchen har sine egne udtryk, som kan virke ret ulogiske, hvis man ikke kender dem i forvejen. Vi har samlet nogle eksempler her.
Præmie: Hvis du normalt lyser op, når du hører ordet ’præmie’, så klap lige hesten. I forsikringsverdenen betyder præmie nemlig pris. Præmien betales ofte for et år af gangen, men hos nogle selskaber, kan du få lov at betale oftere, hvis det passer dig bedre.
Forsikringssum: Det er det maksimale beløb, du kan få udbetalt fra forsikringsselskabet. Det er altså ikke sikkert, du får hele forsikringssummen, hvis du får en skade.
Police: Er det juridiske dokument, der beskriver den forsikring, du har købt. I policen kan du læse om alle de krav og vilkår, der skal være opfyldt, for at du kan få dækning. Policen kan være en tung omgang at komme igennem, men giv den alligevel et skud, så du ved, hvor du står i tilfælde af skader og uheld.
Forsæt: Er en lidt mere formel måde at sige ’med vilje’. Hvis forsikringsselskabet mener, du har gjort noget forsætligt, betyder det altså, at du har gjort det med vilje. Det vil få betydning for, om du kan få erstatning eller ej.
Selvrisiko: Nogle forsikringer giver ikke erstatning for hele det tab, du har lidt, og du bærer derfor selv risikoen for noget af det tabte. Det kan være surt, når skaden er sket – men til gengæld er du sikkert sluppet med en lidt billigere præmie.
Har du spørgsmål om økonomi?
Så tal med Ung Direkte, som er Danske Banks særlige team
af unge rådgivere for unge kunder.
Vi kan svare på alle dine spørgsmål om økonomi,
når du fx skal flytte hjemmefra eller igang med at studere.
– eller ring til os på 45 130 100