Bolig- og energiforbedringer. Kan det betale sig?

Nogle boligforbedringer betaler sig i kroner og ører, mens andre bare giver dig mere kvalitet og glæde i dagligdagen. Så om det giver mening for dig, kommer helt an på dit formål med at forbedre. Under alle omstændigheder er det en god idé at tænke både drømmene og energiforbruget ind, når du renoverer din bolig. I guiden her kan du læse om forskellige typer af forbedringer.





  • 1.  Energiforbedringer, der kan sænke dine udgifter 

    Energiforbedringer er særligt interessante, hvis du bor i et ældre og ikke særligt godt isoleret hus. Populære forbedringer er fx skift til varmepumpe, nye vinduer og bedre isolering, som både kan sænke dine energiudgifter og skabe et bedre indeklima i boligen. I nogle tilfælde kan der være mange tusinde kroner at spare på varmeregningen, og en investering i energiforbedringer kan muligvis også være med til at løfte prisen den dag, du vil sælge din bolig.

    Det er som regel en god idé at starte med at få tjekket din boligs energipotentiale og få et overblik over, hvordan du får mest varme for pengene nu og på længere sigt. Hos vores samarbejdspartner, Energihjem.dk, kan du ved at slå din adresse op danne dig et overblik over mulige energiforbedringer – og forventet årlig besparelse for netop dit hus. 

    Hvis du har brug for en grundig gennemgang af netop din boligs energipotentiale og gerne vil have en skræddersyet plan over, hvilke forbedringer der giver mening, og hvor meget du kan forvente at spare på dit energiforbrug, er et besøg af en erfaren bygningsrådgiver fra vores samarbejdspartner OBH Rådgivende Ingeniører et godt værktøj til at komme i gang.

    Med afsæt i dine boligplaner og din boligs energiforbrug kan bygningsrådgiveren give råd og konkrete forslag til forbedringer af din bolig. Alle anbefalinger samler bygningsrådgiveren til dig i din egen personlige Bolig- og energiplan, hvor der også er prisoverslag over, hvad de enkelte forbedringer koster.

    Og når du har en plan og et overblik, kan vi hjælpe dig helt i mål med et boliglån til energiforbedringer til en attraktiv rente. 

    Læs om besøg af OBHs erfarne bygningsrådgivere
    Tjek din boligs energipotentiale hos Energihjem.dk 
    Læs om lån til energiforbedringer til en attraktiv pris

  • 2. Forbedringer, som gør hverdagen bedre 

    Nyt køkken og bad er boligforbedringer, som kan betyde meget for kvaliteten af det liv, du lever i din bolig. Det kan være, fordi den nye løsning er mere praktisk eller bare meget mere din stil.

    Hvis du har friværdi i din bolig, kan det samtidigt være, at du kan låne relativt billigt til en boligforbedring, som giver dig værdi i hverdagen i de kommende år og måske også øger værdien af din bolig.

    Overvejer du et større projekt som at skifte køkken eller bad, er det en god idé også at tænke mulige energiforbedringer ind, hvis du alligevel skal i gang. I nogle tilfælde kan der være mange tusinde kroner at spare på varmeregningen.

    Inden du går i gang med større projekter, er det værd at tænke over, at du ikke altid kan være sikker på at få pengene hjem igen, når du sælger boligen.
  • 3. Klimatilpasning

    Klimaforandringerne betyder, at mange boliger rundt om i Danmark bliver mere og mere udsatte for voldsomt vejr som skybrud og oversvømmelser. Og som udgangspunkt er det boligejerens eget ansvar at klimatilpasse eller klimasikre sin bolig. 

    Hvis du bor i en bolig, der allerede har været ramt af skader fra fx en oversvømmelse, er det en rigtig god idé at undersøge, hvad du kan gøre for at forebygge skader i fremtiden. Det samme gælder, hvis du bor i et område, som er særlig udsat. 

