
Danske Banks chefstrateg, Frank Øland.
Kort fortalt
- Novo Nordisk har været den suverænt mest handlede aktie blandt private investorer det seneste år.
- Trods kursfald på ca. 55 pct. har investorerne i den periode købt mere, end de har solgt.
- Fem faktorer kan især få betydning for aktiens udvikling i den kommende tid.
- Aktien er en fascinerende case – men pas på risikoen.
ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.
TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her
Det er ikke alle aktier, der får investorerne til at klynge sig fast, selv når kursen styrtdykker. Men når det kommer til Novo Nordisk, er det anderledes. Siden sommer 2024 er Novo faldet med ca. 55 pct., men det har tilsyneladende ikke fået danske investorer til at miste tilliden til deres darling. Tværtimod.
Ser vi på private investeringskunder i Danske Bank, har Novo Nordisk med afstand været den mest handlede aktie de seneste 12 måneder, og samlet set har de private investorer i den periode købt flere aktier, end de har solgt.
Samtidig vægter Novo Nordisk-aktien stadig tungt i mange danske investorers depoter, selv om vægten naturligvis er reduceret i takt med kursfaldet. Aktien er ikke bare en investering for mange - den er nærmest blevet en del af den danske identitet som investor og en hjørnesten i dansk investorkultur.
De 5 mest handlede aktier det seneste år
- Novo Nordisk
- Danske Bank
- Vestas
- DSV
- A.P. Møller - Mærsk B
Opgjort for private investeringskunder i Danske Bank de seneste 12 måneder. Den samlede omsætning i Novo Nordisk-aktien har været større end for de fire efterfølgende aktier tilsammen.
Kilde: Dansk Bank pr. ultimo juni 2025, opgjort for samlet markedsværdi af handler.
Det holder vi øje med nu
Kigger vi med det lange perspektiv for aktien, har Novo Nordisk leveret et godt afkast til de loyale investorer, der har været med på rejsen. Spørgsmål er så, hvor rejsen fortsætter hen i den kommende tid. Her er fem ting, vi især holder øje med:
1. PIPELINE: Efter et intenst nyhedsforår fra selskabets pipeline af produkter under udvikling så ser de kommende måneder ikke helt så intense ud, men der er alligevel en del at holde øje med, som kan få betydning for aktiekursen. Der ventes blandt andet data fra selskabets fase 3 EVOKE/EVOKE+ forsøg med oral semaglutid til tidlig behandling af Alzheimers, data fra fase 3 REIMAGINE-1 forsøg med cagrisema og data fra det tidlige fase 1 forsøg med amylin 355/amylin 1213, begge til behandling af fedme. Der kan naturligvis også komme nyt fra konkurrenterne, hvilket vi har set også kan påvirke aktiekursen i både positiv og negativ retning.
2. RECEPTER: Mens vi venter på nyt fra selskabets pipeline, vil investorerne følge med i de ugentlige recept-udskrivninger i det amerikanske marked. Her holder mange øje med, om det samlede marked stadig vokser, og om Novo Nordisk mister yderligere terræn til ærkerivalen Eli Lilly – men også om det lykkes i væsentligt omfang at konvertere nogle af de patienter, der har været kunder hos telehealth-selskabet Hims & Hers, til Novo Nordisk-kunder.
3. TOPCHEF: Nyt om udnævnelse af ny administrerende direktør. Efter et uskønt forløb i foråret med fyringen af Lars Fruergaard-Jørgensen vil markedet holde øje med, hvem der bliver ny direktør – herunder særligt hvilke kvalifikationer han/hun bringer til Novo Nordisk, og også om Novo Nordisk Fonden trækker sin involvering i det daglige arbejde tilbage.
4. MARKEDSVILKÅR: Afklaring af markedsvilkår, herunder særligt om og hvordan medicinalsektoren vil blive berørt af eventuelle toldsatser og anden regulering fra Donald Trump-regeringen i USA. Senest har Donald Trump truet med toldsatser på op til 200 pct. på lægemidler.
5. ØVRIGE MARKEDER: Novo Nordisks internationale forretning – selvom om Nordamerika er selskabets største og vigtigste enkeltmarked, er det værd at holde øje med udviklingen for i de øvrige markeder. 38,6% (112 mia. DKK) af Novo Nordisks 2024-omsætning på samlet 290 mia. DKK blev hentet fra aktiviteter uden for Nordamerika. Selskabet annoncerede sent i 2. kvartal, at de lancerer Wegovy i Indien.
5 års kursudvikling for Novo Nordisk
Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast, og afkast kan blive negative.
Kilde: Macrobond pr. 08.07.2025.
Vær opmærksom på risikoen
Novo Nordisk forbliver en fascinerende case. Det er en aktie, der har skabt formuer, men også påført investorer betydelige tab det seneste år. Og selvom der kan være potentiale i Novo Nordisk, er der ingen garantier. Som investor er det altid vigtigt at have fokus på at sprede sin risiko.
Hvor Novo Nordisk som den mest handlede aktie som nævnt har givet et negativt afkast på ca. 55 pct. det seneste år, så har vores mest handlede fond, Danske Invest Global Indeks*, til sammenligning givet et afkast på 6 pct.
Danske Invest Global Indeks giver en bred eksponering mod det globale aktiemarked, og hvis du ikke ønsker så bred eksponering, kan du fx også investere i Danske Invest-fonde med fokus på danske, nordiske eller europæiske aktier.
LÆS OGSÅ: Danske Invest-fond med europæiske aktier kåret som ”Bedst i test”
Løbende investering i fonde
Husk, at hvis du løbende sparer op og gerne vil investere i fonde, kan du gøre det via Danske Månedsinvestering. Her kan du investere helt ned fra 350 kroner om måneden, og når først du har oprettet aftalen i mobilbanken, bliver det aftalte beløb automatisk investeret for dig hver måned i den eller de valgte fonde. Samtidig betaler du ikke kurtage ved køb af fondene – kun ved salg. Læs mere her.

Få vores nyhedsbrev om investering
Jeg vil ikke gå glip af nogetFoto i toppen: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.
*Det fulde fondsnavn er Investeringsforeningen Danske Invest Global Indeks, klasse DKK d. De historiske afkast er 6,0% (jun 2024-jun 2025), 22,3% (jun 2023-jun 2024), 13,4% (jun 2022-jun 2023), -3,4% (jun 2021-jun 2022), 31,5% (jun 2020-jun 2021), 4,1% (jun 2019-jun 2020), 9,0% (jun 2018-jun 2019), 8,5% (jun 2017-jun 2018), 14,6% (jun 2016-jun 2017), -3,0% (jun 2015-jun 2016). Historiske afkast er ingen pålidelig indikator for fremtidige afkast.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes her. Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet. Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.