Del

Det koster et forældrekøb

Hvor meget betyder stigende lejlighedspriser i studiebyerne for økonomien? Det har Realkredit Danmark regnet på for dig.

Det kan være svært at finde en bolig, der er til at betale med en S.U. Så forældrekøb er blevet en populær måde at få tag over hovedet i studieårene. Men lejlighedspriserne er steget de seneste år, så forældrekøbet er blevet en smule dyrere at give sig i kast med – især i København. 

”Forældre skal have 500 kroner mere op af lommen hver måned for en lejlighed i København, end de skulle i 2015, og det får selvfølgelig flere til at overveje alternativerne til et forældrekøb,” siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig. Han understreger dog, at de lave renter fortsat holder forældrenes udgifter til købet nede. 

Tal med os før forældrekøbet - Book møde

Odense og Aalborg er billigst
For at hjælpe forældre med at vurdere økonomien i et forældrekøb, har Realkredit Danmark regnet på, hvad det koster at købe en lejlighed til sit barn i København, Aarhus, Odense og Aalborg. 

”Der er store forskelle i forældrenes månedlige udgift på tværs af landet, fordi lejlighedspriserne er så forskellige i studiebyerne,” konstaterer Christian Hilligsøe Heinig. 

Et typisk forældrekøb af en ejerlejlighed på 50 kvadratmeter koster med et afdragsfrit fastforrentet lån forældrene cirka 530 kroner om måneden i København og 230 kroner i Aarhus, mens der ligefrem kan være et månedligt overskud i Odense og Aalborg.

Det koster et forældrekøb om måneden – for forældrene og den studerende

* Markedslejen er anslået og på baggrund af ejendomme opført før 31.12.1991. Er det en ejerlejlighed opført i den nyere bygningsmasse, vil markedslejen normalt være noget højere. Beregningerne tager udgangspunkt i et fastforrentet 2 %-lån, hvor det månedlige budget ikke er eksponeret over for udsving i renten. Det forudsættes, at de maksimale 80 procent af købssummen i ejerlejligheden belånes direkte med realkreditlån, mens de resterende 20 procent optages som realkreditlån i forældrenes bolig.

Kilde: Finans Danmark, Skattemyndighederne, Home og Realkredit Danmarks beregninger

Du kan læse hele Realkredit Danmarks analyse her

Tænk mere på nytte end på afkast 
Selv om udgifterne stadig ligger relativt lavt, er forældrekøbet ikke uden risiko, pointerer cheføkonomen. Det svært at spå om, hvordan lejlighedspriserne vil udvikle sig i de kommende år, og samtidig er der udsigt til mulige rentestigninger og en fordyrende boligskattereform. 

Læs også: 10 gode råd til forældrekøbere 

”Jeg råder altid forældrene til ikke at have alt for stort fokus på, om forældrekøbet bliver en god forretning eller ej”, siger Christian Hilligsøe Heinig og forklarer: 
”Udgangspunktet skal meget hellere være, at forældrene vil gerne udnytte deres robuste privatøkonomi til at sikre deres barn et godt studieliv – og måske en vej ind på boligmarkedet senere. Det er et forældrekøb rigtig velegnet til.” 

Skal vi regne på dit forældrekøb?

Vi hjælper dig gerne med at få overblik over, hvordan din økonomi vil se ud, hvis du køber en studielejlighed til dit barn.

Book møde

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.