Der er ingen grænser for it-svindlernes opfindsomhed. De bruger mails, sms’er, sociale medier og telefonopkald til at lokke dine personlige oplysninger ud af dig. Og de bliver ved med at finde nye veje, når de gamle tricks bliver for åbenlyse. Her er de mest udbredte former for svindel:
Mails (phishing) og sms (smishing)
Du får en mail eller en sms, der umiddelbart ser ud til at komme fra din bank, Nets, skattemyndighederne eller en anden troværdig afsender. Beskeden handler som regel om et problem med din konto eller dit kort, om at du skal have penge tilbage i skat eller har en uafhentet pakke. Hvis du trykker på linket i beskeden, kommer du ind på en falsk hjemmeside, hvor svindleren vil prøve at lokke dine personlige oplysninger ud af dig.
Falske supportopkald (vishing)
Du bliver kontaktet af en person, der hævder at komme fra et it-supportteam fra f.eks. Microsoft. Personen vil forsøge at få dig til at udlevere adgangskoden og passwordet til din computer, så vedkommende kan hjælpe dig med et it-problem. I nogle tilfælde vil personen også bede om dine kortoplysninger eller om at få lov til at logge på din computer eller netbank.
Malware
Malware er et lille program, der bliver installeret på din computer, mobil eller tablet, uden du er klar over det. Du kan få malware fra et link, hvis du har downloadet et ukendt program eller gennem en inficeret fil. Nogle former for malware kan udspionere din adfærd og opsnappe dine personlige oplysninger. Andre former laver en ”usynlig” side hen over log-in-siden til din Netbank og kopierer dine log-in-oplysninger.
Ransomware
Ransomware er en nyere variant af malware, der bliver stadig mere udbredt. Ransomware blokerer tilgangen til nogle af dine filer eller hele din harddisk, indtil du betaler løsepenge til svindlerne. Derfor er det vigtigt, at du tager backup jævnligt og sørger for at opbevare dine backups offline og i sikre omgivelser.
Nigeriabreve
Nigeriabreve og Nigeriamails indeholder en mere eller mindre fantasifuld historie, der skal få dig til at overføre penge til en fremmed persons konto. Det er en person, som har et akut behov for pengene, og du bliver som regel lovet en efterfølgende god betaling som tak.
Investeringssvindel
Såkaldt ’investeringssvindel’ er en metode som vores kunder i stigende grad rammes af, og kan omfatte tilsyneladende lukrative investeringsmuligheder. I Danske Bank holder vi løbende øje med hvilke trends indenfor svindel, som kunderne skal være særlig opmærksomme på.
Læs mere om investeringssvindel
Kærlighedssvindel
Svindlere opererer også på dating-hjemmesider, hvor de via en tilsyneladende ægte profil indleder samtaler med en række udvalgte ofre i et forsøg på at opbygge en relation, som de senere udnytter og får lokket penge ud af. Det kan med andre ord koste dig dyrt i både penge og følelser – derfor anbefaler vi følgende råd:
- Gå på opdagelse i de forskellige datingplatforme inden du opretter en profil. Spørg også venner og bekendte om de har gode erfaringer fra nogle specifikke datingsider.
- Når du får kontakt til en anden profil på en datingplatform, er det en god idé også at lave lidt detektivarbejde. Du kan eksempelvis krydstjekke beskrivelse og billeder som du kan se på profilens side. Stemmer dette overens? Du kan også bruge Googles billedsøgemaskine, hvor du kan tjekke om det pågældende profilbillede er brugt på andre datingprofiler.
- Lav også en søgning på profilens fulde navn på andre sociale medieplatforme. Her kan du også lære mere om den person du skriver med.