Næsten hver anden ung i Danmark sparer op til at rejse ud i verden – og før den første længere udlandsrejse, er der en del at sætte sig ind i.

Danni Carlo Iannone er rejsekonsulent hos Kilroy, der hvert år sender ca. 20.000 unge ud i verden, – og er selv en ekstremt erfaren rejsende. Her deler han ud af sine bedste rejseråd:

Husk masser af lommepenge
”Det vigtigste du skal vide,  inden du rejser ud – særligt den første gang – er, at man altid bruger flere penge, end man tror. Din kusine, onkel eller nabo, som du måske har spurgt til råds om deres rejser, fortæller gerne, at de bare levede på en sten. De husker bedst, hvad en øl koster, men glemmer at regne andre småudgifter med. Og de udgifter løber altså op. Eksempelvis busbilletter, adgang til internet på netcaféer og at få vasket tøj. Så spar ekstra lommepenge sammen  inden rejsen og vær realistisk, når du skal tage stilling til, om du nu kan holde ud at bo på sovesal med 15 andre en hel måned. Du kender dig selv – og lever du ikke af pulversuppe derhjemme, så gør du det nok heller ikke, når du rejser ud på eventyr.”

Tjek flyafgangene for ændringer
”Det kan ske, at flyselskaberne flytter lidt rundt på afgangstiderne, og det er aldrig fedt at misse information om, at flyet letter to timer før den planlagte afgang. Nogle har måske købt flybilletterne flere måneder, før de skal af sted, så husk at tjekke din mail – og også spamfiltret undervejs. Det er nemlig dit eget ansvar at holde dig opdateret helt op til 72 timer før afgang.”

Tip: Skriv dig på Udenrigsministeriets danskerliste 

Glem ikke rejseforsikringen
”Du skal huske at tegne en rejseforsikring, inden du drager af sted. Det er rigtig dumt at lade være. Hverken det gule sundhedskort –eller det blå EU-kort dækker dig ved rejser udenfor EU, Norge, Island, Liechtenstein  og Schweiz,. Derfor kan det blive rigtig, rigtig dyrt, hvis du brækker en arm i Bangkok.
Der har vi set, at en rejsende fik en hospitalsregning på 15.000 kroner –og en anden rejsendes blindtarmsbetændelse løb op i en regning på 75.000 kr.
Der havde det været smart med en rejseforsikring. Rejseforsikringsselskabet hjælper også gerne med at anbefale det bedste og nærmeste hospital. Det gør valget lettere at overskue, når man står derude. ”

”Skal I rejse flere sammen er det en god ide at have samme forsikring – altså en, der dækker jer på tværs. Med samme forsikring kan I rejse hjem sammen før tid, hvis din rejsemakker f.eks. kaldes hjem pga. dødsfald i familien. Nogle har jo ikke lyst til at rejse videre alene . Rejser du tidligere hjem sammen med vennen, uden I er dækket på tværs, så skal du selv betale ombookning mv.”

Produkt: God og billig rejseforsikring hos Tryg

Skal du vaccineres?
”Når du rejser til lande uden for Europa, bør du tage stilling til vaccination. Eksempelvis når du skal til Afrika, Asien, Syd- og Mellemamerika eller Stillehavsregionen. Du kan blive vaccineret enten på et vaccinationscenter eller hos din egen læge. Nogle vaccinationer kræver flere indsprøjtninger, så sørg for at få det gjort i god tid. På sikkerrejse.dk kan du taste de lande ind, som du planlægger at rejse  til, og få et overblik over, hvilke vacciner, der anbefales. Du kan også se i hvor god tid, det skal planlægges.”

Link: Læs mere om, hvordan du takler nødsituationer, når du er ude at rejse

Sparer du op til en rejse?

Næsten hver anden ung sparer op til en rejse.
Flest unge kvinder sparer op – 53 % mod kun 40 % af de unge mænd. 
De 25-27 årige har ekstra meget gang i rejseopsparingerne.


Søg visum i god tid
”Når du søger om visum, skal du i nogle tilfælde sende dit pas til landets ambassade. Det er ikke alle lande, der har ambassade i Danmark, så du kan opleve, at du skal sende dit pas til et af vores nabolande. Det kan tage fra nogle få dage til flere uger – og prisen kan også variere en hel del. ”

Tip:
Visumreglerne for alle lande er her beskrevet hos Udenrigsministeriet

Brug betalingskort, når du kan
”Når du rejser, er det en dårlig ide at gå rundt med stakkevis af kontanter. Kreditkort er den perfekte løsning til alle rejsende. På længere rejser er det dog en god ide at medbringe to. Desuden kan det være en god ide at medbringe en sum amerikanske dollars til nødsituationer, som du kan veksle til lokal valuta, hvis du har nået dit max på kortet. Folk glemmer ofte, at der er et øvre grænse for at hæve pr. måned – og når du på rejser betaler alt med kort, så rammer du måske grænsen hurtigere end ellers.”

Tjek på rejsedokumenterne
Det er en god ide at få styr på alle relevante rejsedokumenter i god tid, inden du tager af sted. Flybilletter, referencenumre, billede af dit pas, værdikuponer og evt. reservationsnumre til en lejet bil kan du printe ud og tage med. Men det er en endnu bedre ide, (også) at have dem samlet elektronisk . Så kan du printe igen, hvis du mister dem, som du har printet hjemmefra.

Tip: Hvordan er sikkerheden ude i verden? Hent app'en Rejseklar

Nødsituationer
”Det er altid en god ide at kende de lokale nødsituationsnumre. Du kan også ringe til dit rejseforsikringsselskab og få råd. Eksempelvis  for henvisning til akuttandlæge eller til et lokalt sygehus.

Hvis du mister dit pas, skal du straks melde det til det lokale politi og desuden kontakte den danske ambassade eller konsulatet. De kan give dig et midlertidigt pas og yderligere vejledning.

Sker der noget, hvor du senere skal have rejseforsikringen ind over, så sørg for at kunne dokumentere alt. Anmeld det med det samme – også lokalt. Gem mails, du har sendt, med det samme – og tag screenshot af telefonen, når du har haft et opkald. I det hele taget: tag billeder som bevis.”

Fakta om rejsekonsulenten

Danni Carlo Iannone er 32 år 
Han rejste alene første gang som 15-årig til Japan for at besøge en skolekammerat. Siden har han besøgt alle kontinenter – på nær Antarktis.
Han har rejst alene, med venner og på grupperejser, hvor han ikke kendte de andre på forhånd – og boet i telt, på vandrehjem, på hotel og i camper.

Har du spørgsmål om økonomi?

Så tal med Ung Direkte, som er Danske Banks særlige team af unge rådgivere for unge kunder. 
Vi kan svare på alle dine spørgsmål om økonomi, når du fx skal flytte hjemmefra eller igang med at studere.

Book møde

- eller ring til os på 45 130 100