Sådan hjælper du dit barn på vej

Når de unge flytter hjemmefra, kan de stadig godt have brug for et råd eller en hjælpende hånd fra mor og far – ikke mindst, når det gælder økonomien. Se her, hvordan du kan bidrage som forælder.

  • 1.  Start tidligt med at tale om penge

    Hvis du i god tid begynder at tale om penge og økonomi med dine børn, vil de være bedre klædt på til at styre deres egne pengesager, når de flytter hjemmefra. 
    Dialogen skal selvfølgelig passe til barnets alder. Men det kan f.eks. være en værdifuld erfaring at prøve at spare op til noget, være med til at købe ind – eller forsøge at sammenligne, hvad det egentlig kan koste at låne penge til en ny mobil.
     
    Nogle børn får allerede som 13-årige hævekort med pinkode og netbank. Det er også en god anledning til at snakke sammen om bank og hverdagsøkonomi. Før et barn flytter hjemmefra, er det oplagt, at I sammen lægger et budget for den unges økonomi.

    Artikel: Økonomitips til forældre og flyvefærdige unge: Farvel, barndomshjem
  • 2.  Hvor meget skal du blande dig?

    Du kender bedst selv dit barn og må løbende vurdere, hvor meget du kan og skal blande dig i hans eller hendes pengesager.
     
    Nogle unge påtager sig uden tøven og meget kompetent det fulde ansvar. Men andre har det bedst med løbende at sparre med mor og far og har måske behov for hjælp længe efter, de er flyttet hjemmefra – ikke mindst til at læse f.eks. skattepapirer og lejekontrakter.
     
    Hvis du har flere børn, kan det være værd at overveje, hvordan evt. økonomisk støtte skal fordeles mellem dem.
     
    Fakta

    Vidste du, at…

    Danske unge i gennemsnit er 21,1 år, når de flytter hjemmefra. Svenskerne flytter tidligst hjemmefra blandt europæere – de er i gennemsnit 21 år, når de forlader barndomshjemmet.

    Gennemsnitsalderen for alle EU's unge er 26 år,
    når de flyver fra reden.

    Tal fra Eurostat, 2017

  • 3.  Tjek på boligbudgettet

    Den største post på dit barns budget efter flytningen vil sandsynligvis være boligudgiften – og første skridt til at flytte hjemmefra er at undersøge, hvad man har råd til. Hvis dit barn aldrig har prøvet at lægge budget før, vil det være en god anledning. 

    Muligheden for at skaffe en fornuftig bolig til en rimelig pris er størst, hvis I i god tid kan skrive den unge op til en ungdomsbolig eller et kollegieværelse. Men især i de store universitetsbyer kan det være svært og tage tid at finde en bolig, som passer til unge menneskers pengepung. 

    Derfor er der en del forældre, der vælger at købe en bolig og leje den ud til den unge – det man kalder for et forældrekøb. En mulighed som faktisk er inden for rækkevidde i flere familier, end man måske skulle tro.

    Skal vi regne på dit forældrekøb?

    Vi hjælper dig gerne med at få overblik over, hvordan din økonomi vil se ud, hvis du køber en studielejlighed til dit barn.

    Book møde

  • 4.  Tænk på møbler og udstyr

    Nogle unge har skaffet både møbler og udstyr til den nye tilværelse længe inden, de flytter. Andre starter helt forfra kort inden flyttedagen og skal købe eller låne alt fra bogreoler til teskeer.
     
    Hvis du får lov, kan du hjælpe den unge med at finde ud af, hvad man har brug for i en selvstændig husstand.
     
    Udstyret behøver ikke være perfekt fra starten, men et vist mål af køkkenudstyr kan f.eks. være med til at holde udgifterne til fastfood nede i - et måske lidt skrabet - budget.

     

    Guide: Du og dit barn kan læse meget mere under temaet Du skal flytte hjemmefra
  • 5.  Flytning og istandsættelse

    Der kan være mange udgifter forbundet med at flytte. Det afhænger bl.a. af, hvor langt den unge skal flytte, og hvor stort flyttelæsset er. Men mange unge klarer sig fint med vennerne, en lånt bil og en gang pizza.
     
    Udbetaling, depositum og forudbetalt husleje er et kapitel for sig. Der kan være store engangsudgifter forbundet med at flytte hjemmefra. Hvis den unge ikke selv har en boligopsparing kan det være, at du som forælder kan hjælpe med et lån.
     
    Nogle boligforeninger har en vedligeholdelseskonto, så den unge ikke skal betale for istandsættelse. Andre steder står det for egen regning. Uanset hvad er istandsættelse et område, som mange unge kan have brug for  hjælp til – hvad enten det gælder økonomien eller praktisk hjælp til malerarbejdet.
     
    Artikel: Vi ender med at bo som mor og far
  • 6.  Spæd evt. lidt til i det daglige

    Er det ok at hjælpe de unge med penge? Eller skal de lære at klare sig selv fra første færd? Der findes ikke noget klart svar på det spørgsmål, og der er måske lige så mange holdninger, som der er familier.
     
    Men hvis du gerne vil bidrage til den unges daglige økonomi, men samtidig ønsker, at den unge selv påtager sig det økonomiske ansvar, kan du evt. hjælpe på andre måder end med penge. Det kan være med mad eller lån af vaskemaskine.
     
    Du kan også hjælpe den unge med at forstå beskeder fra f.eks. Skattemyndighederne, banken eller SU-styrelsen, hvis de er svære at forstå. Kunsten er at hjælpe – uden at tage over på opgaverne. 
  • 7.  Hvis du låner barnet penge 

    Det kan være dyrt at etablere sig som ung – og måske også lidt uoverskueligt. Hvis du sidder fornuftigt i det økonomisk som forælder, vil du måske gerne bidrage med et lån.
     
    Låner du penge til dit barn, kan du gøre det både rente- og afdragsfrit. Det kræver dog, at I opretter og underskriver et gældsbrev, som opfylder visse krav. Tal gerne med en advokat, så alle formalia er i orden. Et familielån kaldes også et anfordringslån.
     
  • 8.  Hvis du giver pengegaver 

    En anden mulighed, for at hjælpe økonomisk, er at give et beløb som en gave. Men vær opmærksom på, at der skal betales afgift til Skattemyndighederne af meget store gaver.
     
    I 2020 må du – uden at der skal betales afgift til Skattemyndighederne – give dit barn gaver for 67.100 kr. Det samme må den anden forælder gøre. Så den unge kan altså modtage det dobbelte beløb uden at betale afgift.
     
    Du kan læse mere om afgiftsreglerne i forbindelse med gaver på skat.dk.

    Guide: Du bliver rigere, når børnene flytter. Hvad vil du med den næste fase af dit liv?

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.