Den grønne omstilling har længe været en væsentlig faktor, når boligejerne har skullet planlægge energiforbedringer, men den seneste udvikling på prisen for el og gas har skabt et endnu mere akut ønske om energiforbedringer, og især boligejere med et naturgasfyr drømmer nu om alternativer.
For at hjælpe flere med at opnå det mål har Danske Bank lavet et særligt lån til energiforbedringer med en årlig variabel rente på pt. 0,99 procent. Lånet skal anvendes til energirenoveringer herunder også udskiftning af varmekilder som gas- og oliefyr, og der kan lånes op til 500.000 kroner. Energirenoveringen skal være godkendt af Danske Bank. Du kan se, hvilke renoveringer, der er godkendt her. Bortset fra tinglysningsafgift til staten er der ingen gebyrer i forbindelse med optagelse af lånet, når blot der kan tages pant i boligens friværdi.
Standard låneeksempel:
Udbetalt lånebeløb: 500.000 kr.
Årlig variabel debitorrente: pt. 0,99% *
Samlede kreditomkostninger: 37.336 kr.**
Mdl. ydelse før skat: 4.468 kr.
Antal månedlige ydelser: 120
Løbetid: 10 år
ÅOP: 1,4%
Samlet tilbagebetaling: 537.336 kr.
*For at få den attraktive rente, skal du være med i Danske Banks kundeprogram.
**Der tages pant i din bolig, og der skal forsat betales tinglysningsafgift til staten.
”De voldsomme stigninger i energipriserne vi har set over en længere periode, rammer rigtig mange danske boligejere hårdt. Derfor er der al mulig grund til, at man som boligejer overvejer, hvilke muligheder man har for at skifte til alternative varmekilder og foretage energirenoveringer af boligen. Af hensyn til både klimaet og familiernes fremtidige energiregninger vil vi gerne gøre det endnu mere attraktivt for vores kunder at tage valget om at energirenovere deres bolig,” siger Mark Wraa-Hansen, der er privatkundechef for Danske Bank i Danmark.
Penge at spare
At danskerne er klar til at energiforbedre, mærker man også hos Danske Banks samarbejdspartner energihjem.dk, der rådgiver boligejere med planer om at energiforbedre boligen.
”Der er tale om mere end en fordobling i antallet af henvendelser om udskiftning af gasfyr i forhold til sidste år. Det skyldes både de kraftigt stigende priser, men også et ønske om at bidrage til at blive uafhængig af gas fra Rusland,” fortæller projektleder Nynne Groth Hallander fra energihjem.dk.
Og energiforbedringer bidrager nemlig ikke bare til samvittigheden – der er også penge at spare. Beregninger fra Dansk Energi viser, at hvor en gennemsnitlig familie i et 150 m2 hus opvarmet med naturgas betalte omkring 5.500 kr. i varmeregning i første kvartal 2021, vil regningen i første kvartal i år være steget til omkring 10.200 kr. som følge af de stigende gaspriser.
Omvendt slipper en gennemsnitlig familie i et 150 m2 hus opvarmet med varmepumpe med en stigning i varmeregningen fra omkring 2.600 kr. i første kvartal 2021 til 4.400 kr. i første kvartal i år.
Altså er der potentiale for store besparelser ved energiforbedringer hos de danske boligejere. Hvis du vil blive klogere på, om der også er potentiale i lige præcis din bolig, kan du prøve vores energiguide her.
Fakta om lånet
- Lån op til 500.000 DKK til energiforbedringer
- For at udnytte lånemulighederne skal hele lånet gå til at forbedre energiforbruget i din bolig
- Energirenoveringen skal være godkendt af Danske Bank
- Pt. 0,99 % i årlig variabel rente
- Løbetid på 10 år
- 0% i gebyr bortset fra tinglysningsafgift
- Der skal tages pant i boligen
Hvad kan man gøre?
Du kan starte med at prøve energiguiden, der ser nærmere på mulighederne i dit hus.
Hvis blikket er rettet mod en varmepumpe, skal man tage stilling til, om det skal være en luft til vand varmepumpe eller en jordvarmepumpe. For de fleste vil en almindelig luft til luft varmepumpe ikke være tilstrækkelig (rent teknisk vil en luft til luft faktisk ikke kunne erstatte, da den ikke varmer brugsvandet op, så derfor er det luft til vand). Jordvarme stiller samtidig krav til havens størrelse og er lidt dyrere end en luft til vand varmepumpe.
Det er en god ide at indhente flere tilbud og tale med leverandørerne, så man får gennemgået det praktiske. De kan også rådgive om valg af pumpe, hvor udvalget er ret stort. Valget af pumpe kan også have betydning for leveringstiden, hvor nogle pumper kan leveres på to-tre uger, mens andre har ventetid på et halvt år, fordi der ikke er produceret nok.
Kilde: Energihjem.dk