En venlig person kontakter dig på gaden og fortæller, at han eller hun har glemt sit dankort og spørger om din hjælp til at hæve nogle penge, som personen overfører til dig. Måske bliver du tilmed tilbudt penge for at hjælpe. Hvad gør du? 

En del af os vil nok overveje at hjælpe. Det kunne jo være en selv, der en dag stod i samme situation, og måske er betalingen rigtig god. Men hjælper man, risikerer man at hjælpe en kriminel med at hvidvaske penge – og dermed risikerer man også selv at begå en strafbar handling som ”muldyr”.   

Muldyr med to ben, to arme og et dankort
Når kriminelle udnytter andre til at vaske penge hvide, kaldes hjælperne ”muldyr”. ”Muldyr” er altså personer, der vidende eller uvidende overfører illegalt erhvervede penge eller pakker mellem forskellige pengekonti eller personer – for eksempel ved at modtage en kontooverførsel fra en fremmed og hæve beløbet i kontanter. Målet for de kriminelle er altid det samme: at sløre sporet efter udbyttet fra kriminelle handlinger. 

Ifølge bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, er der dog ikke mange, der kender til de kriminelles metoder til at vaske penge hvide via hjælpsomme ”muldyr” – ej heller at man som muldyr handler ulovligt. I en rundspørge, som Epinion har foretaget for Finans Danmark blandt 1.012 respondenter, svarer kun 17,4 procent, at de kender til begrebet ”muldyr”. Og kun halvdelen af de adspurgte er klar over, at man som ”muldyr” medvirker til hvidvask. Især blandt unge er kendskabet til konsekvenserne lavt. Læs mere om rundspørgen på Finans Danmarks hjemmeside.

Oftest er det drenge og unge mænd, der udnyttes som muldyr
De kriminelle går ofte efter at rekruttere ”muldyr” blandt børn og unge. Ifølge Finans Danmark er de fleste, der bliver udnyttet, drenge og unge mænd mellem 14-24 år, men det går også ud over børn helt ned til 12 år.

Hvad kan du gøre for ikke at blive et ”muldyr”?

Du bør altid være på vagt, hvis du bliver kontaktet af fremmede, som tilbyder hurtige penge og stor fortjeneste. Vi opfordrer derfor til, at du er bevidst om faresignalerne og aldrig deler dine bankoplysninger med personer, du ikke kender. 

Dine alarmklokker bør ifølge Politiet.dk altid ringe, hvis du får

  • Anmodninger fra fremmede, der ønsker at bruge din konto eller beder dig hæve kontanter.
  • Uopfordrede e-mails eller kontakt via de sociale medier med løfte om nemme penge.
  • Jobmulighed med tilbud om betydelige pengebeløb for en mindre eller ingen indsats og uden krav om uddannelse eller erfaring.
  • Jobopgaver, der ikke er beskrevet, bortset fra anvendelsen af din konto til at overføre penge.

Er skaden sket, og du mistænker, at du medvirker til kriminalitet, så stop straks enhver bankoverførsel. Kontakt din bank, tjenesten du brugte til overførslen, og politiet.

Danskernes kendskab til ”muldyr”

  • Under hver femte adspurgt i en måling blandt ca. 1.000 danskere, som Epinion har lavet for Finans Danmark, har hørt om begrebet ”muldyr” og ved, at det er strafbart. 
  • 62,6 procent af de unge under 30 år i målingen ved slet ikke, at man medvirker til hvidvask ved at være muldyr. Og 36, 5 procent er ikke klar over, at det er en kriminel handling.
  • De fleste, der bliver udnyttet som muldyr, er drenge og unge mænd mellem 14-24 år.

Kilde: Epinion for Finans Danmark

Det gør vi for at beskytte kunderne
I Danske Bank har vi stort fokus på at bekæmpe økonomisk kriminalitet. Som bank skal vi nemlig kunne dokumentere overfor myndighederne, at vi ved, hvem vores kunder er, og at vi forstår, hvordan de bruger banken. På danskebank.dk/kyc kan du læse mere om, hvordan det påvirker dig.

På vores hjemmeside Keep it safe stiller vi en masse konkrete tips til rådighed for vores kunder, og herudover gennemfører vi hvert år en række udvalgte initiativer mod svindel, som vi fortæller mere om i vores Sustainability Report 2019, der udkommer i begyndelsen af februar 2020. Tre af disse initiativer er: