ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.
1. Fastholder overvægt i aktier
Med Donald Trumps handelskrig er udsigterne for global økonomi blevet mere usikre. En handelskrig øger risikoen for recession, puster til inflationen og presser virksomhedernes indtjeningsmuligheder. Indtil videre har vi dog ikke set en markant svækkelse i økonomien, og samtidig kommer global økonomi fra et solidt udgangspunkt.
Trumps udskydelser af de højeste toldsatser viser derudover en villighed til aftaler og et ønske om væsentligt lavere toldsatser, og det er positivt. Vi fastholder derfor vores overvægt i aktier og vores tilsvarende undervægt i obligationer. Med andre ord anbefaler vi aktuelt investorer at have lidt flere aktier i deres portefølje, end de forventer at have på lang sigt, og lidt færre obligationer.
Det var formentlig kombinationen af faldende aktiekurser, stigende renter og en svagere dollar, som fik Trump til at kravle ned fra træet og udskyde de fleste toldsatser. Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.
2. Selv Trump har grænser
Trump indledte i starten af april en handelskrig mod alt og alle, og før udskydelsen af de højeste toldsatser var vi vidne til massive fald på aktiemarkederne. Samtidig steg de lange amerikanske renter, mens dollaren blev svækket. Det var en meget usædvanlig markedsreaktion. Normalt falder renterne i usikre tider, fordi investorerne søger mod en sikker havn i amerikanske statsobligationer – og det presser kurserne op og renterne ned.
Investorerne var tilsyneladende begyndte at spørge sig selv, om amerikanske statsobligationer stadig var en sikker havn, og det har nok medvirket til, at Trump kravlede ned fra træet og udskød de fleste toldsatser.
LÆS OGSÅ: Tilliden til dollaren slår revner – hvad betyder det for dig som investor?
3. Centralbankernes store dilemma
Inflationen er på vej ned, men Trumps handelskrig har kastet grus i maskineriet, da det er usikkert, hvor stor effekt den vil have på inflationen og inflationsforventningerne. Det kan gøre centralbankerne varsomme med at sænke renterne yderligere af frygt for at puste til inflationen. Lavere renter stimulerer nemlig den økonomiske vækst, hvilket kan presse inflationen i vejret.
Det er især et dilemma for den amerikanske centralbank, selv om vi fortsat ser gode muligheder for yderligere en rentenedsættelse i USA omkring sommer. Den Europæiske Centralbank (ECB) har allerede sænket renten flere gange i år, og vi vurderer, at der er flere rentenedsættelser på vej. ECB har signaleret, at de anser handelskrigen for primært at være en risiko for væksten, og med en inflation tæt på målsætningen baner det vej for flere rentenedsættelser, som vil gavne europæisk økonomi og europæiske aktier.

Da toldsatserne mellem USA og Kina var på sit højeste – inden Donald Trumps 90-dages udsættelse – var de effektivt med til at lukke ned for dele af global handel. Foto: Imago/Ritzau Scanpix.
4. Trump kan stadig løfte USA
Trump har hidtil fokuseret mest på told, men han har også erhvervsvenlige politikker med ambitioner om lavere selskabsskat og mindre regulering, hvilket kan øge virksomhedernes indtjening. Det vil være gavnligt for både amerikansk økonomi og amerikanske aktier, hvis han snart skifter fokus til det.
Amerikanske aktier er dog fortsat dyrt prissat, og vi anbefaler aktuelt en neutral allokering mod amerikanske aktier. Konkret anbefaler vi dermed i øjeblikket, at de udgør 60 pct. af dine investeringer i aktier. Overvej amerikanske small cap-aktier – dvs. mindre selskaber målt på markedsværdi – som en mindre del af eksponeringen. De er attraktivt prissat i forhold til de store selskaber og kan nyde godt af positivt vækstmomentum.
5. Ser bedst potentiale i finans
Deeskaleringen mellem Kina og USA kan give medvind til de cykliske sektorer og især gavne teknologiaktier, som har været tynget af handelskrigen. På nuværende tidspunkt ser vi dog endnu større potentiale i finanssektoren, som er en blanding af cykliske banker og mere defensive forsikringsselskaber, som har en høj indtjeningsvækst og pæne udbytter.
Bankerne vil nyde godt af en fortsat robust økonomisk vækst og højere handelsaktivitet, og vi forventer fortsat en såkaldt stejling af rentekurven med større forskel mellem de korte og lange renter. Det er positivt for bankernes indtjening, da de typisk tjener penge ved at låne ud på lang sigt til højere renter, mens de finansierer sig selv på kort sigt til lavere renter.
Historisk set er europæiske aktier fortsat fornuftigt prissat trods den seneste tids optur, og indtjeningsvæksten i europæiske selskaber ser også ud til at forbedre sig.Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.
6. Lysere tider forude for Europa
Trump er med rette blevet beskyldt for mange dårligdomme, men han har på sin vis også været en katalysator for europæiske aktier, som vi siden februar har anbefalet investorer at overvægte. Således anbefaler vi, at europæiske aktier (ekskl. danske aktier) aktuelt udgør 20 pct. af dine investeringer i aktier mod normalt 15 pct.
Der er flere grunde til, at vi forventer bedre tider foran os i Europa – blandt andet at Europas største økonomi, Tyskland, ser endelig ud til at være vågnet fra sin dvale. Den nye tyske regering har planer om at skrue betydeligt op for investeringerne, og det kan gavne væksten i hele Europa. Væksten vil også blive understøttet af rentenedsættelser fra ECB, hvilket blandt andet vil komme de europæiske forbrugere til gavn.

Tyske Leopard 2-kampvogne på en af Rheinmetalls fabrikker. Forsvar er en megatrend, der kan få langsigtet indflydelse på økonomier og industrier. Foto: Fabian Bimmer/AFP/Ritzau Scanpix.
7. Forsvar er en megatrend
Krigen i Ukraine og usikkerheden om amerikanernes fortsatte opbakning til NATO og europæisk sikkerhed har ændret mange menneskers syn på forsvar og forsvarsaktier. EU er kommet med markante udmeldinger om en styrkelse af europæisk forsvar, og tyskerne har vedtaget en historisk ændring af finanspolitikken for at øge landets investeringer i våben.
Forsvarsaktier har allerede klaret sig rigtig godt, men vi vurderer, at der er mere at komme efter. Forsvar er en megatrend, der kan få langsigtet indflydelse på økonomier og industrier. En trend er dog aldrig en lige linje, og derfor skal man som investor i forsvarsaktier forberede sig på udsving undervejs.
8. Fokusér bredere end Kina
Den kinesiske økonomi er fortsat under pres, og trods aftalen med USA om en deeskalering af handelskrigen er det stadig en udfordrende situation. Til sammenligning fremstår Indien som en mere lovende investeringsmulighed med sin spirende vækstøkonomi, ligesom landet kan drage fordel af, at mange vestlige virksomheder spreder produktionen over flere lande end fx blot Kina for at have mere robuste forsyningskæder.
Inden for obligationer ser vi det største potentiale i emerging market-obligationer, da de tilbyder en lav kinesisk eksponering og attraktive renter.
Historisk set har paniksalg ofte resulteret i, at investorer er gået glip af betydelige efterfølgende gevinster, når markederne retter sig igen. Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank.
9. Hold hovedet koldt i uvejr
Med Trump ved roret er usikkerheden steget, og perioder præget af stor uro på de finansielle markeder kan gøre de fleste investorer ængstelige. Det er dog sjældent en god strategi at sælge i panik, når usikkerheden er på sit højeste. Historisk set har paniksalg ofte resulteret i, at investorer er gået glip af betydelige efterfølgende gevinster, når markederne retter sig igen.
Sørg samtidig for god risikospredning på tværs af forskellige regioner, sektorer og aktivklasser som aktier, obligationer og alternative investeringer. Derudover bør du have både cykliske og defensive aktier i din portefølje, da de defensive aktier er mindre påvirket af konjunkturudviklingen og typisk klarer sig relativt godt i dårlige tider modsat de cykliske aktier, som klarer sig bedst i gode tider.
10. Husk udsynet i din portefølje
Danske aktier fylder meget i danskernes porteføljer, og selvom det måske ikke virker sådan, er det en risikabel investeringsstrategi. Ved at fokusere for meget på dit hjemmemarked eksponerer du din investering mod et meget lille område, og i tilfældet med danske aktier får du en alt for høj andel af sundhedsaktier, da sundhed fylder meget på det danske aktiemarked.
En ren dansk portefølje er fx gået glip af temaet med kunstig intelligens og de betydelige gevinster i de store amerikanske teknologiselskaber. Vi anbefaler, at investorer ikke allokerer mere end 10 pct. af deres aktieportefølje til danske aktier.

Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetFoto i toppen: Martial Trezzini/AFP/Ritzau Scanpix.
DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.