Din konto er i bund, dit køleskab er tomt, og de ubetalte regninger står i kø. Og så er det oven i købet først på måneden!
Langt de fleste prøver på et eller andet tidspunkt at få problemer med økonomien, og for unge på SU eller med en begrænset indtægt, er det ikke spor unormalt. Men problemerne kan heldigvis næsten altid løses, siger Marc Lind, der er rådgiver i Danske Bank, Ung Direkte.
”Det handler ofte om at erkende situationen og så gøre noget for at ændre den. Og i forhold til banken er det aldrig for tidligt at tage kontakt. Jo før vi bliver inddraget, jo bedre kan vi rådgive”, siger han, der - ligesom resten af teamet i Ung Direkte - er ekspert i unges økonomi.
Download budgetskemaMange små udgifter løber op
Ekspertrollen betyder bl.a., at Marc kender de faldgruber, som unge typisk falder i, og som kan sætte økonomien under pres. Han kender også de løsninger, der kan få tingene til at køre godt igen.
”Der er selvfølgelig ikke én standardløsning, der passer til alle, men generelt kan man sige, at første skridt mod en bedre økonomi er at få overblik over situationen.”
Overblikket får du først og fremmest ved at logge på mobilbanken og tage et kritisk blik på dit forbrug. For selvom en enkelt tur på pizzeria eller din seneste mobilregning måske ikke vælter budgettet, kan mange mindre udgifter hurtigt løbe op.
Få bedre styr på udgifterne med forbrugsoverblikket i din netbank >
Brug din bankrådgiver
”Det er en god idé at undersøge i detaljer, hvad du bruger penge på. Se på din konto, eller kig dine kvitteringer igennem og bliv klogere på, hvad du egentlig har købt. Nogle gange kan du skære ned på udgifter til noget, du faktisk ikke har brug for”, siger Marc og tilføjer, at langt de fleste kan hjælpes på den ene eller den anden måde.
”Husk, at din bank er en professionel sparringspartner, der ret sikkert har hørt historier som din før. Så tag en snak med en rådgiver og find ud af, hvilken løsning der giver mening i din situation, – så er du allerede godt på vej til at få styr på din økonomi”, siger han.
Artikel: Maiken Jeppesen havnede i RKI, men kom også ud igen.
Tre typiske faldgruber
- Første job: SU er forudbetalt, mens de fleste arbejdsgivere lønner bagudrettet. Du kan derfor risikere at stå uden indtægt i et par måneder, hvis du skifter studiet ud med et job.
- Fra bachelor til kandidat: Hvis du går fra en bacheloruddannelse til en kandidatuddannelse, fortsætter din SU ikke automatisk. Husk at søge igen.
- Mange bække små: Fitness, take-away, magasinabonnementer eller byture. Det kan hurtigt løbe op. Skær det væk, du ikke har brug for, hvis økonomien er for stram.
Har du spørgsmål om økonomi?
Så tal med Ung Direkte, som er Danske Banks særlige team af rådgivere for unge kunder.
Vi kan svare på alle dine spørgsmål om økonomi, når du fx skal flytte hjemmefra eller igang med at studere.
- eller ring til os på 45 130 100