Lad os starte med udgifterne: At holde konfirmation koster. Faktisk regner 47 % af adspurgte konfirmandfamilier med at bruge over 20.000 kr. på den store dag, viser nye tal fra YouGov på vegne Danske Bank*. Men et gennemsnit fortæller ikke hele historien.
Kilde: ”Konfirmation 2023-2025” foretaget af YouGov på vegne af Danske Bank
”I kan sagtens holde en konfirmation for mindre,” forsikrer Anne Juel Jørgensen, der er børne- og ungechef i Danske Bank og forfatter til to bøger om lommepenge til børn og teenagere. Hun påpeger samtidig, at konfirmationen er en oplagt mulighed for dig at indvie dit barn i familiens budget og tale om de værdier, I har:
”Hvad er vores families økonomiske ramme? Hvad bruger vi penge på, og hvad bruger vi ikke penge på? Snak med konfirmanden om, hvilke 2-3 ting der er allervigtigst for dem. Man kan ikke få det hele – og så lærer de vigtigheden af at prioritere sine penge,” siger Anne Juel Jørgensen.
Anne Juel Jørgensen, børne- og ungechef i Danske Bank
Dugfrisk analyse: Så meget bruger vi på konfirmation
- 1 ud af 10 familier har sat 10.000 kr. eller mindre af til konfirmationen (13%), mens knap 2 ud af 10 familier har sat mellem 36-50.000 kr. af (18%)
- 3 ud af 10 familier bruger 50 % eller mere af konfirmationsbudgettet på mad (29%)
- 4 ud af 10 familier bruger 6-10 % af konfirmationsbudgettet på konfirmandens tøj (41%)
Sådan håndterer I konfirmationspengene
Én ting er de penge, I bruger på fest og farver. Men der kommer også en del penge ind i form af gaver. Det er ikke ualmindeligt, at konfirmander får 20-30.000 kr. i pengegaver. Og de mange penge, der pludselig står på kontoen, er oplagte ”lærepenge” for konfirmanden, mener Anne Juel Jørgensen. De kan nemlig bruges til at lære dem fordelene ved at investere og spare op.
”Den gode nyhed er, at en femtedel af de 12-17-årige allerede investerer, og to ud af fem teenagere gerne vil i gang. 60% af årets konfirmander er altså interesseret i at investere nogle af deres konfirmationspenge,” påpeger Anne Juel Jørgensen. Men det betyder ikke, at du bare kan slippe dit barn løs på aktiemarkedet med konfirmationspengene.
”Teenageres hjerner er biologisk designet til at tage flere risici. Derfor er det helt nødvendigt at tale om risikoen ved investeringer og hjælpe dem til at sprede risikoen,” siger Anne Juel Jørgensen.
Vidste du?
6 ud af 10 forældre (61%) vil stille krav til, hvad konfirmanden bruger sine pengegaver til.
Kilde: ”Konfirmation 2023-2025” foretaget af YouGov på vegne af Danske Bank
Tal investering med din teenager
Find ud af på forhånd, hvad de gerne vil spare op til. Det gør ventetiden, mens pengene forhåbentlig formerer sig, nemmere. Det kan f.eks. være kørekort, møbler til den første lejlighed eller en udlandsrejse efter gymnasiet.
- Tal om, hvordan penge kan vokse over tid gennem investeringer, og find en måde at investere, der passer jer.
- Husk, at på sociale medier hører vi ofte kun om folk, der har tjent en formue. Så diskuter også risici og potentiale i investeringer, og at man kan tabe penge.
- Tag højde for teenageres tilbøjelighed til at tage risiko, fremhæv vigtigheden af at sprede sine investeringer og f.eks. bruge investeringsfonde.
Tag gerne hul på investeringssnakken inden den store dag. For pengene har det med at brænde i lommen, når først de er taget ud af lykønskningskortene.
3 måder at investere pengegaverne
-
Min Drømmeopsparing er en konto til unge mellem 13 og 17 år, der har penge, de ønsker at få forrentet med en høj rente. Den unge kan indsætte et engangsbeløb på mellem 5.000 og 40.000 kroner, og kontoen giver en høj variabel rente i seks måneder – lige nu er den på 5 % om året. Når de seks måneder er gået, bliver Min Drømmeopsparing ændret til en konto, hvor den unge frit kan råde over pengene. Hæver den unge penge på kontoen, inden de seks måneder er gået, gælder den høje rente kun indtil da. Derfor er det en rigtig god ide at lade pengene stå tiden ud. Den unge kan kun få én Drømmeopsparing, og når kontoen udløber, kan man ikke oprette en ny.
Skat: Se faktaboksen om skat af gaver.
Hvem kan oprette den: Børn mellem 13 og 17 år sammen med forældrene. -
Danske Gave er en opsparingskonto, du kan forære til børn og unge mellem 0 og 25 år. Du behøver ikke at være i familie med modtageren, og du kan indsætte så meget, du vil. Når du opretter en Danske Gave, vælger du, om opsparingen skal udbetales, når barnet fylder 18, 21 eller 25 år. Du kan senere afkorte bindingsperioden, men du kan ikke forlænge den, og opsparingen kan tidligst blive udbetalt, når barnet fylder 18 år. Kontoen bliver lige nu forrentet med 2,5 % om året.
Skat: Se faktaboksen om skat af gaver.
Hvem kan oprette den: Alle – du behøver ikke at være i familie med den, du giver Danske Gave til. -
Med en aktiesparekonto kan du indbetale op til 166.200 kroner (2025), som du kan hjælpe den unge med at investere i aktier og aktiefonde. Det kan være en god måde at blive introduceret til værdipapirer og det at investere. Men husk, at investering altid er forbundet med en risiko for tab. Det er kun muligt at have en aktiesparekonto.
Skat: På en aktiesparekonto betales der hvert år 17 % i skat af afkastet. Aktiesparekontoen er ’lagerbeskattet’, og det betyder, at banken automatisk gør skatten op ved udgangen af året og trækker skatten på kontoen, uanset om du har solgt værdipapirer eller ej. Har du et år et negativt afkast på kontoen, kan du senere år modregne det i positive afkast på kontoen. Det kan samlet set give en lavere skat, end hvis du har aktier i andre depoter, hvor du betaler 27 % eller 42 % af afkastet, når du sælger.
Hvem kan oprette den: Forældre kan oprette den ved at kontakte en rådgiver i Danske Bank. Frem til 30. juni 2025 har Danske Bank 0 kr. i kurtage, hvis du som forælder indbetaler på dit barns (under 18 år) aktiesparekonto via net- eller mobilbank. Læs mere om aktiesparekonto
Reglerne for beskatning af gaver
- Er du forælder, stedforælder, bedsteforælder eller oldeforælder kan du i 2025 give hvert af dine (børne)børn 76.900 kroner afgiftsfrit. Gaver herudover skal der betales 15 % i gaveafgift af.
- Gaver fra andre personer er som hovedregel skattepligtige. Alle kan dog give gaver i mindre omfang ved særlige lejligheder som for eksempel en konfirmation, uden at modtageren skal betale skatter eller afgifter. Der findes ingen fast beløbsmæssig praksis for, hvor stor gaven må være. Så gaven skal vurderes ud fra det naturlige niveau for begivenheden.
- Som udgangspunkt bliver børn selv beskattet af de renter, de får. Og børn har – ligesom voksne – et personfradrag på 51.600 kroner (2025), så måske bliver beskatning ikke aktuel. Der er dog en undtagelse, da renter og andet afkast fra beløb, som barnet har fået af forældrene, skal beskattes hos forældrene, indtil barnet er 18 år.