Forskellige former for svindel

Svindel på nettet optræder i mange former, men det handler næsten altid om det samme: At få fat på dine penge!

Der er ingen grænser for it-svindlernes opfindsomhed. De bruger mails, sms’er, sociale medier og telefonopkald til at lokke dine personlige oplysninger ud af dig. Og de bliver ved med at finde nye veje, når de gamle tricks bliver for åbenlyse.

 

Her er de mest udbredte former for svindel:


Mails (phishing) og sms (smishing)

Du får en mail eller en sms, der umiddelbart ser ud til at komme fra din bank, Nets, skattemyndighederne eller en anden troværdig afsender. Beskeden handler som regel om et problem med din konto eller dit kort, om at du skal have penge tilbage i skat eller har en uafhentet pakke. Hvis du trykker på linket i beskeden, kommer du ind på en falsk hjemmeside, hvor svindleren vil prøve at lokke dine personlige oplysninger ud af dig.

Læs mere om e-mail phishing

Falske supportopkald (vishing)

Du bliver kontaktet af en person, der hævder at komme fra et it-supportteam fra f.eks. Microsoft. Personen vil forsøge at få dig til at udlevere adgangskoden og passwordet til din computer, så vedkommende kan hjælpe dig med et it-problem. I nogle tilfælde vil personen også bede om dine kortoplysninger eller om at få lov til at logge på din computer eller netbank.

Malware

Malware er et lille program, der bliver installeret på din computer, mobil eller tablet, uden du er klar over det. Du kan få malware fra et link, hvis du har downloadet et ukendt program eller gennem en inficeret fil. Nogle former for malware kan udspionere din adfærd og opsnappe dine personlige oplysninger. Andre former laver en ”usynlig” side hen over log-in-siden til din Netbank og kopierer dine log-in-oplysninger.

Ransomware

Ransomware er en nyere variant af malware, der bliver stadig mere udbredt. Ransomware blokerer tilgangen til nogle af dine filer eller hele din harddisk, indtil du betaler løsepenge til svindlerne. Derfor er det vigtigt, at du tager backup jævnligt og sørger for at opbevare dine backups offline og i sikre omgivelser.

Nigeriabreve

Nigeriabreve og Nigeriamails indeholder en mere eller mindre fantasifuld historie, der skal få dig til at overføre penge til en fremmed persons konto. Det er en person, som har et akut behov for pengene, og du bliver som regel lovet en efterfølgende god betaling som tak.

Investeringssvindel

Såkaldt ’investeringssvindel’ er en metode som vores kunder i stigende grad rammes af, og kan omfatte tilsyneladende lukrative investeringsmuligheder. I Danske Bank holder vi løbende øje med hvilke trends indenfor svindel, som kunderne skal være særlig opmærksomme på.

Læs mere om investeringssvindel

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.