    Har du brug for faglig inspiration til, hvordan du kan klimatilpasse eller klimatilpasse din bolig? Så kan du som kunde i Danske Bank benytte dig af muligheden for en kort samtale med en byggerådgiver fra vores samarbejdspartner OBH Rådgivende Ingeniører. Her kan du stille små og store spørgsmål til dine boligdrømme - og komme godt fra start gennem personlig og professionel vejledning.

    Få et opkald fra en byggerådgiver

  • 4.  Forbedringer før et boligsalg

    Hvis du skal sælge en bolig efter at have boet i den længe, trænger den sandsynligvis til at blive frisket lidt op, før den er klar til at blive vist frem for potentielle købere.

    Oprydning og en grundig rengøring er selvfølgelig første skridt, men er der meget slitage, kan det også være en fordel at male og udføre småreparationer.

    Større forbedringer som nyt køkken og bad er sjældent en god idé, da du nok ikke får hele investeringen igen i form af en højere salgspris. Nye købere vil ofte gerne selv sætte deres præg på boligen.

    Hvis boligen har væsentlige mangler og fx skal have nyt tag, kan det i stedet være en idé at indhente et håndværkertilbud eller to på opgaven. Så virker projektet mere overskueligt for køberne.

    Få mæglerens bedste tips til at gøre boligen salgsklar

  • 5.  Om- og tilbygning

    Hvis du er glad for din bolig, men mangler plads, kan en tilbygning eller en ombygning være et godt alternativ til en flytning. Det gælder især, hvis du bor i et område, hvor kvadratmeterprisen er høj, for så er der større chance for, at du tjener investeringen hjem igen ved et senere salg.

    Men der vil altid være en risiko for, at du kun får en del af investeringen hjem igen. En tilbygning er derfor mest oplagt for dig, som gerne vil blive i din bolig i nogle år og selv nyde godt af forbedringen. Et byggeprojekt tager selvfølgelig både tid og energi, men det gør boligsalg, boligkøb og flytning også.

    Hvis din bolig er steget i værdi, eller du har afdraget meget på dit boliglån, kan du have mulighed for at låne relativt billigt i din friværdi til boligforbedringer.

    Tal med os om dine konkrete lånemuligheder. Book møde

    Nyttige tips, når du vil bygge til


    Få godkendelse fra kommunen
    Tilbygningsprojekter kræver typisk godkendelse fra kommunen. Så kontakt din kommune allerede tidligt i byggeriets planlægningsfase, så du ikke risikerer at stå med et projekt, der ikke kan godkendes.

    Brug rådgivere
    En rådgiver, der følger projektet fra start til slut, kan være en god investering. Rådgiveren kan være en byggesagkyndig eller arkitekt og kan bl.a. hjælpe med at indhente tilbud, tilse byggeriet undervejs og styre økonomien. Du kan også få brug for en ingeniør til fx at beregne opbygningen af en eventuel konstruktion. En advokat kan bl.a. hælpe med udarbejdelse af kontrakter. 

    Få tilbud
    Det er altid en god idé at få flere tilbud på dit projekt. På den måde får du et godt indblik i, hvilket prisleje byggeriet ligger i.

    Husk forsikring
    Uanset hvilket projekt du går i gang med, er det vigtigt at have styr på forsikringen. For mange typer projekter vil det være et krav, at du tegner en entrepriseforsikring, der dækker skader i forbindelse med din om- eller tilbygning.

  • 6.  Vælg lån til dine boligforbedringer

    Hvis du skylder mindre i din bolig, end den er værd, kan du have mulighed for at låne i friværdien til dine bolig- og energiforbedringer til en attraktiv pris. Om det er et realkreditlån, et Danske Bolig Fri eller et Boliglån, der er den bedste løsning, afhænger af dine behov og ønsker, hvor du er i livet, og ikke mindst din samlede økonomi.

    Der er dog altid omkostninger forbundet med at låne, og vi skal vurdere din økonomi, før vi kan tilbyde dig et lån - lad os hjælpe dig videre.


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.