Bliv mere sikker på nettet

Der skal ikke så meget til for at blive sikker på nettet. Det handler om nogle få gode vaner og en lille smule teknik. 

IT-sikkerhed kan godt lyde som noget, der er meget teknisk og besværligt. Men, det kræver ikke nogen specielle færdigheder at installere de nødvendige programmer eller sætte systemerne rigtigt op. Og hvis du også husker de vigtigste tips til, hvad du skal og ikke skal gøre, når du er på nettet i dagligdagen, er du godt beskyttet mod de mest udbredte former for svindel.

 • Hold personlige oplysninger for dig selv

  Du skal altid holde dine personlige oplysninger for dig selv. Det gælder dit CPR-nr., kontonummer, kortnummer og dine passwords. Ellers risikerer du at blive udsat for identitetstyveri, hvor uvedkommende for eksempel kan købe varer på din regning.

  • Giv aldrig personlige oplysninger på mail eller telefon - heller ikke til nogen, du kender.
  • Giv kun personlige oplysninger på hjemmesider, som bruger en sikker forbindelse, hvor der står ”https:” eller er en hængelås i browserens adressefelt.

  Hvis du står i en situation, hvor det er strengt nødvendigt at oplyse dine personlige data på en mail, skal du sørge for at kryptere den. På hjælpefunktionen i dit mailprogram kan du se, hvordan du gør.

  fc5b41cd-466a-49b8-8a6c-cb315b073afa
 • Opdater dine programmer

  Det er ikke usædvanligt, at der er fejl i styresystemer og andre programmer. Nogle fejl giver desværre huller i sikkerheden, og det gør din computer mere sårbar over for hackerangreb. 

  Derfor skal du huske at opdatere dine programmer regelmæssigt, så du bruger de nyeste versioner. Det gælder dit styresystem, dine browsere og alle andre programmer.

  Du kan sætte dine programmer til at opdatere automatisk. Styresystemet i Windows kan du opdatere via Windows Update, og Mac OSX kan du opdatere via Software Update.

  Har du opdateret alle dine programmer?

  Her kan du tjekke, om programmerne på din computer er opdaterede:

 • Aktiver din Firewall

  Du skal sørge for, at din firewall er aktiv. Din firewall kontrollerer de data, der kommer ind i din computer fra internettet eller fra et netværk og er med til at forhindre hackere i at få adgang til computeren.  

  Ligesom alle andre programmer skal du sørge for at opdatere firewallen, så du altid bruger den nyeste version. 

  Beskytter din firewall godt nok?

 • Få et antivirusprogram

  Din computer kan få virus fra vedhæftede filer i mails, programmer du downloader eller sider du besøger på internettet. Et antivirusprogram scanner din computer for vira og malware og advarer dig, hvis der er noget galt.

  Et antivirusprogram beskytter kun imod de vira, programmet kender. Derfor skal antivirusprogrammer opdateres mindst en gang om ugen. Du kan gøre det nemt for dig selv ved at indstille dit program til at opdatere automatisk.

  Mangler du et virusprogram?

  Der findes mange effektive antivirusprogrammer. Her kan du se nogle af dem.

  Windows:
  Mac OS X:
 • Gør din router sikker

  Din router er bindeleddet mellem nettet og din computer, mobil og tablet. Derfor er det også vigtigt, at du bruger de rigtige sikkerhedsindstillinger. I manualen til din router kan du se, hvordan du får adgang til routerens forskellige indstillinger. Det kan godt virke lidt uoverskueligt og teknisk, men du skal som minimum altid

  • vælge et nyt navn og password til routeren
  • give dit netværk, (SSID), et nyt navn
  • skjule navnet, så andre ikke kan se det
  • vælge WPA2-kryptering og sørge for, at routerens firewall er aktiv
  • huske at opdatere routerens software.
 • Sådan downloader du filer

  Filer kan indeholde virus eller skadelige programmer. Ved at følge nogle få råd kan du øge din sikkerhed, når du skal downloade filer fra nettet.

  • Download kun fra sider, du stoler på.
  • Undgå at åbne filer direkte fra en hjemmeside, gem i stedet filen på din harddisk.
  • Scan filen med dit antivirusprogram, hvis ikke dit program gør det automatisk.
  • Tjek, at filnavnet ikke har ændret sig og f.eks blevet til et program, med mindre det er meningen.

  Nu kan du åbne filen. Du skal ikke dobbeltklikke på den, men i stedet åbne filen i det program, den hører til (f.eks. Word).

  Sådan kan du undgå skadelige filer og hjemmesider

  Du kan nemt lave et tjek, hvis du vil være sikker på, om en fil eller hjemmeside er fri for virus og skadelige programmer. Du kan f.eks. bruge VirusTotal, der analyserer både filer og URL’er for virusser, worms, trojanere og alle former for malware.

  Upload filer, og tjek URL’er her
 • Bliv sikker på dine mobile enheder

  Virus rammer ikke kun computere, det kan også ske for din mobil og tablet. Virussen kan for eksempel dukke op som et ekstra vindue i en kendt app og bede dig om at tage billeder af dit NemID nøglekort, indtaste kortoplysninger og adgangskoder.

  • Upload aldrig billeder af dit NemID-nøglekort.
  • Sørg for, at din mobiltelefon og tablet kun kan åbnes med et kodeord.
  • Husk at opdatere styresystemet og apps jævnligt.
  • Brug kun sikre trådløse netværk.
  • Hent kun apps i Google Play eller på App Store.


  Hent en antivirus-app

  Du kan få flere forskellige antivirus-apps til din mobil (dog ikke til iPhone) og tablet. Så kan du se, om der allerede ligger en virus og gemmer sig, og du vil blive langt bedre beskyttet fremover.

 


 

Kortsikkerhed – en automatisk geografisk kontrol på dit Mastercard

Dit Mastercard er kun aktivt i Danmark og på internettet, indtil du bruger det i et andet land med både chip og pinkode. Så åbner kortet automatisk op.

Bliver du bedt om underskrift eller brug af magnetstribe, skal du selv åbne for kortet. Det sker hurtigt og nemt i mobilbanken.

Læs mere om hvordan Kortsikkerhed virker


 

Er du opdateret?

Det er vigtigt, at dine programmer altid er opdateret til de nyeste versioner. Du kan gøre det nemt for dig selv og bruge en Patch Manager, der selv finder opdateringerne og automatisk installerer dem.

Her er et par eksempler på Patch Managers:

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.