Del

Ti gode råd til forældrekøbere

Et forældrekøb kan ofte være en god måde at hjælpe familiens unge godt gennem studietiden. Men der flere vigtige ting, som det er værd at overveje inden et køb. Her giver Christian Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, et par råd med på vejen.

"Et forældrekøb skal helst være en langsigtet løsning, fordi det både koster penge både at købe og sælge",  siger Christian Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

1. Køber du en lejlighed til dit barn, skal du altid se det som en investering i en god studietid for den unge – ikke som en økonomisk investering. Boligmarkedet kan både gå op og ned, og der er ingen garanti for, at købet bliver en økonomisk gevinst.

2. Overvej grundigt, om du vil bruge en fast andel af dit månedlige rådighedsbeløb på dit barns bolig – også nogle år frem i tiden. Opvej også, om det er værd for dig at risikere et økonomisk tab på forældrekøbet, hvis dit barn til gengæld får en bedre studietid.

3. Husk, at der også er andre måder at støtte den studerende på – f.eks. med tilskud til studiebøgerne eller huslejen. Alle forældre kan hver især give deres barn en gave på op til 62.900 kroner om året (grænsen gælder for 2017), uden det bliver beskattet.

4. Et forældrekøb skal helst være en langsigtet løsning, fordi det både koster penge både at købe og sælge. Det skal den unge som udgangspunkt være indstillet på. Husk også at aftale, hvordan I gør med vedligeholdelse og pleje af lejligheden, så der ikke opstår uenighed mellem jer, når lejligheden engang skal sælges.

5. Tænk over, hvilken lejlighed der giver den mest langtidsholdbare løsning. Er lejligheden f.eks. stor nok til, at en kæreste kan flytte ind? Og har den unge lyst til at blive boende, når han eller hun får en højere indkomst efter studietiden? Kan du evt. selv få glæde af lejligheden som senior? Eller kan mindre søskende måske overtage den?

6. Tjek altid, om udlejning er tilladt i henhold til ejerforeningens vedtægter, inden du gør et forældrekøb.

7. Få rådgivning om skatteforholdene i forbindelse med forældrekøbet. Den mest benyttede model kaldes ’virksomhedsordningen’, men for nogle kan den såkaldte ’kapitalafkastordning’ bedre betale sig. Det afhænger helt af dine individuelle, økonomiske forhold.

8. Få også rådgivning, når I skal fastsætte den unges husleje. Er den for lav, kan I få problemer med Skat. Sørg også for at lave en lejekontrakt, som giver barnet mulighed for at få boligsikring – og vær opmærksom på, at den unges indkomst er afgørende for, om han eller hun kan få ydelsen.

9. Tænk nærmere over din renterisiko ved finansiering af køb, hvor du også inddrager finansieringen i din eksisterende bolig. Hvis du har variabelt forrentede lån, vil rentestigninger betyde en højere månedlig ydelse – og et lavere rådighedsbeløb for dig. Har du et fastforrentet lån vil rentestigninger ikke påvirke dit månedlige budget. Samtidig får du med fast rente en vis beskyttelse af friværdien i din bolig, fordi værdien af din restgæld helt automatisk bliver mindre, hvis renten stiger.

10. Husk skatten ved salg af lejligheden. Får du en gevinst, skal du betale skat af den – men får du et tab, kan du ikke trække det fra. Hvis du vil, kan du sælge lejligheden videre til sit barn til en pris, der ligger 15 % under den offentlige ejendomsvurdering. Det kræver i nogle tilfælde, at den unge først opsiger lejemålet, og I så får en ekstraordinær ejendomsvurdering hos Skat. Vurderingen af en udlejet lejlighed er nemlig lavere, end hvis den er ’fri’.

Tal med os før forældrekøbet

Du er altid velkommen til at tale med os og få hjælp til at vurdere, om forældrekøb er en god mulighed for jer.

Book et møde

- eller ring til os på 70 15 15 16 

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.