Gå til hovedindhold

Sikkerhedsordbog:                   De væsentligste ord

Her kan du finde forklaringer på de vigtigste ord og begreber inden for it-svindel.

Der er et hav af udtryk inden for it-svindel. Nogle af dem kender du sikkert, men der er måske andre, hvor du er i tvivl om, hvad de egentlig betyder. Vi har samlet en oversigt over de ord, som du typisk støder på i dagligdagen. Hvis der er et ord, du ikke kan finde i ordbogen, kan du prøve via linket i bunden af denne side.
 • Adware
  Adware er en fællesbetegnelse for programmer, der viser uønskede reklamer på computere og mobile enheder. Adware kan også overvåge din internetadfærd og registrere historikken for besøgte hjemmesider.
 • Antispyware
  Antispyware kan forhindre, at computere og mobile enheder bliver inficeret med adware og spyware. De fleste antispyware-programmer scanner enheder for adware og spyware og giver samtidig en ”realtime” beskyttelse.
 • Cash trapping
  Cash trapping er et svindelnummer, hvor der er ændret ved en pengeautomat, så pengene ikke kan komme ud. Når brugeren af pengeautomaten går, fordi vedkommende tror, at pengeautomaten er i stykker, kan svindlerne få fat i pengene med et særligt værktøj.
 • DDoS
  DDoS (Distributed Denial of Service) er et angreb, hvor mange computere samtidig kommunikerer med en server eller et system, så det overbelastes og bryder ned.
 • Dos
  Dos (Denial of Service) har samme formål som DDoS, men her kommer angrebet fra en enkelt computer.
 • EV-certifikater
  EV-certifikater er en udvidelse af de almindelige SSL-certifikater, der gør det muligt at tilbyde krypterede (sikre) forbindelser. For at få et EV-certifikat skal både domænet og virksomheden bag godkendes af en verificeret 3. part. Hjemmesider med et EV-certifikat har en grøn adresselinje i browseren. (Se også SSL-certifikater).
 • Firewall

  En firewall er en hardware eller software, der blokerer for uønsket trafik til og fra et netværk – typisk internettet. En firewall giver derfor god beskyttelse mod både hackerangreb og worms. Som alle andre programmer skal en firewall opdateres løbende for at give den bedst mulige beskyttelse.

 • Kryptering
  Kryptering betyder, at man gør information ulæselig for alle andre end modtageren af informationen. Kryptering bruges til at højne sikkerheden for udveksling af informationer.
 • Malware
  Malware er en fællesbetegnelse for skjulte programmer, der kan skade eller overtage kontrollen af computere, mobiler og tablets. Det kan f.eks. være virusser, worms, trojanere, spyware, adware og ransomware. Malware bruges blandt andet til at få adgang til følsomme oplysninger og til at ødelægge data og styresystemer. 
 • Phishing
  Phishing går ud på at lokke personlige oplysninger ud af et offer. Det kan ske gennem en forfalsket hjemmeside eller en mail, der ser ud til at komme fra en bank, offentlig myndighed eller en kendt virksomhed. Phishing kan også indeholde malware (Fællesbetegnelse for skjulte programmer, der kan overtage kontrollen af computere, mobiler og tablets).
 • Ransomware (se malware)
  Ransomware er, når en svindler blokerer offerets adgang til egne data og forlanger løsepenge for at fjerne blokeringen igen.
 • Shoulder surfing
  Shoulder surfing er en betegnelse for de situationer, hvor en svindler først aflurer din pinkode og derefter stjæler betalingskortet. Shoulder surfing sker typisk i en butik eller ved en pengeautomat.
 • Sikkerhedshuller
  Sikkerhedshuller er små fejl i programmer og styresystemer, som svindlere kan udnytte til at få adgang til computere, mobiler og tablets. Derfor er det vigtigt altid at opdatere programmer til de nyeste versioner, hvor de kendte sikkerhedshuller er lukket.
 • Skimming og kortbedrageri
  Skimming er et trick, hvor svindlere bruger en særlig kortlæser til at kopiere indholdet af magnetstriben på et betalingskort. Skimming kan foregå ved ubemandede terminaler som pengeautomater og benzintanke, i butikker, ved parkometre, i restauranter og andre steder, hvor mange bruger kortlæsere.
 • Smishing
  Smishing går ligesom phishing ud på at lokke personlige oplysninger ud af et offer. Her foregår det med en sms, der ser ud til at komme fra en bank, offentlig myndighed eller en kendt virksomhed. Smishing kan i sjældne tilfælde også indeholde malware (en fællesbetegnelse for skjulte programmer, der kan overtage kontrollen af computere, mobiler og tablets).
 • Social engineering
  Social engineering er en betegnelse for at manipulere personer til at udføre bestemte handlinger eller til at røbe personlige oplysninger. Kontakten sker via mail eller telefon - og i nogle tilfælde også ved, at svindleren kontakter offeret ansigt til ansigt. Social engineering foregår oftest gennem phishing eller smishing.
 • Spear phishing
  Spear phishing rammer udvalgte personer. Svindlerne har inden angrebet fundet baggrundsinformation om dig og kontakter dig gennem en hacket mail eller fra en mailadresse, der ligner en afsender, du allerede kender.
 • Spyware (se malware)
  Spyware indsamler oplysninger om en person eller organisation uden deres vidende. Oplysningerne kan herefter deles eller sælges til tredjemand.
 • SSL-certifikater
  SSL er en sikkerhedsteknologi, som gør det muligt at etablere en krypteret (sikker) forbindelse mellem en webserver og en browser. For at kunne tilbyde en SSL-forbindelse skal domænet være godkendt af en verificeret 3. part. SSL-forbindelser har en URL, der starter med ”https”, og der er oftest et symbol med en hængelås i browserens adresselinje. (Se også EV-certifikater).
 • Trojaner (se malware)
  En trojaner er en betegnelse for et skadeligt program, der udgiver sig for at være harmløst.
 • Virus (se malware)
  En virus er et lille program eller en kode, der ændrer den måde en computer, mobil eller tablet arbejder på. En virus forbinder sig selv til en fil eller et program og spredes, når filen eller programmet kopieres fra én enhed til en anden.
 • Vishing
  Formålet med vishing er ligesom phishing og smishing at lokke fortrolige oplysninger ud af andre. Her foregår kontakten gennem telefonopkald, IP-opkald eller voicemail, hvor svindleren typisk udgiver sig for at være en supportmedarbejder i en kendt virksomhed, f.eks. Microsoft.
 • VPN
  VPN (Virtual Private Network) er en måde til at skabe sikre og krypterede punkt-til-punkt forbindelser gennem et andet datanet (som internettet).
 • Worm (se malware)
  En worm, eller orm, er et skadeligt computerprogram, der i modsætning til en virus ikke behøver en fil eller et program for at sprede sig. En worm kopierer sig selv og spredes gennem et netværk. Her kan den medføre store og kostbare skader alene ved at bruge båndbredde.

Har du oplevet tegn på misbrug i din netbank eller mobilbank?

Hvis du har mistanke om, at din netbank eller mobilbank er blevet misbrugt, skal du kontakte os med det samme på 70 105 501.

 

 

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.